Välj din butik

Välkommen att lära känna Gabriel Kakelugnar lite närmare.

Om Gabriel Kakelugnar

I Timmernabben, vid smålandskusten, sker hantverksmässig tillverkning av egenutvecklade kakelugnar. Gabriels kakelugnar har med varsam hand förfinats och uppfyller dagens krav gällande både verkningsgrad och miljöpåverkan och är idag ett varumärke som får hjärtat att bulta lite extra. 

Strömsrum är en stilig rektangulär kakelugn som fått namn efter ett imponerande träslott i närheten av Timmernabben.

Utforska vårt sortiment av kakelugnar

Hantverkskunskapen viktigare än maskiner

2020 tillträdde Jesper som ny ägare för Gabriel Kakelugnar. Företaget har i dag femton anställda, men blir sexton i maj. Flera har jobbat där länge och besitter lång och gedigen yrkeskunskap, något som är oerhört viktigt för ett företag där hantverksskicklighet är en avgörande faktor. Maskinerna har hängt med över generationer och ingenting i tillverkningen är automatiserat, förutom de olika programmen i ugnarna. Jesper vill se framsteg på alla plan som påverkar varumärket i rätt riktning. Personalen ska trivas och må bra, lokalerna ska vara funktionella och trevliga, samarbetspartners ska uppfatta bolaget som pålitligt och produkterna ska fortsatt hålla högsta kvalitet.

”Alla delar måste samspela för att Gabriel ska fortsätta utvecklas och därmed verka på orten." - Jesper Svensson, VD på Gabriel.

Så blir en kakelugn till

Förenklat kan man säga att det finns två olika delprocesser i tillverkningen av en kakelugn. I ena processen gjuts stommen och i den andra sker kakeltillverkningen. Stommarna gjuts i segment, där delarna består av en innerdel, dvs. rökkanalerna, och en ytterdel. Vid tillverkningen av kaklet blandas leran som sedan strängpressas, torkas och slipas. Efter slipningen bränns kakelplattorna så att de ska bli hårda, för att sedan glasyrbrännas. Kronor och andra detaljer pressas i en gipsform. Sedan ska de putsas, torkas och skröjbrännas, för att slutligen åka in i ugnen en sista gång. Momenten är många, men det krävs för att skapa en gedigen kakelugn.

Den jugendinspirerade reliefkronan med fris ger Kungsholm ett imponerande utseende.

Hantverkskunnandet är en förutsättning för Gabriels fortsatta existens. Rutinen är stor samtidigt som företaget jobbar med en föryngring. En långsiktig utmaning är att den keramiska kunskapen i Sverige sakta försvinner i takt med att verksamheter flyttar utomlands eller lägger ner. För Gabriel handlar det också om att utveckla nya marknader för att bli mindre känsliga av marknadssvängningar och trender. Av Gabriels försäljning sker ungefär 60 % på den svenska marknaden och 40 % går på export där Norge och Tyskland betydande marknader.

På Gabriel är hantverket en viktig del av produktionen.

Sex modeller utgör grunden i sortimentet

Gabriel har sex grundmodeller som genom olika kombinationer av kronor, fris och sims blir till 21 olika kakelugnsmodeller – var och en med sin unika charm. Flertalet av dessa är av klassisk modell, men det finns också en produktlinje med moderna kakelugnar. Det som gör Gabriels kakelugnar till så effektiva värmekällor är principen med fem långa rökkanaler och kakelugnens förmåga att ackumulera värme från elden och långsamt sprida den i rummet. 

Studio är Gabriels moderna produktlinje.

Konstruktionen skiljer sig mellan olika tillverkares kakelugnar så tillverkningsprocessen är avgörande för slutresultatet. Gabriel producerar sina kakelugnar på i stort sett samma sätt som de alltid har gjort. Jesper menar på att det skulle gå att automatisera delar av tillverkningen, men då skulle de samtidigt tappa delar av sin själ. Däremot anser han att det finns förbättringspotential kring planering, hjälpmedel och flöden.

Drivkraften är genuinitet och lokalt producerade produkter.

Utveckla utan att tumma på hantverket

Massproduktion och storskalighet är inget som Jesper personligen går i gång på. Drivkraften är snarare genuinitet och lokalt producerade produkter. Samtidigt är målsättningen att Gabriel vill växla upp och verka på en internationell marknad, vilket kräver ökad produktionstakt och försäljning, men utan att tumma på hantverket. Gällande produktionen har Gabriel börjat en hållbarhetsresa för att minska utsläpp. Gabriels produkter klarar redan idag alla gällande krav och har gjort så sedan tidigt 2000-tal, men att utsläppsfrågan är något de löpande kommer att jobba med. Hand i hand med detta kommer små kvalitetsförbättringar på produkten att göras för att få ihop helheten.

Vilken kamin passar i uterummet?

Just nu i fokus

Kakelugnar
Gabriel Studio Röd
fr. 122 400 kr
Kakelugnar
Gabriel Studio Svart
fr. 103 050 kr
Kakelugnar
Gabriel Studio 2 helvit kombi
fr. 103 375 kr

Visste du det här om Gabriel?

De moderna kakelugnsserierna Studio, Studio 2 och Avanti tillverkas även dessa för hand i Timmernabben och kan anpassas efter dina specifika önskemål gällande exempelvis färg.

Vill du veta mer om Gabriel Kakelugnar?
Besök gabrielkakelugnar.com

Liknande tillverkare:

Keddy

Sedan 1969 har Keddy designat och tillverkat eldstäder anpassat för det karga svenska klimatet. Med arvet från en gjutjärnstradition som går hundratals år tillbaka i tiden började Keddy att utveckla kassetter för att göra öppna spisar mer effektiva. Idag är Keddy Sveriges mest sålda spiskassett.

BRUNNER

Tyska BRUNNER, som länge varit stora i Europa, tar nu allt större andelar på den svenska marknaden. I byn Eggenfelden i Bayern, ligger det familjeägda företaget, som under drygt 70 år satt sitt värde i att skapa exklusiva eldstäder av högsta kvalitet, utifrån gedigen kunskap, genuint hantverk och med fokus på miljö.

Nordpeis

Nordpeis är Norges största leverantör av kaminer. Med fokus på detaljer, miljötänk och kvalitet utvecklar Nordpeis kaminer med tidlös skandinavisk design. Nordpeis ligger långt framme med att ständigt utveckla produkter utifrån miljökrav, ex att producera mindre brännkammare med mycket hög förbränning.