Välj din butik

Skorsten och taksäkerhet

En väl fungerande skorsten leder effektivt bort rök, håller en jämn temperatur och har bra luftdrag. En skorsten med självdrag, som mynnar en meter ovanför taknocken, säkerställer i de flesta fall både funktion och brandsäkerhet så länge du eldar på rätt sätt. För hög temperatur i skorstenen kan påverka omgivande isolering och ökar då risken för brand. Det är därför viktigt att inte elda för hårt i kaminen. Om skorstenen är rätt installerad och dimensionerad efter kaminen bidrar den till en effektiv uppvärmning, som optimerar energiprocessen och minimerar miljöpåverkan från eldningen.

Färgen på röken avslöjar dig. Eldar du rätt ska röken påminna om genomskinlig vattenånga. Miljöfarliga och störande utsläpp från lokala eldstäder är ett problem. Elda därför hållbart utifrån ett miljöperspektiv.

Val av skorsten

Skorstenens viktigaste uppgift är att på ett säkert sätt leda bort rökgaserna. Det är också viktigt att den passar kaminen som hand i handske och blir en naturlig del av husets design. Välj skorsten efter eldstad, så den blir rätt dimensionerad gällande både skorstensrörens bredd och längd och skorstenshuvens bredd och längd. Olika skorstenar kräver olika drag och det gäller att den är optimalt anpassad, så att det blir enkelt att elda och att det inte sotar.

Se regelbundet över skorstenen 

Skorstenen bör årligen ses över för att nya sprickor och mindre skador snabbt ska upptäckas. Skador kommer ofta smygande – det börjar med en liten spricka som blir större och fler. En skorsten som inte använts på länge bör ses över innan den används. En gammal skorsten lever vanligtvis inte upp till dagens krav på energieffektivitet och minimala föroreningar, därför behövs i de flesta fall en renovering av skorstenen innan kaminen kan börja användas.

Ta för vana att kontrollera skorstenen med jämna mellanrum. Med tiden blir den ofrånkomligen sliten. Hör av dig om du vill få hjälp med renovering av skorstenen.

Skorstensrenovering för säkrare eldning

Med tiden blir din skorsten ofrånkomligen sliten. Kondensvatten, syror och regn innebär tuffa påfrestningar för skorstenen. Även eldningen påverkar skorstenen över tid. Det sammantagna resultatet av detta gör att skorstenen kan bli otät. En otät skorsten försämrar funktionen i rökkanalen, vilket innebär stor brand- och hälsorisk då hälsofarliga och brandfarliga rökgaser kan läcka ut genom sprickorna och sprida sig i bostads- och vindsutrymmen. Vid en eventuell soteld eller skorstensbrand kan också branden sprida sig genom sprickorna. För din, din familjs och dina grannars trygghet bör skorstenen då renoveras.

Om skorstenen har drabbats av mindre sprickor eller större försämring kan vi hjälpa dig att se över och laga din skorsten. Ta då kontakt med din närmaste Eldabutik. Fackmannamässigt monterar, tätar och renoverar vi din skorsten, oavsett om den är murad, är en blockskorsten tillverkad i pimpsten eller om det är en skorsten i stål.

Tre tips på hur du tar hand om din skorsten på bästa sätt:

 1. Elda aldrig med sur ved. Då undviker du risken för soteld. Sur ved kräver energi för att torka och ångan som då bildas kyler av rökgaserna, vilket leder till kondens som i sin tur kan leda till rost
 2. Använd skorstenen regelbundet. På samma sätt som en bil mår skorstenen inte bra av att stå oanvänd under en längre period.
 3. Se kontinuerligt över skorstenen och försäkra dig om att den är i gott skick.

När din skorsten behöver draghjälp

När skorstenen är kall är det svårt att få ett bra drag, vilket gör att rök, sot och ohälsosamma partiklar kommer ut från eldstaden, både utomhus och inomhus. Detta är negativt för både miljö och hälsa. En rökgasfläkt kan enkelt lösa problemet och ger dessutom många andra fördelar. Elda samarbetar med Exodraft, som är marknadens ledande tillverkare av rökgasfläktar. Exodrafts rökfläktar kan enkelt monteras på skorstenen, antingen vid installationen av eldstaden, eller i efterhand. 

Flera fördelar med en rökgasfläkt:

 • enklare att tända brasan och styra värmen,
 • minskar partiklar med ca 80 % inomhus och ca 20 % utomhus,
 • reducerar mängden sot på eldstadens rutor,
 • minimerar rök och lukt inne i huset,
 • ökar förbränningseffektiviteten som gör att du behöver cirka 15 % mindre ved,
 • ger optimalt drag oavsett väder och vind,
 • förhindrar kondens i skorstenen och
 • minskar markant risken för skorstensbränder.

Säkerheten på tak

Lika viktigt som att skorstenen fungerar som den ska är att taksäkerheten är på plats. För att en skorstensfejarmästare ska kunna besiktiga, kontrollera eller sota en skorsten finns det krav på säker väg till och runt skorstenen. Bland annat ska det finnas stegar eller takbryggor i metall på taket och ett glidskydd vid takfoten. Vid nyinstallation av en kamin eller skorsten, ingår översyn av säkerheten av taket i offerten från oss på Elda. Idag samarbetar vi med CW Lundberg, TJB och Svenska Westaflex, några av marknadens ledande aktörer inom taksäkerhet.

Lär känna våra leverantörer av taksäkerhet

CW Lundberg

CW Lundberg erbjuder innovativa, miljövänliga och stilrena produkter för tak och taksäkerhet. Genom kvalitetssäkrad produktion och utvalda material med ytbehandling garanteras du produkter som klarar svåra miljöer, minskar påfrestning på taket och möjliggör en ergonomisk och säker arbetsmiljö.

TJB

Familjeägda TJB jobbar för att utveckla, tillverka och sälja kvalitativa och smarta produkter som underlättar arbetet på taket. Från att i starten haft en handfull egna takprodukter i sortimentet har det idag utvecklats till ett stort och brett sortiment och TJB är idag en helhetsleverantör av taksäkerhet.
Installation