Välj din butik

Välkommen att lära känna Exodraft lite närmare.

Om Exodraft

När skorstenen är kall är det svårt att få ett bra drag, vilket gör att onödig rök kommer ut från eldstaden, både utomhus och inomhus. En rökgasfläkt kan enkelt lösa problemet. Danska Exodraft tillverkar rökgasfläktar av högsta kvalitet sedan 1957.  

Det är skorstenens jobb att få undan rök och skorstensdraget ska se till att det finns frisk luft i motsvarande mängd till den rök som eldstaden producerar. När dörren på braskaminen blir sotig och det luktar rök är problemet dålig förbränning. Effektiv förbränning kräver höga temperaturer och tillräckligt med luft. Om du minskar lufttillförseln för snabbt, kommer gaser som inte är brända och partiklar att sota ner och avge en illaluktande rök, vilket inte är bra för varken dig eller miljön.

Elda alltid med torr ved

Om du har problem med att tända brasan kan det bero på att du eldar med ved som inte är tillräckligt torr och kanske även med för stora vedträn. Det kan också bero på att det inte är tillräckligt med drag i skorsten. Skillnaden mellan skorstenstemperaturen och den kalla utomhustemperaturen är det som skapar draget. Om skorstenen är kall kan det vara svårt att tända elden då draget blir begränsat.

En bra tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Under den tiden hinner fukthalten reduceras från runt 50 procent till lämplig procenthalt.

Så fungerar skorstenen

Draget i skorstenen uppstår när den heta röken dras upp mot den svalare luften utomhus. När skorstenen är kall är det svårt att få ett bra drag, vilket gör att det bildas onödigt sot och partiklar som släpps ut i utomhusluften och inne i ditt hem om skorstenen inte är dimensionerad för eldstaden, vilket är ganska vanligt. Med en rökgasfläkt slipper du problemet. Eftersom elden snabbt får mer syre läcker färre partiklar ut, vilket är väldigt bra för både miljön och dig.

Närmast osynlig rök vittnar om hållbar eldning.

Tecken på dåligt drag

Det finns flera tecken på att du har för dåligt drag i skorstenen. Om du har ett välisolerat hus, speciellt om det finns en spiskåpa eller ett ventilationssystem, så kan skorstensdraget bli för dåligt och då kan rök komma ut i rummet. En annan anledning är på grund av en obalans mellan eldstadens och skorstenens storlek. Det är också viktigt att känna till att det naturliga draget kan variera beroende på utomhustemperaturen och av vädret.

Färgen på röken ger dig signaler om förbränningen. När röken är svagt vit och genomskinlig är förbränningen bäst och det kommer nästan bara vattenånga ur skorstenen. Är röken kompakt vit är förbränningen fortfarande acceptabel men veden är fuktig. Mörk rök som luktar illa beror oftast på för dålig lufttillförsel.

Skorstenens höjd jämfört med stora byggnader eller liknande som finns i närheten kan också påverka det naturliga draget negativt. Det kan även skapa ett neddrag, som leder till rök i vardagsrummet. Ett annat problem kan vara att den vedeldade kaminen inte passar till skorstenens dimensioner och det är därför som rökproblemen uppstår.

En rökgasfläkt är lösningen

En rökgasfläkt från Exodraft skapar ett bättre drag genom att det skapas ett undertryck i skorstenen. I kombination med fläktens partikelfilter reduceras partikelutsläppen med rökgasfläkten med 20 % till den externa miljön och partikelutsläppen i hemmet med upp till 80 %. En rökgasfläkt har också en positiv påverkan på förbränningen, eftersom den går snabbare i början, och därmed blir bränsleekonomin bättre. 

Skorstensfläkten kan användas för alla sorters bränsle men är framför allt lämpad för bränslepannor och eldstäder. Det axiala fläkthjulet är gjort av rostfritt stål, vilket gör det lätt för sotaren att ta bort sot och avlagringar. Eftersom skorstensfläkten är monterad uppe på skorstenen så bildas det ett undertryck i rökkanalen och skorstenen.

Exodrafts fläktar kan enkelt monteras på skorstenen antingen när man installerar sin eldstad eller i efterhand. Du kan räkna med en livslängd på 20–30 år. Dessutom är den enkel att sköta genom att den sköts med en fjärrkontroll. Luta dig tillbaka i soffan och kontrollera draget.

Exodrafts produkter bygger på en djup förståelse av sambandet mellan förbränning och rökkanal och löser problemen med otillräckliga rökkanaler.

Fler fördelar med en rökgasfläkt

Det finns fler fördelar med att installera en rökgasfläkt från Exodraft förutom att den ger skorstenen mer drag så att du enklare kan tända brasan och styra värmen och att den minskar skadliga partiklar både inomhus och utomhus. En skorstensfläkt förhindrar kondens i skorstenen och minskar risken för skorstensbränder markant. Du slipper du sotiga rutor, rök och lukt. Genom att du skorstensfläkten ökar förbränningseffektiviteten minskar du vedförbrukningen med 15 procent.

Exotelligence är det intelligenta operativsystemet som lagrar data från tidigare tändningar och hjälper dig att skapa bästa möjliga skorstensdrag genom att automatiskt justera skorstensfläktens hastighet baserat på väder och temperatur. De intelligenta, systemanpassningarna bidrar också till att ytterligare minska partikelutsläppen med upp till 20 %.

Intelligent fjärrkontroll för din eldstad

Med en xzense kontroll (i samband med en exodraft skorstenens fläktsystem) få du full kontroll över din eldstad och maximal komfort. Inget mer krångel när du tänder och återfyller med mer ved i din eldstad. Med en knapptryckning, antingen på Xzense eller på din mobil (via Xzense-appen) får du en perfekt “brasa” i din eldstad. Detta är oavsett yttertemperatur, lufttryck, vindhastighet, vindriktning och annat väder och säsongsbetonade faktorer som påverkar skorstenens draget och din eldstad. Ytterligare fördelar är mindre rökutsläpp, bättre och förbränning, mer effektiv bränsleekonomi och snabbare uppvärmning. Med andra ord, Xzense är meningsfullt.

Visste du detta om Exodraft?

Exodraft har även rökgasfläktar anpassade för dig som driver storkök, restaurang eller pizzeria.

Vill du veta mer om Exodraft?
Besök exodraft.se

Våra skortsenstillverkare:

NVI Skorstenssystem

I skorstensröret finns alla viktiga delar som gör att NVI kan ge 25 års garanti. Här hittar vi det tjockaste innerröret på marknaden idag, gummipackning som håller tätt och omlottskarvning av isoleringen. En skorsten från NVI är självfallet säker och samtidigt har man tagit fasta på att den ska vara snygg att se på.

Premodul

Premodul skorstenar tillverkas i Småländska Markaryd och är ett varumärke inom NIBE-koncernen och är framtaget i samarbete med Contura. Skorstenen passar alla eldstäder, är CE-märkt, testad av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och det ingår alltid 25 års garanti på installerad skorsten.

Schiedel

Framsynt, klarsynt och handlingskraftig. Så beskrivs Schiedels grundare Friedrich Schiedel, som 1946 startade en betongfabrik som snabbt specialiserade sig på skorstenar. Schiedel är idag Europas ledande skorstenstillverkare, men också en framstående tillverkare av kaminer.