Välj din butik

Förvandla din öppna spis till en effektiv värmekälla.

Installera en spiskassett i din öppna spis och sänk dina uppvärmningskostnader rejält. Just nu har vi spiskassetter på lager, redo för installation.

Förvandla din öppna spis till en effektiv värmekälla.​

Installera en spiskassett i din öppna spis och sänk dina uppvärmningskostnader rejält. Just nu har vi spiskassetter på lager, redo för installation.

Just nu pågår Eldaveckan med erbjudanden på spiskassetter.

En spiskassett kan beskrivas som ”en liten kamin” som monteras in i en befintlig öppen spis och som sedan ansluts med ett kort rökrör till den öppna spisens skorsten. Dagens spiskassetter, med ett modernt förbränningssystem, ger renare rökgaser, lägre rökgastemperatur och minimalt med aska. När du eldar i en spiskassett reglerar du tillförseln av förbränningsluft till brasan via spjällreglaget under spiskassetten. Förbränningsluften förvärms i luftkanaler i spiskassettens rygg och topp och den uppvärmda luften sköljer sedan över glasets insida och motverkar sotning på glasen. Luft tillförs i botten samt i ryggen av kassetten för att optimera verkningsgrad och minimera utsläpp. Rejäla värmeflänsar runt kassettens utsidor gör att mycket värme snabbt avges till rummet.

Spiskassetter
Keddy - SK1002 med en välvd dörr
fr. 26 990 kr
Spiskassetter
Keddy - SK1001 med två välvda dörrar
fr. 26 990 kr
Spiskassetter
Keddy - SK2002 med en välvd dörr
fr. 28 990 kr

Se samtliga erbjudanden under Eldaveckan!

Eldaveckan pågår mellan den 21 september till och med den 5 oktober. Säkra din eldstad innan vinterkylan slår till.

Mycket mys, men lite värme

Även om antalet öppna spisar i Sverige minskat genom åren finns det fortfarande  många hus med öppna eldstäder. En öppen spis ger mycket mys, men inte mycket värme. Värmen  från en öppen spis försvinner snabbt efter det att elden slocknat, vilket varken är ekonomiskt eller hållbart. Att elda utan ett modernt förbränningssystem är inte heller miljömässigt klokt. Inte nog med det,  en hel del bränder orsakas av gnistor och lågor från öppnas eldstäder. Behöver du fler argument för att investera i en säker, ekonomisk och hållbar eldstadslösning? Läs vidare.

Eldar du för kråkorna?

En öppen spis ger mycket strålningsvärme, men suger samtidigt in stora mängder av varm luft som försvinner rakt upp genom skorstenen till kråkornas och andra fåglars stora glädje. När brasan sedan slocknat och spjället lämnats öppet skapas ventilation genom den öppna eldstaden, vilket bidrar till stora värmeförluster för huset. Konsekvensen blir att ett hus som till stora delar, eller delvis, värms upp av en öppen spis behöver elda oftare än ett hus med en modern eldstadslösning.

Spiskassetten – den lönsammaste investeringen

Spiskassetten började tillverkas som ett svar på 1970-talets energikris med stigande inflation och lågkonjunktur. För att möta krisen stod det klart att svenskarna måste spara energi. När det eldas i en öppen spis medför det en luftförbrukning från huset på närmare 500 kvm per timme. Det innebär samtidigt att lika mycket luft kommer in i huset utifrån. Är det vinter och minusgrader ute är det enkelt att räkna ut vad det innebär för temperaturen inne i huset.

Med en installerad spiskassett i öppna spisen minskas luftförbrukningen till bara 20 kvm per timme, samtidigt som både spis och murstock fungerar som ett utmärkt värmemagasin. Man brukar säga att en kassettinstallation är den mest lönsamma investering en villaägare kan göra idag, ofta med en återbetalningstid på mindre än 2 år.

Så fungerar en spiskassett

En spiskassett kan beskrivas som ”en liten kamin” som monteras in i en befintlig öppen spis och som sedan ansluts med ett kort rökrör till den öppna spisens skorsten. Dagens spiskassetter, med ett modernt förbränningssystem, ger renare rökgaser, lägre rökgastemperatur och minimalt med aska. När du eldar i en spiskassett reglerar du tillförseln av förbränningsluft till brasan via spjällreglaget under spiskassetten. Förbränningsluften förvärms i luftkanaler i spiskassettens rygg och topp och den uppvärmda luften sköljer sedan över glasets insida och motverkar sotning på glasen. Luft tillförs i botten samt i ryggen av kassetten för att optimera verkningsgrad och minimera utsläpp. Rejäla värmeflänsar runt kassettens utsidor gör att mycket värme snabbt avges till rummet.

Ren, effektiv förbränning – halverad vedförbrukning

Nya moderna spiskassetter, som sålts i Sverige sedan 1998, är vad vi kallar för rent brännande. Detta innebär att de uppfyller utsläpps- och säkerhetskraven. Ren förbränning innebär att spiskassetterna har ett dubbelt förbränningssystem som omvandlar upp till 90 % av gaserna och partiklarna i röken till värme. En spiskassett som är rent brännande kommer också att kräva mycket mindre ved än gamla spiskassetter som inte har detta system. Med rätt eldning kan du nästan halvera vedförbrukningen samtidigt som miljöpåverkan minskar. Det är smart för din plånbok och miljön. Om du vet med dig att du har en gammal spiskassett monterad i din öppna spis, se till att återbruka din gamla spiskassett och satsa på en modern med ren, effektiv förbränning.

Spiskassetter
Keddy - SK1000
fr. 26 990 kr
Spiskassetter
Keddy - SK2000
fr. 28 990 kr
Spiskassetter
Keddy - SK2002 med en välvd dörr
fr. 28 990 kr
Spiskassetter
Keddy - SK1002 med en välvd dörr
fr. 26 990 kr
Spiskassetter
JØTUL C 400 PANORAMA
fr. 28 200 kr
Spiskassetter
Contura i8
fr. 25 900 kr

Elda miljömässigt och säkert

Veden du eldar med ska vara lagom torr, vilket innebär att den har en fukthalt på cirka 20 %. En bra regel är att förvara veden utomhus, under tak, i minst ett halvår och inomhus minst ett dygn, innan man använder veden. En vanlig orsak till att tjära bildas i skorstenen är att man eldar med fuktig ved, vilket ökar risken för sotbrand. Använd tändmedel som briketter, block eller tändpåsar för att snabbt få fart på brasan. Använder inte heller för mycket ved under lång tid. Då rökkanalen bli alltför varm och kraftigt ökar risken för brand i omgivande, brännbara material. En tumregel är att aldrig elda mer än tre kg ved per timme och inte under längre tid än tre, till maximalt fyra timmar.

Så här tänder du snabbt och enkelt brasan:

  1. Börja med att placera tre större vedträn i botten av kaminen. Stapla luftigt.
  2. Lägg sedan några mindre vedträn ovanpå som korsar de tre stora i botten.
  3. Lägg på ett par tändkuber eller tändkuddar och lite träflis och tänd sedan på.
  4. Stäng luckan och öppna spjället fullt så att det kommer in syre och blir drag i skorstenen.
  5. Voilà! Vänta 15 minuter tills brännkammaren är uppvärmd innan du reglerar spjället.