Välj din butik

Välkommen att lära känna Nordpeis lite närmare.

Om Nordpeis

Nordpeis är Norges största leverantör av kaminer. Med fokus på detaljer, miljötänk och kvalitet utvecklar Nordpeis kaminer med tidlös skandinavisk design. Nordpeis ligger långt framme i branschen med att ständigt vilja förbättra och utveckla sina produkter utifrån inredningstrender och miljökrav. I Norge har det länge funnits stränga miljökrav från myndigheter, vilket har påverkat Nordpeis syn på tillverkning av kaminer. Nordpeis ligger därav i framkant när det gäller miljö, där man exempelvis har hittat ett sätt att producera mindre brännkammare med mycket hög förbränning.

Nordpeis Lisboa är en smal murspis som tar upp väldigt lite golvyta. Tack vare den högt placerade brännkammaren, med glas på tre sidor, blir elden väldigt synlig.

Under decennier har Nordpeis varit ledande inom utveckling och produktion av murspisar. Murspisen passar i de flesta hem och i Nordpeis sortiment finner du murspisar i stilren skandinavisk design. Idag är dessutom de flesta av Nordpeis murspisar värmelagrande, vilket bidrar till besparingar för både plånboken och miljön. Som tillval erbjuder Nordpeis även PowerStone, som är en extra värmelagarande sten som byggs in i murspisen och sprider värme även efter att elden slocknat.

”Vi ville utmana branschen och dra ME mot arkitektur eller möbeldesignt.”

Karoline Sandnes Bommen och Stian Vare.

En trend idag är att många vill ha kaminer som inte ger allt för mycket värme, men samtidigt ska kunna göra det om kylan skulle slå till. En annan tydlig trend, inte minst i Sverige, är att många vill ha enkla och rena produkter. Detta stämmer väl överens med den dna Nordpeis haft under många år. En tredje är att många vill kunna se så mycket av elden som möjligt. Som ett resultat av dessa insikter utvecklar Nordpeis ständigt nya innovativa produktserier, däribland ME och Salzburg.

Unikt designade serien ME

Idén till produktserien ME kom när Nordpeis VD Stian Varre var på ett gym och såg upp i taket där det satt en rund fläkt, Den runda fläkten inspirerade Stian till att ta tanken vidare till Nordpeis designer och produktutvecklare Karoline Sandnes Bommen. Den runda formen var perfekt att göra en brännkammare av, med flammorna i toppen och med en naturlig plats för en asklåda i botten och sidoglas. Formen skulle sedan dras mer åt möbeldesign och arkitektur.  Brännkammaren fick all uppmärksamhet, medan basen mer smälter in i omgivningen.

Namnet till ME (= mig) kom namnet till Stian under en natt. Han vaknade till och tänkte att ME är namnet. Det är Min eldstad, det är Mitt hem och Min familj. Det har existerat så mycket Jag i samhället och nu är det dags för ME.

ME Ceiling är en unik takhängd kamin.

Många vill gärna se flammorna så mycket som möjligt och miljömässig förbränning är oerhört viktigt. I Nordpeis laboratorium utanför Oslo jobbades brännkammaren fram med en ren förbränning och med en form där flammorna upplevdes på ett unikt sätt. ME har dubbla sidoglas som ger elden en hög temperatur i brännkammaren och behåller värmen längre, med en förbränning på över 80 %. Detta ger samtidigt rena glas. Reglaget styr temperaturen under eldningen väldigt bra. Det gör att du kan få ut en hög värme från eldstaden, men också myselda med en hög förbränning med väldigt lite ved.

ME finns i fler olika spännande varianter, exempelvis denna vägghängda.

Serien ME finns i olika designvarianter. Om du inte har så stor golvplats, eller inte vill ha en kamin som står på golvet, kan du hänga den på väggen eller från taket. Är du mer intresserad av det senaste inom design väljer du kanske ett glasstativ? Eller så låter du veden bli ett dekorativt element. 

Me Oak Limited Edition, 300 numrerade exemplar

Me Oak är en ”Limited Edition”-serie som endast tillverkas i 300 numrerade exemplar. Den runda eldstadskammaren vilar på en bas klädd i ek. En numrerad skylt har monterats längst ned på basen. Förbränningskammaren finns både med och utan sidoglas. Sidoglaset ger god insyn till lågorna från flera vinklar. Me Oak kommer i obehandlad ek som låter dig behandla den, antingen med neutral eller pigmenterad olja.

Den värmelagrande serien Salzburg

I en vanlig bostad står uppvärmning för cirka 60 procent av energikostnaderna. I många bostäder är el huvudkällan till värme. När elpriset går upp är det många som börjar titta efter andra källor till uppvärmning. Vedeldning är ett bra alternativ till el, och väljer du en värmelagrande murspis eller braskamin minskar du den totala elförbrukningen ytterligare.

Till skillnad från en traditionell kamin eller insats är värmelagrande eldstäder utformade för att hålla värmen. På så sätt utnyttjar de värmeenergin maximalt och avger behaglig värme även långt efter att elden är släckt.

Till skillnad från en traditionell kamin eller insats är värmelagrande eldstäder utformade för att hålla värmen. På så sätt utnyttjar de värmeenergin maximalt och avger behaglig värme även långt efter att elden är släckt. Det finns olika typer av värmelagrande eldstäder på marknaden: braskaminer, insatser och murspisar. Det går även att använda PowerStone som kan placeras i flera av våra vanligaste kaminer. Vill du ha en eldstad som avger jämn värme under lång tid kan det vara en bra investering. PowerStone är ett värmelagrande betongmaterial som enkelt kan formpassas. Stenen har en större värmelagrande effekt än traditionell täljsten, ett material som är ett vanligt för värmelagring.

Norspeis Salzburg är en serie värmelagrade murspisar i fler olika modeller.

För dig som vill ha ännu bättre värmelagring har Nordpeis utvecklat serien Salzburg. Dessa murspisar är speciellt designade för att bevara och sprida en behaglig värme under lång tid. Här leds den varma röken från brasan genom ett kanalsystem inuti kaminen, vars väggar är gjorda av värmeabsorberande PowerStone. Värmen från röken absorberas och lagras i kaminens väggar. Efter en kort och intensiv eldningsfas laddas eldstaden maximalt och man kan låta brasan slockna. Kärnan i eldstaden avger då en jämn och behaglig värme under lång tid. Med rätt eldning och maximal ”laddning” avger Salzburg värme dygnet runt om man eldar en eller två gånger. Exempelvis ger Salzburg M under den tid den avger värme (12–15 timmar) en genomsnittlig effekt på 2,5 kW.

Nordpeis Salzburg Round passar perfekt i hörn

Värmelagrande kaminer har ett kanalsystem där värmen lagras så att den kan avges under en längre tid. Vanliga eldstäder avger stark värme under eldning med väldigt begränsad avsvalningstid. Nordpeis Salzburg är däremot baserad på ett långt rökkanalsystem för att lagra optimalt med värme i kärnan och vilket sedan avges över tid. Efter en upptändning, som normalt varar i tio till femton minuter, stängs upptändningsspjället. Därefter behövs det ett antal vedinlägg, cirka fem, på sammanlagt två kilo ved för att värma upp den värmelagrande PowerStone-kärnan. Salzburg lagrar sedan värmen genom att cirkulera röken runt i invändiga kanaler. När elden har slocknat (efter 4–5 timmar), stängs rökspjället för att behålla värmen så länge som möjligt och sedan avge den över tid. Innan röken når skorstenen är temperaturen reducerad till lite över 100 grader Celsius.

Just nu i fokus

Braskaminer
Nordpeis - Me Concrete
fr. 35 800 kr
Murspisar
Nordpeis - Salzburg C
fr. 79 500 kr
Murspisar
Nordpeis - Capri IR
fr. 63 400 kr

Visste du detta om Nordpeis?

Nordpeis har även ett spännande sortment av utomhuskaminer och grillar, som exempelvis Nordpeis Air som är en kombinerad utomhuseldstad och grill.

Air med grilltillbehör

Air med sidobord och grilltillbehör

Air som stående grill

Vill du veta mer om Nordpeis?
Besök nordpeis.com

Liknande tillverkare:

Contura

I över 50 år har marknadsledaren Contura tillverkat kaminer i småländska Markaryd, utvecklade för svenska förhållanden och gällande miljökrav. Produktionsanläggningen är en av Europas modernaste i branschen och tillverkas miljömässigt hållbara kaminer, insatser och murspisar med mycket god förbränning.

TermaTech

De enkla, rena linjerna går igenom i flera av TermaTechs kaminer. För sin ärlighet och enkelhet, inte design för designens skull. Ofta använder sig TermaTech av lite kraftfullare material eftersom det ger kaminen en stark och solid upplevelse. ”No Nonsense-produkter”, som en av grundarna Søren Jakobsen uttrycker det.

Scanspis

Scanspis bildades i Odense 1978. Från dag ett har fokus varit på att erbjuda de bästa kaminerna på marknaden, med fokus på design, innovation och användarvänlighet. Kombinationen av att enbart samarbeta med danska designers, modiga idéer och smarta detaljer har gjort Scanspis till ett ledande varumärke.