Välj din butik

Välkommen att lära känna Contura lite närmare.

Om Contura

I över 50 år har det tillverkats kaminer i småländska Markaryd, utvecklade för svenska förhållanden och gällande miljökrav. Produktionsanläggningen är en av Europas modernaste i branschen och det finns ett stort engagemang för att i alla led tillverka miljömässigt hållbara kaminer, insatser och murspisar med mycket god förbränning.

Produktion med hjärtat i Markaryd

Contura ingår i Nibe-koncernen där hållbarhet är ett av de viktigaste ledorden och Conturas produktionsanläggning i Markaryd är bland de modernaste fabrikerna i branschen. Med högteknologisk effektivitet och stora krav på att tillverkningen ska ske på ett så miljöriktigt sätt som möjligt, ställs också samma höga krav på underleverantörerna. Samtidigt utvecklas kaminerna och murspisarna med en allt renare förbränning och högre effektivitet så att det går åt mindre mängd ved, något som också sparar pengar.

Design i kombination med renare förbränning

Contura lägger alltid stor vikt vid utseende och design när man utvecklar nya eldstäder. Kaminen placeras ofta i blickfånget i det finaste rummet. Samtidigt kräver dagens eldstäder riktigt bra förbränningsteknik, inte minst för att glasen ska kunna hållas så rena som möjligt vid eldning. I grunden är och ska kaminen vara en tämligen enkel konstruktion. Det måste finnas en trygghet i att den ska fungera utan behov av exempelvis el om det blir strömlöst.

Insatsen Contura i8 ger dig stor frihet när du utformar ditt hem med en eldstad. Insatsen finns i varianter med sidoljus på båda sidorna, alternativt endast högra eller vänstra sidan.

En av Europas modernaste fabriker

Conturas produktionsanläggning i Markaryd är bland de modernaste fabrikerna i branschen. Med högteknologisk effektivitet och stora krav på att tillverkningen ska ske på ett så miljöriktigt sätt som möjligt ställs också samma höga krav på underleverantörerna. Samtidigt utvecklas kaminerna och murspisarna till att elda allt renare, ge snabb värme och vara effektiva genom att det går åt en mindre mängd ved, något som också sparar pengar. Detta har radikalt förbättrats under de senaste tio åren redan och den utvecklingen fortsätter. Contura har idag en väldigt fin förbränningsteknik och ligger i framkant gällande EU:s ekodesignkrav. Tanken är att ta ytterligare steg för att verkligen minska utsläppen. 

Den naturligt värmelagrande täljstenen gör din i51T unik, eftersom stenens ådring varierar. Komplettera med Powerstone för att hålla värmen extra länge.

Smart, enkel och uppkopplad

Med Contura Connect 556 kliver kaminen in i en ny digital era, som en del av det intelligenta, hållbara hemmet. Contura Connect 556 är lika banbrytande innovativ som den är enkel att använda. Den reglerar automatiskt tilluften till kaminen, för en optimerad, renare och mer effektiv förbränning med minskade utsläpp. Dessutom, längre brinntid mellan vediläggen. 

Med den tillhörande appen får du full kontroll och överblick över din eldning. Appen är lättöverskådlig och användarvänlig, med flera smarta funktioner och dessutom möjligheten att övervaka och följa hur mycket värmeenergi kaminen tillför huset. Perfekt för dig som vill optimera ditt energieffektiva, hållbara hem.

Contura Connect 556 styrs av appen myUplink. Med den kan du enkelt ställa in vilken önskad värmeeffekt du vill att kaminen ska hålla och hitta den perfekta mystemperaturen.

800-serien – för alla rum och personligheter

C0ntura 800 Style-serien erbjuder hela tio olika modeller och flera variationer av varje. Med andra ord har du massvis med valmöjligheter. Sedan den äldre 800-serien har mycket hänt. Såväl funktion som finish har förfinats. I nya 800 Style-serien finns flera modeller av olika höjd, från kompakta och väggmonterade kaminer, till mer högresta pelarmodeller. Dagens serie har högre och bredare glasytor, sidopaneler med färre skarvar och fler färgval är några av uppdateringarna när det gäller design. Innovativa funktioner som autostart för snabb antändning och boostfunktion för att väcka liv i glöden gör det ännu enklare att elda.

856T är en kombination av maximal insyn till elden och värmelagrande täljsten.

Med Contura 800 Style har du möjligheten att välja en lucka med ett imponerande glasparti eller en klassisk lucka av gjutjärn. För kaminmodeller med vedhylla undertill kan du välja till en täcklucka i matchande färg. Kaminens topp sätter pricken över i. Med Contura 800 Style kan du, beroende på modell, välja gjuten topp i svart, grå eller vit, svart glas eller täljsten. Tilluftsskorstenen till Contura 800 Style är integrerad med kaminen, vilket innebär att tilluftskanalen är dold och kaminen behåller sin fina design utvändigt. 

Prisvinnande kaminer

2019 vann Contura 300 IF Design Award i Tyskland i sin produktkategori och det tack vare sin tilltalande design med sin fyrkantiga och enkla utseende tillsammans med alla de bra egenskaper som kamin betraktat, som juryn föll för. Contura 300 brinner fantastiskt bra med väldigt stor eld på en liten yta. I denna relativt lilla kamin kan man elda med upp till 50 cm stora vedklabbar. Idén till kaminen började med Contura ville skapa en modell som kompletterade det runda och ellipsformade sortimentet. Därifrån växte en stramare kamin fram med liggande lucka som kontrast till det runda sortimentet.

Contura 300 är det perfekta valet för dig som vill bestämma själv hur din kamin ska se ut. Vill du ha en svart eller en vit? Omramning i täljsten eller artstone? Lucka i gjutjärn eller glas? Vill du ha vedförvaring? Du kan välja mellan tre olika vedfack. Dessutom finns det en utdragslåda och andra smarta tillbehör.

Funktion, trivsel och trygghet

De flesta använder sin kamin hemma för att få värme i bostaden, gärna snabbt. Samtidigt har en kamin i hemmet blivit mer av en livsstil. Många relaterar en mysig brasa till avkoppling och tänder kaminen för att för att få vara i nuet och koppla ner sig en stund från paddor och mobiler. Då är det viktigt att kaminen har enkel funktion, så att det inte uppstår frustration när brasan ska tändas. Elden och värmen har alltid varit en trygghet hos människan. Vi är mer uppkopplade och beroende av el än någonsin, något som också gör oss mer sårbara. Har vi ingen el så har vi inte längre någon värme eller vatten. Med en kamin så vet du att du kan hålla värme och till och med kunna värma lite mat. Om man har en bakansluten skorsten kan man ha en kokplatta på många av Conturas modeller.

Just nu i fokus

Braskaminer
Contura 556G Style
fr. 31 900 kr
Braskaminer
Contura 856TG Style
fr. 31 900 kr
Braskaminer
Contura 896G Style
fr. 32 900 kr

Visste du det här om Contura?

Contura är en helhetsleverantör av eldstäder. Premodul är Sveriges mest sålda skorsten, utvecklad i samarbete med Contura.

Premodul skorstenssystem passar alla kaminer, är CE-märkt, testad av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och det ingår alltid 25 års garanti på installerad skorsten.

Vill du veta mer om Contura?
Besök contura.se

Liknande tillverkare:

Nordpeis

Nordpeis är Norges största leverantör av kaminer och murspisar. Med fokus på detaljer, miljötänk och kvalitet utvecklar Nordpeis kaminer med tidlös skandinavisk design. Nordpeis ligger långt framme i branschen med att ständigt vilja utveckla sina produkter utifrån inredningstrender och miljökrav.

Scanspis

Scanspis bildades i Odense 1978. Från dag ett har fokus varit på att erbjuda de bästa kaminerna på marknaden, med inriktning på design, innovation, användarvänlighet och fokus på detaljer. Kombinationen dansk design, modiga idéer och smarta detaljer har gjort Scanspis till ett ledande varumärke.

Termatech

De enkla, rena linjerna går igenom i flera av TermaTechs kaminer. För sin ärlighet och enkelhet, inte design för designens skull. Ofta använder sig TermaTech av lite kraftfullare material eftersom det ger kaminen en stark och solid upplevelse. ”No Nonsense-produkter”, som en av grundarna Søren Jakobsen uttrycker det.