Välj din butik
Installera en spiskassett i din öppna spis och sänk dina uppvärmningskostnader rejält. Just nu har vi spiskassetter på lager, redo för installation.
Installera en spiskassett i din öppna spis och sänk dina uppvärmningskostnader rejält. Just nu har vi spiskassetter på lager, redo för installation.
En spiskassett kan beskrivas som ”en liten kamin” som monteras in i en befintlig öppen spis och som sedan ansluts med ett kort rökrör till den öppna spisens skorsten. Dagens spiskassetter, med ett modernt förbränningssystem, ger renare rökgaser, lägre rökgastemperatur och minimalt med aska. När du eldar i en spiskassett reglerar du tillförseln av förbränningsluft till brasan via spjällreglaget under spiskassetten. Förbränningsluften förvärms i luftkanaler i spiskassettens rygg och topp och den uppvärmda luften sköljer sedan över glasets insida och motverkar sotning på glasen. Luft tillförs i botten samt i ryggen av kassetten för att optimera verkningsgrad och minimera utsläpp. Rejäla värmeflänsar runt kassettens utsidor gör att mycket värme snabbt avges till rummet.
Även om antalet öppna spisar i Sverige minskat genom åren finns det fortfarande många hus med öppna eldstäder. En öppen spis ger mycket mys, men inte mycket värme. Värmen från en öppen spis försvinner snabbt efter det att elden slocknat, vilket varken är ekonomiskt eller hållbart. Att elda utan ett modernt förbränningssystem är inte heller miljömässigt klokt. Inte nog med det, en hel del bränder orsakas av gnistor och lågor från öppnas eldstäder. Behöver du fler argument för att investera i en säker, ekonomisk och hållbar eldstadslösning? Läs vidare.
En öppen spis ger mycket strålningsvärme, men suger samtidigt in stora mängder av varm luft som försvinner rakt upp genom skorstenen till kråkornas och andra fåglars stora glädje. När brasan sedan slocknat och spjället lämnats öppet skapas ventilation genom den öppna eldstaden, vilket bidrar till stora värmeförluster för huset. Konsekvensen blir att ett hus som till stora delar, eller delvis, värms upp av en öppen spis behöver elda oftare än ett hus med en modern eldstadslösning.
Spiskassetten började tillverkas som ett svar på 1970-talets energikris med stigande inflation och lågkonjunktur. För att möta krisen stod det klart att svenskarna måste spara energi. När det eldas i en öppen spis medför det en luftförbrukning från huset på närmare 500 kvm per timme. Det innebär samtidigt att lika mycket luft kommer in i huset utifrån. Är det vinter och minusgrader ute är det enkelt att räkna ut vad det innebär för temperaturen inne i huset.
Med en installerad spiskassett i öppna spisen minskas luftförbrukningen till bara 20 kvm per timme, samtidigt som både spis och murstock fungerar som ett utmärkt värmemagasin. Man brukar säga att en kassettinstallation är den mest lönsamma investering en villaägare kan göra idag, ofta med en återbetalningstid på mindre än 2 år.
En spiskassett kan beskrivas som ”en liten kamin” som monteras in i en befintlig öppen spis och som sedan ansluts med ett kort rökrör till den öppna spisens skorsten. Dagens spiskassetter, med ett modernt förbränningssystem, ger renare rökgaser, lägre rökgastemperatur och minimalt med aska. När du eldar i en spiskassett reglerar du tillförseln av förbränningsluft till brasan via spjällreglaget under spiskassetten. Förbränningsluften förvärms i luftkanaler i spiskassettens rygg och topp och den uppvärmda luften sköljer sedan över glasets insida och motverkar sotning på glasen. Luft tillförs i botten samt i ryggen av kassetten för att optimera verkningsgrad och minimera utsläpp. Rejäla värmeflänsar runt kassettens utsidor gör att mycket värme snabbt avges till rummet.
Nya moderna spiskassetter, som sålts i Sverige sedan 1998, är vad vi kallar för rent brännande. Detta innebär att de uppfyller utsläpps- och säkerhetskraven. Ren förbränning innebär att spiskassetterna har ett dubbelt förbränningssystem som omvandlar upp till 90 % av gaserna och partiklarna i röken till värme. En spiskassett som är rent brännande kommer också att kräva mycket mindre ved än gamla spiskassetter som inte har detta system. Med rätt eldning kan du nästan halvera vedförbrukningen samtidigt som miljöpåverkan minskar. Det är smart för din plånbok och miljön. Om du vet med dig att du har en gammal spiskassett monterad i din öppna spis, se till att återbruka din gamla spiskassett och satsa på en modern med ren, effektiv förbränning.
Veden du eldar med ska vara lagom torr, vilket innebär att den har en fukthalt på cirka 20 %. En bra regel är att förvara veden utomhus, under tak, i minst ett halvår och inomhus minst ett dygn, innan man använder veden. En vanlig orsak till att tjära bildas i skorstenen är att man eldar med fuktig ved, vilket ökar risken för sotbrand. Använd tändmedel som briketter, block eller tändpåsar för att snabbt få fart på brasan. Använder inte heller för mycket ved under lång tid. Då rökkanalen bli alltför varm och kraftigt ökar risken för brand i omgivande, brännbara material. En tumregel är att aldrig elda mer än tre kg ved per timme och inte under längre tid än tre, till maximalt fyra timmar.
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas. Läs vår integritetspolicy om du vill veta mer.