Facebook tag Hoppa till innehåll

Elda klokt och rätt

Höga el- och oljepriser gör att inomhusbrasan inte bara är en trivselfaktor utan också är ekonomiskt intressant. Oberoende beräkningar visar att villor med lokaleldstad, som grupp betraktad, förbrukar mindre energi än villor utan lokaleldstad. Men om vi inte ska elda för kråkorna krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad – och inte minst, att vi verkligen anstränger oss för att elda klokt och rätt.

För självklart kan även den bästa utrustning användas på fel sätt. Branschen har gjort mycket för att minimera riskerna för felaktig bränsleanvändning och även satsat på produktutveckling som gör det svårare att elda fel. Men som sagt, det är ändå till syende och sidst den enskilde användaren som har det slutliga ansvaret för att elda rätt i sin egen lokala eldstad.

Checklista för eldning i lokal eldstad

För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning, gör så här:

  • Se till att du har en modern braskamin med effektiv förbränning.
  • Elda bara torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved.
  • Ha god lufttillförsel. Pyrelda aldrig. Att braselda vid maximal effekt med bra drag är bättre än att småelda hela dagen. Visserligen räcker veden längre men utbytet av energin blir mycket mindre.
  • Ta för vana att regelbundet se efter hur röken ser ut. Med rätt eldning skall röken vara vit, helst genomskinlig. Svartgråsvartrök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av dåligt bränsle.
  • Träaskan i eldstaden ska vara finfördelad och grå.
  • Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön.
  • Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande. Hälsofarliga rökgaser bildas!

 

 

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.