Välj din butik

Välkommen att lära känna Gränsfors Bruk lite närmare.

Om Gränsfors Bruk

Från mitten av 1800 – talet har det smitts redskap i Gränsfors. 1868 flyttade liesmeden Johan Pettersson med familj och broder Anders Pettersson från Älvdalen till Gränsfors och startade där Gränsfors Liesmedja. Johan Pettersson smidde troligen också yxor i sin liesmedja där han var verksam fram till 1900. Hans yngre broder Anders Pettersson köpte 1871 en annan liesmedja i Gränsfors, den smedja som 1902 skulle bli grundstommen i Gränsfors Bruks yxsmedja. Anders smidde förutom liar också yxor. Under senare delen av 1800-talet började de stora skogsavverkningarna i Norrland och efterfrågan på skogsverktyg och framför allt yxor ökade markant. Ca 400 000 människor arbetade hel- eller deltid i skogen när avverkningarna var som störst.

1985 köper Svedbro Smide företaget Gränsfors Bruk. Svedbro Smide smidde kofotar och skogsverktyg i Gnarp med en teknologi som var lik den som fanns vid Gränsfors. De båda verksamheterna fördes administrativt samman till en enhet under namnet Gränsfors Bruks AB. Verksamheten är sedan 2005 åter delad på Gränsfors Bruks Yxsmedja i Gränsfors och Gränsfors Bruks Kofotssmedja i Gnarp.

1988 sålde Gränsfors Bruk skogsverktygsrörelsen till Sandviks dotterbolag Eia och Gränsfors Bruk koncentrerade sig mer på tillverkning av yxor, vedklyvar, trädfällriktare, planteringsrör och kofotar.

Inredning och redskap
Gränsfors Lilla Yxan
fr. 1 500 kr
Inredning och redskap
Gränsfors Vildmarksyxa
fr. 1 600 kr
Inredning och redskap
Gränsfors Minsta Klyvyxa
fr. 1 800 kr
Inredning och redskap
Gränsfors Stor Klyvyxa
fr. 2 000 kr

En mer omsorgsfull och kvalitetsinriktad tillverkning

Gränsfors Bruk hade fram till nu, i likhet med andra tillverkare, fokuserat på tillverka yxor så snabbt och så billigt som möjligt, ofta på bekostnad av yxornas funktion och kvalitet. Arbetsmiljön var dålig, smederna arbetade på ackord och brister i smidet doldes genom grovslipning, finslipning, polering och slutligen målning. Det gick åt stora mängder energi vid efterbearbetningen och lönsamheten i tillverkningen var låg.

I slutet av 1980-talet tog Gränsfors Bruk ett steg bakåt till en mera traditionell och hantverksmässig tillverkning som man haft långt tidigare. Yxkunskap, funktion och miljöhänsyn blev vägledande för yxtillverkningen. Förändringen byggde på insikten att när man tar bort det som är onödigt får man ofta en riktigare, miljövänligare och samtidigt kanske också, en vackrare produkt.

Erfarenheten och skickligheten hos den enskilda medarbetaren är avgörande för kvalitén och känslan i yxorna. Varje yxa signeras med smedens initialer som ett kvalitetssigill och en garanti.

 

Under årens lopp har många yxsmedjor i Sverige och världen successivt lagts ned. Kvar i Sverige finns år 2014 bara yxsmedjorna Hultafors/Hults Bruk i Åby, S.A. Wetterlings i Storvik och Gränsfors Bruk i Gränsfors. I Finland finns Fiskars som bl.a. tillverkar yxor. I Norge och Danmark finns det inga stora yxtillverkare kvar.

Gränsfors Bruk har klarat sig bra, trots två mycket stora finansiella kriser under 2000 – talet. Företaget har till och med stärkt sin position på yxmarknaden och ökat sin omsättning successiv. Gränsfors Bruks yxor säljs numera i ett trettiotal länder och är idag ett av de ledande yxmärkena i världen med ett mycket starkt varumärke i sin bransch.

Nedan följer Gränsfors Bruks Företagsansvar.

 

Allt som produceras kräver resurser och alla dessa resurser tär mer eller mindre på vår miljö och på människor. Vad vi tar för resurser i anspråk och vad vi använder dessa resurser till är en fråga om ansvar. 

Vi ser det som en kombination av miljömässigt ansvarstagande, funktionsmässigt ansvarstagande och mänskligt ansvarstagande.

Vi som företag har ett gränslöst ansvar för det totala och det är vår skyldighet att hela tiden arbeta med dessa frågor för att nå en mer hållbar utveckling i världen.

Gränsfors Bruk har tillverkat handsmidda yxor i mer än 100 år. Varje yxa är specifikt framtagen för att fylla en viss funktion där hög kvalitet och användningsområde alltid har varit i fokus.

Stor fokus har även lagts ned på att producera yxor utifrån ett miljöperspektiv, utan onödig förbrukning av naturens resurser.

Mycket kraft har även lagts ned på att ta fram en produkt där vi värnar om människan som har skapat produkten.

Gränsfors Bruk har utifrån detta satt upp tre kriterier som ska vara uppfyllda när vi tillverkar våra yxor.

  • Vi ska tillverka yxor med bästa möjliga funktion utifrån yxans användningsområde.
  • Vi ska tillverka yxor som tär så lite som möjligt på vår miljö.
  • Vi ska tillverka yxor med respekt för de människor som skapar dem.

Vill du veta mer om Gränsfors Bruk?
Besök: https://www.gransforsbruk.com/