Välj din butik
När du går i tankarna på en ny eldstad, se då till att så tidigt som möjligt få klart för dig vilka bygg- och säkerhetsregler som gäller vid en installation av din nya eldstad. Som husägare har du ett ansvar gentemot din familj, dina grannar, besiktningsman, sotare och inte minst miljön, för att eldstaden installeras och används på ett säkert och hållbart sätt. Det krävs alltid en bygganmälan till din kommun, men vilka handlingar som ska lämnas in skiljer sig mellan olika kommuner, så ta en tidig kontakt så att det blir rätt från början.
En fråga som ofta dyker upp är om det behövs bygglov för att installera en kamin. Svaret är att du inte i normal fall behöver ansöka om bygglov, när du enbart ska ändra en befintlig kamin eller installera en ny. Det du däremot alltid måste göra är att skicka in en bygganmälan till Byggnadsnämnden i din kommun. Olika kommuner har olika riktlinjer för var, vad och hur man får elda i sin kamin. Dessa lokala regler kan innebära allt från totalstopp för eldning inom vissa områden till en mer generös syn på vedeldning. Om du bor i ett område med denna typ av begränsningar gör du klokt i att först prata med dina grannar om dina planer.
Vid en mindre ändring eller om du ska byta ut din gamla kamin mot en likvärdig behövs ingen bygganmälan, men för din egen säkerhet – låt någon sakkunnig besiktiga arbetet. Funderar du på att installera en spiskassett i din befintliga, öppna spis, krävs alltid en bygganmälan. På boverket.se du all nödvändig information. Vill du, så hjälper vi dig självklart med din bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret eller Stadsbyggnadsnämnden i din kommun.
Vid köp av en nyproducerad eldstad ska du tänka på att den gärna ska vara CE-märkt och därmed innehar en prestandadeklaration. I prestandadeklarationen finns information om eldstadens koloxidutsläpp och verkningsgrad – det som Boverkets byggregler ställer krav på. Det är inte CE-märkningen i sig som styr om utsläppskraven uppfylls, utan kravnivåerna som finns för utsläppen i Boverkets byggregler. CE-märkningen är inte heller ett märke som innebär ett automatiskt godkännande av eldstaden. För oss inom Elda är det viktigt att bidra till ett hållbart och miljögodkänt eldande och vi strävar efter att samtliga av våra eldstäder ska uppfylla Boverkets miljökrav.
Vid installation eller ändring av eldstad eller rökkanal krävs alltid en anmälan till din kommun. Detta gäller för alla typer av byggnader, men vilka handlingar som ska lämnas in skiljer sig mellan olika kommuner, så ta kontakt så att det blir rätt från början.
Mallar för dessa ska finnas att tillgå på samtliga kommuners webbplats för nedladdning. Hittar du inte några mallar, hör av dig till Byggnadsnämnden i din kommun.
I Kontrollplanen anges de punkter som byggherren ska ta hänsyn till vid planering och utförande av arbetet kring att bygga, installera och montera en eldstad. När en eldstad ska installeras är det troligen du som är beställare av installationen som är byggherre och kontrollplanen blir ditt styrdokument för att säkerställa att alla viktiga hänsynstaganden och säkerhetsåtgärder är gjorda. Enligt lag ska kommunen i startskedet bestämma vilka handlingar som ska lämnas till Byggnadsnämnden inför beslut om slutbesked av installationen. Se och lyssna till Michael Wistrand, Eldabutiken i Örebro, som berättar om kontrollplan, slutbesked och besiktning.
Din nyinstallerade kamin får tas i bruk först efter det att en den besiktas av en oberoende besiktningsman.
Innan kaminen får tas i bruk ska den besiktas av en oberoende besiktningsman, exempelvis en certifierad skorstensfejarmästare. Vid besiktningen kontrolleras att kamin och skorsten installerats på rätt sätt och med rätt brandskydd. Besiktningsmannen skickar därefter in ett sotarintyg till Byggnads- och Miljönämnden, som utfärdar slutbevis.
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas. Läs vår integritetspolicy om du vill veta mer.