Facebook tag Hoppa till innehåll

Elda ner, inte upp.

En braskamin är en riktig mysfaktor för ett hem. Men med höga el- och oljepriser är den även en riktigt ekonomiskt sätt lönsam investering. Oberoende beräkningar visar att villor med en modern och fungerande eldstad förbrukar mindre energi än villor utan eldstad. Ved är dessutom en förnybar resurs. Den är 100 % miljöneutral och transporteras oftast inga långa sträckor då den huggs nära användaren. Att värma med ved kostar klart mycket mindre än dagens el och skonar vårt tungt belastade elnät.

Detta gäller förutsatt att eldningen sker på rätt sätt och med effektiv utrustning så att utsläppen blir så låga som möjligt. Utsläppen påverkar din hälsa och miljön, främst lokalt men även globalt, skriver Energimyndigheten som i en stor test jämfört äldre eldstäder från 80- och 90-talet mot de som finns på marknaden idag.

För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning, gör så här:

1) Se till att du har en modern braskamin med effektiv förbränning.

2) Elda enbart med torr ved och undvik att elda med kall ved. Mellanlagra lite ved i inomhustemperatur något dygn innan du eldar med den.

3) Pyr elda aldrig. Börja istället med att placera tre större vedträn i botten av eldstaden. Lägg sedan in några mindre vedträn ovanpå som korsar dem under. Avsluta med att lägga ett par tändkuber eller tändkuddar och lite träflis.

4) Elda ner, inte upp. Tänd eld på tändkuberna/tändkuddarna.

5) Tillför syre. Stäng luckan, öppna spjället fullt (för syre och drag i skorstenen) och vänta ca 15 minuter tills brännkammaren är uppvärmd innan du reglerar spjället.

6) Ta för vana att regelbundet se efter hur röken ser ut. Med rätt eldning skall röken vara vit, helst genomskinlig. Svartgrå rök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av dåligt bränsle. Träaskan i eldstaden ska vara finfördelad och grå.

7) Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön.

8) Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande. Hälsofarliga rökgaser bildas!

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.