Välj din butik

Välkommen att lära känna Planika lite närmare.

Om Planika

Att elda med bioetanol har många fördelar. En bioetanolkamin är det moderna valet utan varken rök, sotiga glas eller frustrationen att inte få igång brasan. Kaminerna kräver inte skorsten, är inte så tunga och är därmed enkla att installera och kan placeras i stort sett varsomhelst. En bioetanolkamin passar därför utmärkt i lägenheten, i hus utan skorsten, på kontoret, på restaurangen eller i hotellobbyn. Med ett enkelt knapptryck ger flammorna rummet liv. Det är den här sortens eld som Planika brinner för.

Flera av Planikas kaminer har en brinntid på hela 36 timmar för en påfyllning och kaminen på bilden har en brinntid på 33 timmar.

Marknadsledaren Planika gör intåg i Sverige

Det hela började med en enkel brasa i hjärtat av den australiensiska kontinenten, under den röda Ayers Rock. Två turister, Alfred Weilandt och Jerry Dabrowski satt vid elden, långt in på natten och lyssnade på aboriginernas berättelser om en mytisk drömepok. Atmosfären som skapades av lågorna inspirerade de två att hitta ett enkelt sätt att ha samma eld i moderna interiörer. De hade för avsikt att övervinna de befintliga svårigheterna i form av sot, aska och behovet av en skorsten, som de förknippade med en kamin. Dagens livsstil ställer krav på god design säkerhet och användarvänlighet. Svaret blev bioetanol vilket la grunden till Planikas verksamhet. Idag finns Planika representerade i över 100 länder i Europa, USA och Asien. I Sverige är marknaden än så länge ganska begränsad, men intresset ökar och numera är det ganska vanligt att kunna njuta av en bioetanoleldstad i hotellobbyn. Planika är marknadsledande med den senaste BEV-tekniken och erbjuder bioetanoleldstäder för både inomhus- och utomhusmiljöer.

Planika är marknadsledande med den senaste BEV-tekniken och erbjuder bioetanoleldstäder för både inomhus- och utomhusmiljöer.

BEV Technology™

Från första början bestod Planikas produkter av manuella och halvautomatiska etanolkaminer. Produkterna var säkra, men marknaden högt ställda krav föranledde år av  produktutveckling där helt ny teknik togs fram, som nu gör det möjligt fatt njuta av Planikas bioetanolkaminer på ett ännu säkrare sätt. Tekniken fick namnet BEV Technology™, vilket står för Burning Ethanol Vapour. Detta system använder bränslet inuti tanken, värmer upp det och omvandlar det till ånga, som senare antänds ovanför brännaren. På så sätt genererar uppvärmningsprocessen varken rök, sot, aska eller någon obehaglig lukt. Systemet kräver inte heller installation av skorsten eller rökkanal så länge den har fri tillgång till syret. Planikas bioetanolkaminen är idag helautomatiserade och utrustade med en mikroprocessor, som gör att du kan övervaka varje steg i förbränningsprocessen och minimera alla mänskliga fel som kan uppstå.

Vad är egentligen bioetanol?

Bioetanol är en förnybar energikälla som i huvudsak produceras av potatis, rödbetssocker och majs. Enkelt sagt är det en typ av stark alkohol. Ett bra bränsle till etanolkaminer rekommenderas innehålla 96,6 % alkohol för optimal förbränning. När kaminen brinner med bioetanol släpper den ut lika lite koldioxid som ett stearinljus och den avger varken sot eller aska. De enda biprodukterna från förbränningen är alltså värme, vattenånga och en obetydlig mängd koldioxid.

Bioetanol är en förnybar energikälla.

Inred med eld utan skorsten

För dig som drömmer om att inreda med eld, men som av olika anledningar inte ser alternativet i en vedeldad eldstad, så är en etanolkamin ett mycket bra val. Med minimalt underhåll och enkel installationsprocess kan drömmen snart bli verklighet. Etanoleldstäder finns i många olika format. De kan både vara integrerade, fristående och vägghängda och de finns i en bred variation av storlekar. Dessutom är det ett miljömässigt bra alternativ.

Scandi är en kamin med stilren design.

Så här fungerar en bioetanolkamin

En bioetanolkamin har en helt annan teknisk lösning än vad en traditionell vedkamin har. I den skorstenfria kaminen finns det en behållare där bioetanol fylls på och som utgör kaminens bränsle. Vanligtvis rymmer en brännare två liter som ger cirka fem timmar av charmerande och naturligt fladdrande bärnstensflammor, men flera av Planikas kaminer har en brinntid på hela 36 timmar för en påfyllning. Ju mindre flamman är desto mindre bioetanol konsumeras, vilket också leder till en längre brinntid. Även kvaliteten på bioetanolen har betydelse på hur länge lågan hålls levande.

Planika Rock bioetanolkamin finns att få i flera olika utseenden. En kamin som drivs på bioetanol värmer inte upp ett helt hus, men avger behaglig värme till rummet.

Etanolkaminen sprider behaglig värme

Till skillnad från en vedeldad spis sprider en bioetanolkamin inte värme genom skorstenen utan värmen kommer från själva kaminen. Det betyder att värmen stannar i rummet där kaminen befinner sig. Hur mycket värme en bioetanolkamin ger beror på storleken på brännaren. Mer eld ger mer värme och tvärt om. Generellt är de vägghängda versionerna inte lika stora och avger då mindre värme än från en golvstående variant, eller en platsbyggd version med en insatsbrännare. En kamin som drivs på bioetanol ger utan problem behaglig värme till ett rum på 20 – 30 kvadratmeter.

Om du bor i lägenhet och saknar skorsten eller murstock är en bioetanolkamin ett riktigt bra alternativ om du vill inreda med en eldstad. Även i mindre rum där en vedeldad kamin skulle bli för varm passar en skorstensfri kamin.

Ett riktigt hållbart val

Bioetanoleldstäder drivs med den förnybara energikällan bioetanol som är tillverkad av grödor och släpper inte ut koldioxid i någon större mängd, rök, sot, aska eller andra farliga gaser. Många etanolkaminer har teknologi som säkerställer att endast etanolånga förbränns vilket gör processen mer effektiv. Bioetanolkaminer behöver ingen skorsten, rökkanal eller några hårda anslutningar vilket även ger låga installationskostnader. Flera etanolkaminer är dessutom kompatibla med byggnader med värmeåtervinningsventilation.

En bioetanolkamin passar perfekt i företagsentrén eller hotellobbyn.

Brasan kan vara ett knapptryck bort

Bioetanolkaminen är utrustad med en eller flera brännare som används för att kontrollera flamman. Här skiljer det sig mycket mellan enklare och mer avancerade kaminer. På enklare varianter får du själv vrida till för att skapa flamman, medan de mer avancerade kontrolleras av en knapp, fjärrkontroll eller mobilapplikation. Släckning av en automatisk brännare är simpel. Man trycker på den medföljande fjärrkontrollen eller knappen på brännaren. Med en wifi-uppkopplad brasa går det enkelt att styra tändning, storlek på lågorna och släckning av flamman. Och du slipper tänka på ved, eldningsteknik, rök, sot och skorstensproblem. Däremot bör du läsa manualen noga och iaktta försiktighet.

Modern design i alla dess former

Bioetanolkaminer finns i en mängd olika utseenden och just formgivningen är kanske det som mest utmärker en skorstensfri kamin. De kan vara integrerade, fristående eller vägghängda. De kan vara klassiskt formgivna i tidlös design eller futuristiska i stål och glas. Det här gör etanolkaminen till ett mycket intressant val för alla typer av hem och inredningsstilar. Det man däremot ska tänka på är det viktigt att de installeras på ett säkert sätt. Exempelvis behöver de vägghängda bioetanolkaminerna monteras på en värmetålig och isolerad platta som skyddar väggen från värme och de fristående kaminerna får inte placeras nära brännbart material som riskerar att antändas.

Fördelarna med bioetanol är många

Under de senaste åren har bioetanol blivit allt mer populärt som drivmedel för eldstäder. Fördelarna med att kunna elda utan skorsten och på så vis slippa besväret med rök och sot är säkert en del av förklaringen, men också att tekniken utvecklats med möjlighet till wifi-uppkoppling, naturliga eldsflammor och miljövänlig förbränning som resultat. Genom att en bioetanolkamin inte är begränsad av en skorsten finns det också en rad spännande designlösningar på marknaden som gör eldstaden till en ännu större och mer betydande del av inredningen.

Driver du ett hotell eller restaurang och vill inreda lobbyn eller restaurangen med en eldstad? Hör av dig. Vi hjälper dig hela vägen från inspiration, tips och råd till installerad eldstad.

Just nu i fokus

Bioetanolkaminer
Planika Arcticon
fr. 22 500 kr
Bioetanolkaminer
Planika Scandi
fr. 38 850 kr
Bioetanolkaminer
Planika Rock Laurent
fr. 61 500 kr

Visste du detta om Planika?

Planika har ett precis lika intressant utbud av bioetanol och gaskaminer för trädgården och uteplatsen.

Vill du veta mer om Planika?
Besök planikafires.com

Liknande tillverkare:

DRU

Holländska DRU är en av Europas ledande tillverkare av eldstäder för gas. Företaget har anor från 1700-talet och började tillverka gaseldstäder 1960. DRU arbetar utifrån fyra kärnvärderingar som också präglar deras produkter: hög kvalitet, miljö, att lyssna och lära och att ständigt utvecklas.

TermaTech

De enkla, rena linjerna går igenom i flera av TermaTechs kaminer. För sin ärlighet och enkelhet, inte design för designens skull. Ofta använder sig TermaTech av lite kraftfullare material eftersom det ger kaminen en stark och solid upplevelse. ”No Nonsense-produkter”, som en av grundarna Søren Jakobsen uttrycker det.

RAIS

RAIS har tillverkat braskaminer sedan 1970-talet och erbjuder ett brett sortiment av bras- och gasolkaminer med särskilt fokus på design. Med egen design- och utvecklingsavdelning, eget testlaboratorium och en modern produktionsfabrik tillverkas kaminer och insatser, utomhuskaminer och grillar för hemmet och trädgården.