Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Villa Bolin – Bygger ett hem med vackra material som tål att nötas

”Att vi ville bygga ett modernt hus var självklart, men influenserna hittade vi i nordiska 60-talshus. Platsen för huset är som alltid utgångspunkten och förutsättningarna i vårt fall med en brant sluttande tomt och tydlig riktning mot utsikt ut över sjön”.

Hanna Bolin Inredningsarkitekt

–Som inredningsarkitekt har jag stor respekt för det särskiljande i arkitektens kompetens och därmed det självklara i att tidigt involvera min vän som är arkitekt med erfarenhet av att rita villaprojekt. Vi har haft ett tätt samarbete för en komplett helhet utifrån och in.

ELDSTADEN ÄR MITTPUNKTEN I VÅRT HUS och knyter ihop de olika rumsvolymerna som är förskjutna i relation till varandra både vertikalt och horisontellt. Hela gestaltningsidén med huset bygger på det cirkulära flödet runt eldstaden och husets nivåskillnader mellan rummen. Eldstaden skapades som en tydlig mittpunkt som håller ihop variationen, en tydlig volym där elden kan upplevas från tre håll.

VAL AV RÄTT YTSKIKT. Material och taktilitet står mig som inredningsarkitekt alltid närmast hjärtat. Här är jag kompromisslös. Materialen ska kännas med alla sinnen. Min bakgrund är i textilvärlden och det har jag med mig in i arkitekturen.  Jag tror på vikten av att kombinera kontraster, mjukt-hårt, blankt-matt, slätt-skrovligt. Det är detaljerna som räknas. Naturliga ärliga material för en långsiktig hållbarhet är helt rätt i tiden. Att valen kan härledas till tiden vi lever i och upplevas daterade kan jag gilla, men så länge de är konsekventa och med hög kvalité blir det hållbart över lång tid.

VÅRT VAL AV ELDSTAD.
Utgångspunkten var en platsbyggd eldstad med  insats i och med att det skulle vara en tillräckligt stor eldstad för att ta rummet.  Vi ville tydliggöra rumsuppdelningen och dessutom ge väggyta till köket på övre planet. Skissandet på den exakta formen har jag ägnat mycket tid åt, många aspekter att ta hänsyn till och för att få ihop helheten.

MAXIMAL GLASYTA.
Elden skulle upplevas framförallt från två golvnivåer och då passa för betraktaren båda i sittande och stående läge. Det var även viktigt att eldstaden skulle vara lätt att använda, öppna och stänga. Ytan på  den platsbyggda eldstaden ville jag ha taktil på ett eller annat sätt. Processen har inneburit utredning av olika inklädnadsmaterial och valet föll till slut på en finkornig puts i ljusgrått med röd kalksten från Jämtland som står i kontrast till varandra. Insatsen från Scanspis är i klassiskt svart gjutjärn som ramar in glaset på ett bra sätt.

FAMILJELIV OCH ESTETISKA KRAV.
Alltid en balansgång, men tråkigt med allt för praktiskt. Jag skulle tröttna om det inte var snyggt, jag blir lycklig och mår bra av en vacker miljö och är övertygad om att jag fostrar mina barn till vikten av skönhet för välmående. Fördelen med naturliga vackra material är att de tål att nötas, de får patina som i sig är estetik.

HANNAS RÅD VID VAL AV ELDSTAD.

1. Låt valet ta tid.

2. Formulera för dig själv hur vill du njuta av elden. Sitta ned framför? Som bakgrund? Värma upp rummet?

3. Undersök utbudet väl och ”testa” i butik, var frågvis och jämför? Det finns mycket att välja på och att ta in eld i sitt hem kan ge ett stort värde för upplevelsen.

HUR UPPLEVDE NI SAMARBETET MED ELDA? Väldigt bra! Vi kände en lyhördhet till vad just vi ville uppnå. Engagerad personal och stor nyfikenhet för vårt projekt. Hantverkarna som byggde eldstaden på plats upplevde vi som både skickliga och trevliga.

Med Elda har vi haft ett bra bollplank i valet av eldstad. De har lyssnat till våra behov och frågor gällande eldstadens funktion såsom vilken värme vi vill uppnå, mysfaktor, utseende och eldstadens placering. Under själva husbygget blev de våra rådgivare gällande rätt placering av till-luft, vilken skorstenstyp och hur man ska tänka kring luft/undertryck för bästa eldningsresultat. Det kändes enkelt och tryggt från start till mål.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.