Välj din butik

Val av stil och material

Ta dig en rejäl funderare kring vilken eller typ av kamin du vill ha, hur stor eller liten eldstad du kan tänka dig och vilka material du föredrar. Ytan är en stor del av intrycket som eldstaden förmedlar, men materialet har även avgörande betydelse för eldstadens effekt gällande värme och värmelagring.

Välj efter vad du vill få ut av din kamin

Braskaminer tillverkas av stålplåt, gjutjärn eller täljsten och kännetecknas av att de i princip alltid har inbyggd konvektion (luftvärme). En braskamin i plåt får snabbt upp värmen, men svalnar också snabbare. Plåt ger ofta ett designmässigt smäckert och stilrent intryck och finns i olika färger, medan gjutjärn ger ett mer rustikt och gediget intryck. Gjutjärn är också ett robust, tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga. Är du ute efter en kamin som håller värmen långt efter att elden brunnit ut så ska du rikta in dig på täljsten. Täljsten består av stora mängder talk och klorit samt har en hög vikt. Den drar relativt snabbt åt sig värme, men lämnar väldigt långsamt ifrån sig den till skillnad från många andra material. Det blir alltså inte varmare med en täljstenskamin, men värmen stannar kvar längre i rummet. Även om en täljstenskamin väger mer än en kamin i plåt, är det inte mer än att den kan placeras på vanligt träbjälklag.

Braskamin i gjutjärn

Gör din egna personliga val 

Flera av våra leverantörer av braskaminer erbjuder att du kan anpassa en viss modell efter dina specifika önskemål genom val av exempelvis höjd, material, lucka, topp, glas, pelare och extra värmelagring. Fördelen med en braskamin är att den genom sin storlek är lättplacerad och inte tyngre än att den kan ställas direkt på ett träbjälklag. din

Designa din unika eldstad

Drömmer du däremot om en större kamin som blir en central del av ett större rum eller som rumsavdelare kanske valet är en platsbyggd kamin. Den platsbyggda kamin möjliggör att du själv kan välja material, ytfinish, form och storlek. Kaminen kan putsas slät eller grovt, målas eller kläs med kakel, natursten, metall, betong, tegel eller annat val av utseende.

Tidlös design och modern förbränningsteknik i ett

Kakelugnen är en svensk uppfinning från 1700-talet. Det existerar en del handel med gamla kakelugnar, men de flesta som installeras är nytillverkade. Dagens kakelugnar har både förbättrad förbränning, högre verkningsgrad och värmelagring, som gör dom till en av de mest effektiva värmekällorna. Dessutom har många moderna kakelugnar en inbyggd varmluftskassett, uteluftsanslutning och fläkt, som gör att värmen snabbt kommer ut i rummet så fort brasan tänds. En kakelugn kan bidra med en stor del av bostadens värmebehov – året om. Den finns både att få i klassiskt utförande och med moderna strama linjer. Du kan också välja mellan olika färger och målade kakelplattor.

Förvandla din öppna spis till en effektiv värmekälla

Om du har en befintlig öppen spis, men vill att kaminen ska bidra till att mer effektivt värma upp huset, så är en spiskassett att rekommendera. Med en spiskassett av gjutjärn, monterad i den öppna spisen, får kaminen en verkningsgrad på över 80 % (över åttio procent av energiinnehållet i veden tillförs rummet i form av värme). Med en spiskassett kan du sänka dina värmekostnader med upp till 60 % mot när du eldar i en öppen spis, vilket i sin tur minskar behovet av att använda el som uppvärmning. Kaminen bidrar därmed att ge hemmet både värme och harmoni och genom att behålla den befintliga öppna spisen bevaras också traditionen och husets tidsenliga stil. Ett hållbart sätt att se på eld som inredning.

Puts, betong eller natursten?

För dig som söker efter den traditionella kaminens upplevelse och charm, men saknar en befintlig öppen spis är en murspis ett tänkbart val. En murspis ger liknande upplevelse som en klassisk öppen spis, men tack vare den inmurade spiskassetten behåller och lagrar den värmen som ger behaglig värme till hemmet. Murspisen kan bestå av naturstensmaterial, plåt, betong, leca- eller prefabblock som limmas eller muras ihop och för att sedan putsas. Putsen kan sedan målas i valfri kulör. Ofta är murspisen såpass lätt att den kan monteras på ett vanligt träbjälklag.

Tidlös design och lagrad värme

Salzburg är en serie värmelagrande murspisar från norska Nordpeis. Tack vare den unika kärnan av värmelagrande PowerStone avger spisen en jämn värme i upp till 20 timmar efter eldning, om man sköter brasan på rätt sätt. Serien finns i flertalet olika varianter. Det stora, utanpåliggande frontglaset ger murspisen en exklusiv touch och framför allt blir brasan väl synlig. Precis som andra murspisar kan Salzburg kläs med exempelvis kakel eller mosaik för ett ännu mer unikt uttryck.

Salzburgs värmelagrande kärnan avger en behaglig värme i upp till 20 timmar efter att du lagt in den sista veden, samtidigt som välbeprövad teknik i kombination med en katalysator ger minskade utsläpp.

Vedspisar för det moderna köket och det lantliga

1780 uppfann Thomas Robinson den första vedeldade kokspisen i järn. Under 1800-talets mitt var det främst välbärgade familjer i städerna som använde vedeldade spisar och de som hade det mindre gott ställt fortsatte att laga mat i öppna spisar. Numera fungerar den ofta som en härlig kompletterande stämningshöjare till den vanliga spisen, även om den självfallet kan användas för matlagning. Den är dessutom en extra trygghet om elen skulle sluta att fungera. Vedspisen finns både som fristående modeller och för inbyggnad med utföranden för det moderna köket och den mer traditionella lantliga stilen.

Planering