Välj din butik

Kunskap & inspiration

Elda hållbart och säkert och glöm inte att sota

Här får du tips och råd om hur du ska elda på ett hållbart och säkert sätt, hur ofta det ska göras brandskyddskontroll och när det är dags för sotning. Vi tipsar om inredning och tillbehör och eldstäder för uteplatsen och trädgården.

Kunskap & Inspiration

När du väl investerat i din eldstad är det viktigt att du eldar på ett säkert och hållbart sätt, att du tar hand om din kamin och att du regelbundet kontrollerar att skorstenen fungerar som den ska. Det finns också en hel del praktiska inredningstillbehör som både förhöjer upplevelsen av eldstaden och gör hanteringen smidigare. 

1. Elda hållbart och säkert

Eldar du på rätt sätt i en modern kamin ger den hållbar värme säkert, miljömässigt och ekonomiskt. Det finns flera viktiga saker att tänka på för att elda säkert och hållbart.

2. Sotning och brandsäkerhet

Sotning är en av två kontroller som behöver göras regelbundet av skorstenen. Den andra är brandskyddskontroll som innebär att eldstaden, skorstenen och taksäkerheten kontrolleras så att säkerheten uppfyller de krav som fanns när eldstaden installerades och att den uppfyller eventuella nya krav på brandsäkerhet.

3. Kontroll och renovering av skorsten

Skorstenen bör årligen ses över för att nya sprickor och mindre skador snabbt ska upptäckas. Skador kommer ofta smygande – det börjar med en liten spricka som blir större och fler. En gammal skorsten lever vanligtvis inte upp till dagens krav på energieffektivitet och minimala föroreningar.

4. Byt ut din gamla eldstad

En kamins livslängd kan överstiga 30 år. Har du en befintlig, fungerande kamin har du alltså flera möjligheter, men också skyldigheter. Genom att byta ut din gamla eldstad mot en kamin med miljövänlig och effektiv förbränningsteknik bidrar du till miljövänlig eldning som dessutom ger dig en bra värmeekonomi.

5. Inredning och verktyg

En kamin drar blickarna till sig och då är det trevligt att även ha en fin omramning med stillfulla redskap som förenklar eldningen och höjer upplevelsen kring eldstaden.

6. Eldstad för uteplats och trädgård

Det blir alltmer populärt att inreda med eld utomhus. En utomhuskamin eller eldstad är en källa till värme, men den blir också den naturliga samlingsplatsen, för att umgås med familj, grannar och vänner. Eldstadens virvlande lågor inbjuder till förlängning, även av smått kyliga kvällar på uteplatsen eller i trädgården.