Facebook tag Hoppa till innehåll
TermaTech

Danska linjer och ”raka rör”.

Det hela startade för nästan tjugo år sedan, år 2003. Søren Jakobsen och TermaTechs vd Søren Toft arbetade tillsammans med att sälja tillbehör inom eldstadsindustrin. De båda Søren drömde om att ta fram en egendesignad eldstad. Med deras gemensamma erfarenheter från reservdelssidan visste de vad som krävdes för att ta fram en hållbar eldstad värdig marknaden. Sagt och gjort. Bolaget TermaTech grundades, ett beslut som dom idag är väldigt glada för.

Skandinavisk funktionell design för folket.

Redan från början hade kompanjonerna en klar idé och önskan av att skapa något nytt i den redan väl etablerade branschen. De ville gå tillbaka till rötterna, med kvalitetseldade spisar i skandinavisk design, men till ett pris som alla skulle ha råd med.

Søren och Søren ville skapa något enkelt men bra och som skulle säljas och installeras av en montör som har kontroll över sitt hantverk. Därför var det viktigt att få med den kunskap som finns hos en specialistfackhandel, som Eldabutiken är. En filosofi de lever efter än dag. Under åren har allt större fokus lagts på designen, men där den aldrig får tumma på funktionen.

TT80-serien har en läcker och robust design med många inbyggda funktioner som fulländar upplevelsen av braskaminen. Luckan är liksom braskaminens topplatta helt i gjutjärn.

– Det finns något vackert att göra saker så enkla som möjligt, säger Søren Jacobsen, som säger sig älska det enkla.

– Någon kan kalla oss för ‘Old School’, men vi tror att det enkla lösningar är de bästa på lång sikt. Vi vill att våra kunder ska ha goda erfarenheter av våra produkter. Det finns inga rörliga delar som behöver smörjas, justeras eller servas – en enkel och bra lösning, förklarar Søren vidare.

Vi föredrar ofta att använda lite kraftfullare material eftersom vi tror att det ger en stark och solid upplevelse av vår produkt.”

Søren Jacobsen

Enkla, rena linjer.

Design intresserade Søren Jakobsen redan som barn. Han växte upp i Struer där Bang Olufsen produceras och det har satt sitt märke på honom.

– Jag älskar design. Jag kan inte säga vad det är, men produkter som har någon form av känslighet talar till mig. En av mina favoritdesigners i mitt hem är Arne Jacobsen och hans vattenkanna. Designen är så oerhört enkel men ändå elegant och hantverket är verkligen excellent. Jag använder den faktiskt aldrig som en vattenkanna, men älskar bara att ha den stående, säger Søren och blickar ut genom fönstret.

Önskar du värmelagrande naturmaterial på din kamin så kan TT21RS-SA vara den kamin du söker. Sandsten har likvärdiga värmelagrande egenskaper som täljsten.

De enkla linjerna går igen i flera av våra eldstäder. Det är en ‘No Nonsense-produkt’ och jag älskar den för sin ärlighet och enkelhet.”

Søren Jacobsen

TT60-serien med inspiration från Triumfbågen.

– En modell där arbetat mest med designen är TT60-serien. Vi ville skapa något som påminner om vår allra första ugn TT1, som är väldigt tidlös i designen. Vi vet att en eldstad ska hålla i kanske 15–20 år i vardagsrummet utseendemässigt och vi vill ha en tydlig skandinavisk design. Samtidigt gillar TermaTech att gå nya och egna vägar och såg att det fanns många ugnar med de runda formerna. Det fanns en efterfrågan på en fyrkantig eldstad som skulle passa till de moderna funkishusen.

Uttrycket ”Mänsklighetens triumfbåge” blir särskilt framträdande när TT60 bekläds med de eleganta, diamantslipade sidorna av brasiliansk täljsten. Förutom att ge kaminen ett exklusivt uttryck har denna täljsten även en värmelagrande effekt.

Søren berättar att de tidigt hämtade inspiration från den moderna Triumfbågen i Paris, designad av den danske arkitekten Johan Otto Von Spreckelsen, och att man lånade linjer till TT60. En stor utmaning var att göra handtaget praktiskt och snyggt, samt storleken för vilket vedträ som skulle passa. Resultatet blev en modell som både kunde vara vägghängd eller stående på golvet.

TT23-serien har allt en kamin behöver.

En annan serie som kännetecknas av stilren och tidlös skandinavisk design är TT23-serien. Utgångspunkten för designen var möjligheten att kunna välja mellan olika varianter av kaminen. Resultatet blev magnifikt där de smakfullt rundade sidorna kan fås som stålsidor med formpressad gjutjärnstopp, som en vägghängd variant med stålsidor och gjutjärnstopp eller med värmelagrande täljstensbeklädnad. Just denna variant är lite speciell då sidoljusen i de rundade täljstens sidorna är utskurna direkt ur ett helt stycke täljsten. 

TT23-serien är helt enkelt en serie kaminer som har allt som en modern konsument kräver och efterfrågar. Enkel användning och läckra gjutjärnsdetaljer i en stilren och tidlös skandinavisk design med ett stort svängt frontglas samt två stora sidorutor så att du kan njuta av elden från alla håll.

– Tack vare det välvda frontglaset och de stora rundade sidoglasen skapas en fantastisk panoramaeffekt, säger Søren, där elden kan avnjutas från flera håll.

Luckan i gjutjärn ger ett rustikt, men samtidigt elegant intryck. Den stora asklådan med integrerat lock för bortforsling av askan gör hanteringen mycket enkel. Det ventilerade kalla rostfria handtaget har dessutom prisats för sin funktionalitet och höjer kaminens design ytterligare en nivå.

– Den här serien gör mig stolt! En riktig ”No Nonsense-kamin” med extra allt, avslutar Søren och skrattar.

Vinnaren i sommartävlingen är korad! Stort grattis Camilla Irmell Sandmark till det fascinerande flamspelet Spin från TermaTech, värde 1 149 kr.

Vi vill tacka för ett otroligt gensvar och engagemang i sommarens rim- och limericktävling. Det fanns flera starka kandidater och juryn som bestod av Jonas Svensson, VD på Eldabutiken tillsammans marknadsavdelningen, enandes slutligen om att utse Camilla Irmell Sandmark till vinnare med motiveringen: ”Fint ordvrängeri som verkligen fångar vad Spin vill förmedla. Vi faller för smicker och att både Eldabutiken, Spin och TermaTech finns med i bidraget på ett naturligt sätt bör premieras.”

Tävlingsbidraget:

Eldabutiken, ni kan då konsten att sätta mitt hjärta i brand. Åsynen av den där ”lyktan” mig genast trollband. Med sin brinnande låga skapar den i sommarnatten ren magi. Att få drömma sig bort framför den är helt min melodi. En låga som flämtande virvlar runt i spinn. Åh, vad jag önskar att den blir just min. Då kommer jag att räkna timmarna till mörkret varje dag sig åter sänker. Och denna meditativa Termatech Spin mig lugn i sinnet skänker.

Läs mer om Spin här.

Tävlingen är avslutad. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren och vinsten hämtas ut hos Eldabutiken Gävle.

Finns det något mysigare än att samlas med vänner och familj runt en levande eld på uteplatsen, balkongen, i trädgården eller inomhus? Spin från TermaTech skapar fängslande magi för dig och dina nära och kära med sin unika flamspel. Läs mer om Spin här.
Se alla Termatech braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.