Välj din butik

Välkommen att lära känna Scanspis lite närmare.

Om Scanspis

Scanspis bildades i Odense 1978. Från dag ett har fokus varit på att erbjuda de bästa kaminerna på marknaden, med fokus på design, innovation och användarvänlighet. Kombinationen dansk design, modiga idéer och smarta detaljer har gjort Scanspis till ett ledande varumärke inom braskaminer.

Samarbete med danska designers

Scanspis har valt att samarbeta med externa danska designers som också arbetar med andra stora kända varumärken från Danmark. En av dessa är Niels Kjeldsen, som är specialiserad på varumärkes- och produktdesign. Niels Kjeldsen Design har arbetat med företag som Stelton, Bang & Olufsen, Bosch, Georg Jensen och Carlsberg.

Scanspis har valt att samarbeta med externa danska designers som också arbetar med andra stora kända varumärken från Danmark. En av dessa är Niels Kjeldsen, som är specialiserad på produktdesign.

Niels Kjeldsen, Creative Director på Niels Kjeldsen Design.

Samarbetet mellan Scanspis och Niels började med en rekommendation. Niels har grundläggande kunskaper inom metall och stål, som han lärde sig under sin utbildning till smed, vilket gynnar samarbetet  och dialogen med människorna i produktionen. Han erfarenhet från andra branscher är också något som han har nytta av då han lånar former, material och ny teknik från andra branscher, till exempel bilindustrin. Tidigare erfarenheter väcker nya idéer som nu senast lett fram till att Scanspis kammade hem det prestigefyllda designpriset Red Dot Design för Scan 87.

Scanspis 87 – en riktigt stor braskamin

Scanspis 87 är som att kliva in i en varm omfamning. Förutom att det är en riktigt stor braskamin med ett gediget intryck så avger den ren, naturlig värme. Hemligheten ligger i förbränningen. När veden blir varm frigörs gaser och partiklar som finns lagrade i vedträna. Gamla kaminer släpper ut dem rakt upp i skorstenen, tillsammans med värmen, och ger en verkningsgrad på bara 40 procent, medan Clean Burn-teknik ser till att även dessa gaser och partiklar förbränns. Det ger minimala utsläpp genom skorstenen, samtidigt som det ger dubbelt så hög verkningsgrad och mer värme i rummet. Principen är att dessa kaminer är bättre isolerade, vilket ger en högre temperatur i förbränningskammaren.

Scanspis 87 finns även som vägghängd modell.

Detaljer som gör skillnad

Något som kännetecknar Scanspis design är deras fokus på detaljer. Ett exempel är utmaningen med att få handtaget att bli en en naturlig del av designen. Om handtaget blir varmt av utstrålningsvärmen, som naturligt uppstår när man eldar, bränner man sig när man ska fylla på mer ved. Scanspis strävar efter att ha en integrerad lösning så att eldstaden upplevs elegant och balanserad att se på för ögat. 

Scanspis 85 finns att få i svart, grå och vit lack.

En annan viktig designdetalj är hur lågorna beter sig när man öppnar luckan till en stor brännkammare. Har kaminen ett stort panoramaglas med vacker insyn till lågorna, som exempelvis på Scanspis 85, så ska lågorna inte slå ut när man öppnar luckan för att stoppa in mer ved. Tack vare tekniken som luckan öppnas på skapas ett undertryck i brännkammaren, som samtidigt håller tillbaka aska så att det inte yr ut. Det är ett tydligt exempel på enkel och funktionell design som gör eldningen enklare. Ett annat exempel är själva luckmekanismen, upplevelsen av när man öppnar den och stänger sig luckan, som för tankarna till att öppna och stänga dörren på en exklusivare bil.

Scanspis 67 finns att få i 3 olika höjder. 1, 1,3 och 1,6m. Alla har automatstyrda spjäll för bästa förbränning.

Som en del av Scanspis hållbarhetsfokus har de utvecklat Zensoric – en teknik som överlåter luftregleringen till själva kaminen. Tekniken ser till att veden utnyttjas vara optimalt och att påverkan på miljön blir så liten som möjligt.

De välrenommerade danska designerna, Harrit och Sørensen, har levererat en lekfull design med innovativa funktioner.

Scanspis vänder sig till dig som vill ha något lite extra gällande både form och funktion. Den som fastnar för en kamin från Scan har ofta har ett stort intresse i inredning och gör tydliga designval för att skapa den rätta atmosfären hemma, ofta en skandinavisk ljus stil med moderna och rena linjer. Att få en stor insyn till eldens lågor är viktigt, men också att de dansande lågorna är vackra och bidrar till harmoni. Därför lever Scanspis under måttot att leverera ”vackra och säkra lågor”.

Just nu i fokus

Braskaminer
SCANSPIS 65-4
fr. 43 900 kr
Braskaminer
SCANSPIS 84 CLASSIC
fr. 42 600 kr
Braskaminer
SCANSPIS 67 1300
fr. 46 900 kr

Visste du detta om Scanspis?

I Sverige presenterar sig företaget som Scanspis av den anledningen att Scan i Sverige mer är förknippat med kött och inte kaminer. 

Vill du veta mer om Scanspis?
Besök scan-spis.se

Liknande tillverkare:

RAIS

RAIS har tillverkat braskaminer sedan 1970-talet och erbjuder ett brett sortiment av bras- och gasolkaminer med särskilt fokus på design. Med egen design- och utvecklingsavdelning, eget testlaboratorium och en modern produktionsfabrik tillverkas kaminer och insatser, utomhuskaminer och grillar för hemmet och trädgården.

TermaTech

De enkla, rena linjerna går igenom i flera av TermaTechs kaminer. För sin ärlighet och enkelhet, inte design för designens skull. Ofta använder sig TermaTech av lite kraftfullare material eftersom det ger kaminen en stark och solid upplevelse. ”No Nonsense-produkter”, som en av grundarna Søren Jakobsen uttrycker det.

Nordpeis

Nordpeis är Norges största leverantör av kaminer. Med fokus på detaljer, miljötänk och kvalitet utvecklar Nordpeis kaminer med tidlös skandinavisk design. Nordpeis ligger långt framme i branschen med att ständigt vilja utveckla sina produkter utifrån inredningstrender och miljökrav.