Välj din butik

Välkommen att lära känna Jøtul lite närmare.

Om Jøtul

Som en av världens äldsta producenter av eldstäder har norska Jøtul en unik kunskap och stolt tradition av att bekämpa kyla i 170 år. Att arbeta med gjutjärn ger dem de möjligheter som krävs för att skapa estetiska, värmelagrande och hållbara produkter. Gediget kunnande och hantverkstradition.

Jøtul är mest kända för sina braskaminer i gjutjärn. Jøtul F 163 ingår i F 160-serien som består av tre varianter, med eller utan sidoglas och med olika underreden. Jøtul F 163 karaktäriseras av sina stora sidoglas och tre stadiga ben som ger eldstaden ett lätt och modernt utseende.

Natur och kultur är vitala delar i Jøtuls norska identitet. Passionen för uppvärmning tillsammans med gamla hantverkstraditioner är kärnan i Jøtuls själ. Det märks tydligt. Lång erfarenhet av att hantera det skandinaviska klimatet har givit insikten att värme är mycket mer än bara temperatur. I en fulländad eldstad finns alla dimensioner samlade, från trivseln kring det sprakande ljudet från brinnande ved eller ljuset från en perfekt eldsflamma, till den optimala förbränningen för en effektiv och hållbar uppvärmning – och en tidlös design.

Gediget kunnande och hantverkstradition

Jøtuls produkter är länken mellan gamla och nya traditioner och har sin naturliga plats i modern arkitektur. De är baserade på norsk gjutjärnstradition och funktionell, modern design som är innovativ och samtidigt tidlös. Skönheten ligger i betraktarens öga, men god design är så mycket mer. På Jøtul är man övertygad om att form och funktion går hand i hand. Många av Jøtuls anställda har jobbat länge i branschen, har stor yrkeskunskap och sätter personlig stolthet i hantverket. Detta bidrar till att eldstäderna får en fantastisk finish. De flesta momenten under produktionen bygger också på hantverkskunskap. I nära samarbete med norska designers har man hittat sitt norska dna, i stilrena modeller som står tidlöst genom inredningstrender.

Många av Jøtuls anställda har jobbat länge i branschen, har stor yrkeskunskap och sätter sin personliga stolthet i hantverket.

Eldstäder i gjutjärn

Det finns många goda argument för att välja gjutjärn som material till en eldstad. Gjutjärn har använts flitigt i alla tider. Delarna är extremt hållbara och blir inte förstörda eller tappar formen, inte ens efter många års användning. När väl delar blir uttjänta är de enkla att ersätta. Det skapar möjlighet att ge produkten extra lång livslängd genom att byta ut reservdelar som slitits ut, men också till återvinning om eldstaden skulle behöva ersättas av en ny och modernare kamin.

Jøtul är välkända för sina braskaminer i gjutjärn. Denna braskamin har enkla, rena linjer som ger den ett tidlöst uttryck. Designbyrån Hareide Design har utnyttjat gjutjärnets designvänliga egenskaper och skapat en vacker kamin med mjukt helhetsintryck och stor flambild.

Stor insyn till elden

Trenden visar att det visuella och att se elden får en allt större betydelse gentemot värmen. Nya moderna eldstäder får ofta en större glasyta för vacker insyn till elden. Ett exempel på det är F 370-serien som vann designpriset ”Red Dot Design Award” för sin produktdesign. Den uppföljande F 370 Advance-serien har blivit en designikon i branschen och vann det prestigefyllda ”IF Design Award” i kategorin möbeldesign 2017.

F 370 Advance-serien har blivit en designikon i branschen och vann det prestigefyllda ”IF Design Award” i kategorin möbeldesign 2017.

Ren förbränningsteknik

Tack vare fortlöpande fokus på forskning, utveckling och provning är Jøtul i dag världsledande inom Clean Burn-teknik, som innebär att kaminens brännkammare värms upp till 1200 grader. Då förbränns alla de partiklar som tidigare gick ut genom skorstenen och var skadliga för människor. Men varför är det egentligen så viktigt att vara bäst i klassen på renbrännande vedkaminer, spisar och kamininsatser? Först och främst handlar det om strävan efter ett bättre klimat. Genom att begränsa de luftburna partiklarna till ett minimum bidrar det till ett hållbart eldande. Skorstensfejarna rapporterar att det nu är minimalt med sot att feja jämfört med tidigare, vilket är ett bevis så gott som något. Det betyder i praktiken renare förbränning med upp emot 90 procent mindre utsläpp jämfört med gamla kaminer. Till detta handlar det till stor del om förbrukarekonomi, att du helt enkelt får mer värme per vedträ.

Återbruk av gamla gjutjärnskaminer

Återbruk och återvinning är idag en del av hur Jøtul bedriver sin verksamhet. Exempelvis tas äldre gjutjärnskaminer, som inte har Clean Burn-teknik, tillbaka till fabriken där materialet sorteras och smälts ned. Och som enda kamintillverkare i världen tillverkar Jøtul sina kaminer med förnybar energi i form av norsk vattenkraft. 

Just nu i fokus

Braskaminer
JØTUL F 363 ADVANCE
fr. 35 640 kr
Braskaminer
Jøtul F 602 ECO
fr. 18 120 kr
Braskaminer
JØTUL F 371 ADVANCE
fr. 38 280 kr

Visste du detta om Jøtul?

Jøtul har inte enbart ett fint sortiment av gjutjärnskaminer. I sortimentet hittar du även kaminer i täljsten och inte minst ett väldigt spännande sortiment av utomhuskaminer.

Vill du veta mer om Jøtul?
Besök jotul.se

Likande tillverkare:

Keddy

Sedan 1969 har Keddy designat och tillverkat eldstäder anpassat för det karga svenska klimatet. Med arvet från en gjutjärnstradition som går hundratals år tillbaka i tiden började Keddy att utveckla kassetter med förhoppning om att göra öppna spisar och kakelugnar mer effektiva.

Contura

I över 50 år har det tillverkats kaminer i småländska Markaryd, utvecklade för svenska förhållanden och gällande miljökrav. Produktionsanläggningen är en av Europas modernaste i branschen och tillverkas miljömässigt hållbara kaminer, insatser och murspisar med mycket god förbränning.

Westbo

Hundraårig traditionen av svensk kamintillverkning är det som inspirerar Westbo och ger en kombination av tradition och modern funktion, som möter dagens miljökrav. Kaminerna använder konvektionsvärme, som gör att temperaturen i rummet blir behaglig och jämn.