Välj din butik

Välkommen att lära känna Dovre lite närmare.

Om Dovre

Ända sedan 1933 har Dovre värmt människor med sina kaminer. Sedan nbörjan av 1980-talet gjuts Dovre i Belgien. Dovre tillverkar braskaminer, vedspisar och insatser i gjutjärn av högsta kvalitet. Kaminer från Dovre är klassiskt utformade och har hög effektivitet med bästa möjliga förbränning, som ger behaglig värme till rummet.

Kan ta hela 55 cm långa vedträn.

Miljömärkta eldstäder

Alla Dovres eldstäder är ekodesignmärkta, vilket innebär att produkterna måste uppfylla minimikraven för energieffektivitet. Målet med miljömärkningen är att genomgående minska negativ miljöpåverkan för produktens livscykel. Dovre har bedrivit forskning och utveckling för mer hållbara produkter och resultaten talar sitt tydliga språk. Partikelutsläppen har minskat med mer än 75 %, jämfört med eldstäder tillverkade före 1998. Eldstäder tillverkade före 1998 tog inte tillvara på mer än 40 % av energin i vedträna, medan dagens bäst presterande eldstäder tar till vara på upp emot 84 % av energin. En viktig del i utvecklingsarbetet är att hitta lösningar som gör braskaminen till en miljövänlig och effektiv punktvärmekälla för morgondagens hem. 

En liten, charmerande och effektiv kamin, med stor glaslucka i förhållande till spisens yttermått.

En av världens äldsta kamintillverkare

Dovre startade år 1933 i Norge och är därmed en av världens äldsta och mest framgångsrika kamintillverkare. Allt började med Dovrepeisen, eller Dovrespisen på svenska,  som revolutionerade eldstadsmarknaden med en innovation kallad ”konvektionsvärme”, som fick luften att cirkulera på ett sätt som gav en betydligt bättre värmespridning än andra eldstäder. Innovationen blev en världsnyhet och Dovre beviljades ett världspatent under nästan 50 år. Dovrespisen blev en succé, även utanför Europa, och så småningom blev kapaciteten för liten för Ulefos Jernstøperi, där allt började. År 1981 gick därför den dåvarande ägaren samman med Schløsser Møller-gruppen och i samband med sammanslagningen flyttade produktionen av Dovrespisen till Weelde i Belgien. Idag används principen från den första Dovrespisen båda av Dovre själva och av konkurrenter världen över.

De sju glasen är alla gjorda med föruppvärmd spolning för att hålla sig rena från sot.

Dubbelt förbränningssystem

År 1991 introducerades en ny generation miljövänliga kaminer – den rent brinnande kaminen. Tack vare det dubbla förbränningssystemet omvandlades i princip all energi till värme, istället för att enbart gå upp i rök. Det nya förbränningssystemet är idag en självklarhet som säkerställer att vedförbrukningen kan minskas med upp emot 40 %, jämfört med de gamla kaminerna.

Dovre 100 CB kan, som syns på bilden, kompletteras med en elegant påbyggnad.

De tre bockarna Bruse

Med inspiration från den klassiska nordiska sagan ”De tre bockarna Bruse” har Dovre smyckat ut kaminer med motiv från sagan. Speciellt Dovre 40CB och 100CB. Namnet saga har även fått ge namn åt en hel kaminserie:  Saga 101 är den minsta kaminen i serien, mellanmodellen är Saga 107 och Saga 301 är den största, med effekt på upp till 11 KW. Serien är gjord av högkvalitativt material, så år av njutning är en garanti. Ny luftcirkulationsteknik säkerställer att glaset förblir rena och att insynen till elden alltid är optimal. Dörren har ett avtagbart handtag, eldbasen är utbytbar och en häll finns som tillval. Med sitt klassiska utseende passar Saga de flesta interiörer. 

Dovre Saga 301 är den största kaminen i serien, vars namn är inspirerat av den klassiska sagan "De tre bockarna Bruse".

Ett av Europas största gjuterier

Från starten med den första Dovrespisen har Dovre utvecklats till ett stort och modernt produktionsbolag, med ett av Europas största gjuterier i Weelde i Belgien. Idag gjuts här även eldstäder till andra leverantörer på marknaden och gjutjärnsprodukter för andra branscher. Traditionen och den kontinuerliga produktutvecklingen säkerställer hög standard och kvalitet, som är det som Dovre är kända för.

Just nu i fokus

Braskaminer
Dovre 425CB
fr. 24 900 kr
Braskaminer
Dovre Saga 101
fr. 22 900 kr
Braskaminer
Dovre Saga 107
fr. 24 900 kr

Visste du detta om Dovre?

Dovre är mest kända för sina gjutjärnskaminer, men tillverkar även insatser i gjutjärn.

Vill du veta mer om Dovre?
Besök dovre.com

Liknande tillverkare:

Keddy

Sedan 1969 har Keddy designat och tillverkat eldstäder anpassat för det karga svenska klimatet. Med arvet från en gjutjärnstradition som går hundratals år tillbaka i tiden började Keddy att utveckla kassetter med förhoppning om att göra öppna spisar och kakelugnar mer effektiva.

Westbo

Hundraårig traditionen av svensk kamintillverkning är det som inspirerar Westbo och ger en kombination av tradition och modern funktion, som möter dagens miljökrav. Kaminerna använder konvektionsvärme, som gör att temperaturen i rummet blir behaglig och jämn.

Jøtul

Som en av världens äldsta producenter av eldstäder har norska Jøtul en unik kunskap och stolt tradition av att bekämpa kyla i närmare 170 år. Att arbeta med gjutjärn ger dem de möjligheter som krävs för att skapa estetiska, värmelagrande och hållbara produkter utifrån gedigen hantverkstradition.