Välj din butik

Vad vill du få ut av din kamin?

Att inreda ett hem eller en verksamhet med en eldstad är en investering. Oavsett vilken kamin du väljer så bidrar den till värme, inredningen och harmoni. Kaminernas utseende och egenskaper varierar och det är viktigt att eldstaden passar in och bidrar med det som den var tänkt att göra. Bestäm dig därför i ett tidigt skede vad som är viktigast för dig. Svara på nedanstående sex frågor och du är en bra bit på vägen.

Se till att säkerställa att kaminen kommer att uppfylla dina förväntningar på inredning, uppvärmning, värmelagring, hållbarhet, brandsäkerhet och investering. Tänk på att installation och taksäkerhet tillkommer.

På bilden ser du en braskamin från Jøtul.

Se filmen och svara sedan på nedanstående sex frågor

Det finns många olika typer av eldstäder att välja på och valet är inte alltid så enkelt. I filmen går Michael Wistrand igenom vad som skiljer olika eldstäder åt beträffande material, funktion och design. 

1. Hur mycket ska kaminen bidra till uppvärmningen?

Eldstad är det gemensamma samlingsnamnet för alla kategorier av kaminer. Till fristående, lätta kaminer hör braskaminer tillverkade av plåt, gjutjärn eller täljsten som allt som oftast placeras på träbjälklag. Till tunga eldstäder räknas kakelugnar, större täljstenskaminer samt murspisar som ger lång värmelagring och som kräver ett fundament att stå på. Utöver vedeldade kaminer finns också kaminer som drivs med biogas eller bioetanol. Alla kaminer ger ifrån sig värme, men det skiljer sig mycket mellan dom som snabbt svalnar av efter att elden brunnit ut och andra som behåller värmen lång tid efter det att glöden slocknat. 

Om du är ute efter en braskamin och det är den långlivade värmen du vill åt är det framförallt kaminer i täljsten och gjutjärn du ska fokusera på. En del täljstensmodeller har även värmemagasin som extra tillval för maximal värmeeffekt. Braskaminer i plåt får snabbt upp värmen, men tappar den snabbt efter det att elden slocknat.

Om du har möjlighet och kan tänka dig en större och tyngre kamin har du flera valmöjligheter. Ju tyngre en braskamin i täljsten eller gjutjärn är, desto bättre lagrar den värme. En värmelagrande murspis avger värme i upp till 20 timmar efter eldning om man sköter brasan på rätt sätt. Har du redan en öppen spis rekommendationen vi att du kollar in vårt sortiment av spiskassetter. Den förvandlar nämligen din öppna spis till en säker och effektiv värmekälla, som med en verkningsgrad på över 80% sänker dina uppvärmningskostnader rejält. Kakelugnen är den som håller värmen allra bäst tack vare det värmelagrande materialet, det geniala kanalsystemet, den effektiva kassetten och den höga vikten. En kakelugn väger mellan 1300 och 2000 kilo, till skillnad från en braskamin som endast väger runt 200 kg.

2. Är det viktigt att snabbt få upp värmen?

Vill du av någon anledning snabbt och enkelt få upp värmen är en liten gjutjärnskamin eller braskamin att föredra. Det du ska tänka på är att en kamin med hög effekt inte alltid är det bästa valet. Nybyggda, moderna hus är lufttäta och energieffektiva och en kamin med hög effekt kan lätt göra att rummet blir alldeles för varmt. Som tidigare nämnts så svalnar också en braskamin i plåt snabbt av. Då är ett bättre alternativ med en kamin med lägre effekt som får brinna länge ett bättre val som ger rummet behaglig värme.

3. Är det mest myset du vill åt?

Förr i tiden var eldstadens primära syfte att ge bostaden värme och varm mat på bordet. Fortfarande är värmen den vanligaste anledningen till att skaffa sig en kamin, även om den idag sällan står för hela värmeförbrukningen. Minst lika viktigt är det lugn och harmoni som en kamin skänker ett hem eller verksamhet. Tänk vad mycket en eldstad tillför sommarstugan, hotellobbyn eller restaurangen. Numera kan även den som inte har tillgång till en skorsten eller murstock inreda med eld tack vare modern teknik där kaminen drivs av bioetanol. Det innebär i praktiken att du som bor i en lägenhet i city och kan skaffa dig en kamin.

Bioetanolkamin

Bioetanolkamin

Inbyggd bioetanolkamin

4. Vill du att kaminen ska bli en central del av en inredningen?

Det är inte alltid som en färdig lösning med standardmått passar in i bostaden, rummet eller företagslokalen. Det mest exklusiva och personliga du kan välja är att platsbygga eller frimura en insats så att den blir en integrerad del av rummet. Utgå då ifrån en spisinsats i lämplig storlek, med glasöppning åt en, två, tre sidor eller som rumsavdelare med genomsyn. Välj material, finish, form och storlek. Slät eller grov puts, natursten eller kakel. Värmelagrande schamottskivor, betong eller tegel. Raka linjer eller välvda. Låt kaminen sträcka sig hela vägen från golv till tak och anpassa på vilken höjd elden ska placeras. Kaminen kan sedan putsas, målas eller kläs med i kakel, metall eller annat val av utseende.

5. Vill du att kaminen ska sticka ut eller smälta in?

Idag har du alla tänkbara möjligheter till att låta kaminen bli den som allas ögon faller på när de kliver in i rummet. En platsbyggd insats är ett sätt. Ett annat är att välja en färg eller form som sticker ut från övriga inredningen. Du känner väl till att du även kan välja färg på inneskorstenen?

Braskamin

Om du istället vill att kaminen ska bli en naturlig del av hemmet är ett tips att utgår från när huset byggdes. Få koll på vilken av följande epoker från 1900-talet till nu som arkitekturen härstammar: Jugend, nationalromantik, tjugotalsklassicism, funkis, folkhemsarkitektur, miljonprogrammet, postmodernism, stilblandning eller nymodernism och utgå från det tidstypiska med byggstilen. Skulle huset vara ännu äldre får du backa bandet till sekelskiftet eller kanske hela vägen till den gustavianska tiden. Granska fasaden, fönster, dörrar, material och detaljer, som exempelvis dekorer och utsmyckningar.

Funkis, öppen spis med spiskassett

Skandinavisk 1800-talsdesign

Jugendinspirerad kakelugn

6. Letar du vedspis eller nöjer du dig med en kokplatta?

Förr i tiden var vedspisen nästintill obligatorisk i köken. Numera fungerar den ofta som en härlig kompletterande stämningshöjare till den vanliga spisen, även om du självklart kan använda den till matlagning. Dessutom är den en extra trygghet om elen skulle sluta att fungera.

Flera kaminer kan fås med kokplatta

Vedspis

Räddningsverket räknar med att cirka 45 000 hushåll blir strömlösa under någon period varje år och läget blir snabbt kritiskt när temperaturen i bostaden sjunker och spisen inte fungerar. I vårt sortiment av kaminer kan många modeller fås med kokplatta, vilket innebär en extra trygghet om strömmen skulle gå. Du hittar också ett gediget sortiment av vedkaminer, både för det moderna hemmet och lantliga stilar. Vedspisen är ett perfekt komplement till den vanliga spisen vid matlagning och även den en stor trygghet vid strömavbrott. Vedspisen finns både som fristående modeller och för inbyggnad med utföranden för det moderna köket och den mer traditionella lantliga stilen.

Planering