Facebook tag Hoppa till innehåll
Jøtul

Stolt tradition, gedigen kunskap och ansvarsfullt miljöfokus.

Som en av världens äldsta producenter av eldstäder har norska Jøtul en unik kunskap och stolt tradition av att bekämpa kyla i över 160 år. Att arbeta med gjutjärn ger dem de möjligheter som krävs för att skapa estetiska, värmelagrande och hållbara produkter.

Natur och kultur är vitala delar i Jøtuls norska identitet. Passionen för uppvärmning tillsammans med gamla hantverkstraditioner är kärnan i Jøtuls själ. Det märks tydligt. Lång erfarenhet av att hantera det skandinaviska klimatet har givit insikten att värme är mycket mer än bara temperatur. I en fulländad eldstad finns alla dimensioner samlade, från trivseln kring det sprakande ljudet från brinnande ved eller ljuset från en perfekt eldsflamma, till den optimala förbränningen för en effektiv och hållbar uppvärmning – och en tidlös design.

Många av Jøtuls anställda har jobbat länge i branschen, har stor yrkeskunskap och sätter sin personliga stolthet i hantverket.

Eldstäder i gjutjärn.

Jøtuls produkter är länken mellan gamla och nya traditioner och har sin naturliga plats i modern arkitektur. De är baserade på norsk gjutjärnstradition och funktionell, modern design som är innovativ och samtidigt tidlös. Skönheten ligger i betraktarens öga, men god design är så mycket mer. På Jøtul är man övertygad om att form och funktion går hand i hand.

Jøtul F 200, som bygger på en av Jøtuls tidlösa bästsäljare, är en modern tolkning av Jøtuls arv och 160-åriga erfarenhet av eldstäder. Kaminen bygger på solida material, traditionell hantverksskicklighet och den senaste uppvärmningstekniken.

Det finns många goda argument för att välja gjutjärn som material till en eldstad. Gjutjärn har använts flitigt i alla tider. Delarna är extremt hållbara och blir inte förstörda eller tappar formen, inte ens efter många års användning. När väl delar blir uttjänta är de enkla att ersätta. Det skapar möjlighet att ge produkten extra lång livslängd genom att byta ut reservdelar som slitits ut, men också till återvinning om eldstaden skulle behöva ersättas av en ny och modernare kamin.

Gediget kunnande och hantverkstradition.

Många av Jøtuls anställda har jobbat länge i branschen, har stor yrkeskunskap och sätter personlig stolthet i hantverket. Detta bidrar till att eldstäderna får en fantastisk finish. De flesta momenten under produktionen bygger också på hantverkskunskap. Det kan jämföras med en Rolls-Royce, berättar René Christensen, försäljningschef på Jøtul Group. I nära samarbete med norska designers har man hittat sitt norska dna, i stilrena modeller som står tidlöst genom inredningstrender.

René Christensen, försäljningschef på Jøtul Group.

Stor insyn till elden är en tydlig trend.

Trenden visar att det visuella och att se elden får en allt större betydelse gentemot värmen. Nya moderna eldstäder får ofta en större glasyta för vacker insyn till elden. Ett exempel på det är F 370-serien som vann designpriset ”Red Dot Design Award” för sin produktdesign. Den uppföljande F 370 Advance-serien har blivit en designikon i branschen och vann det prestigefyllda ”IF Design Award” i kategorin möbeldesign 2017.

Miljömedvetet med ”Clean Burn Technology”.

Tack vare fortlöpande fokus på forskning, utveckling och provning är Jøtul i dag världsledande inom Clean burn Technology, som innebär att kaminens brännkammare värms upp till 1200 grader. Då förbränns alla de partiklar som tidigare gick ut genom skorstenen och var skadliga för människor. Men varför är det egentligen så viktigt att vara bäst i klassen på renbrännande vedkaminer, spisar och kamininsatser?

Ja, det handlar om vårt samhällsuppdrag. Därför är miljö och klimat en stor och viktig del av Jøtuls DNA. Varje år satsar företaget miljontals kronor på forskning och utprovning, och tack vare vår Clean burn Technology kan vi visa på en verkan som ger upp till 90 % mindre utsläpp än de gamla kaminerna.

René Christensen, försäljningschef på Jøtul Group

Först och främst handlar det om strävan efter ett bättre klimat. Genom att begränsa de luftburna partiklarna till ett minimum bidrar det till ett hållbart eldande. Skorstensfejarna rapporterar att det nu är minimalt med sot att feja jämfört med tidigare, vilket är ett bevis så gott som något. Det betyder i praktiken renare förbränning med upp emot 90 procent mindre utsläpp jämfört med gamla kaminer. Till detta handlar det till stor del om förbrukarekonomi, att du helt enkelt får mer värme per vedträ.

Kunskapsspridning och återvinning.

Ända sedan kravet i lag på renbrännande eldstäder trädde i kraft i Norge har Jøtul aktivt arbetat i förhållande till myndighetsinitiativ och miljömål. Tillsammans med organisationer inom landet och runt om i världen jobbar Jøtul för att sprida budskapet om vikten av ren förbränning. Det är inte vedeldning i sig som orsakar föroreningarna – det är de gamla eldstäderna med ofullständig förbränning. Byter vi ut de gamla eldstäderna mot nya är problemet med föroreningar orsakade av vedeldning löst, hävdar René.

Jötul F 163 är en liten vedkamin med ett nytt och unikt uttryck designad av Hareide Designmill. Storleken och formen gör att den passar både i hörn och på rak vägg.

Återbruk och återvinning är idag en del av hur Jøtul bedriver sin verksamhet. Exempelvis tas äldre gjutjärnskaminer, som inte har Clean Burn-teknik, tillbaka till fabriken där materialet sorteras och smälts ned. Och som enda kamintillverkare i världen tillverkar Jøtul sina kaminer med förnybar energi i form av norsk vattenkraft. 

Elda ner, inte upp.

Via kan alla bidra till miljön genom att elda effektivt och miljövänligt. Tänk på att startar tändningen från eldens topp och inte från botten. Det ger mindre sot och aska, säkerställer bättre lufttillförsel och gör så att du får en högre temperatur i eldstaden snabbare. Placera några större vedklabbar i botten, placera sedan en bunt startved ovanför. Hur mycket ved beror på eldstad och står i kaminens eldningsinstruktion. Lägg några tändkuddar på toppen och tänd på. Elden kommer sedan att brinna neråt. Kaminen får snabbt upp en hög driftstemperatur och gaserna förbränns renare.

Starta tändningen från eldens topp och inte från botten. Det ger mindre sot och aska, säkerställer bättre lufttillförsel och gör så att du får en högre temperatur i eldstaden snabbare.

– Vi bär ett samhällsansvar för att bidra till ett sundare klimat och den gröna omställningen. Eftersom fler och fler konsumenter vill göra sina val baserade på miljö och hållbarhet, vill vi hjälpa dem att göra dessa val genom att erbjuda miljövänliga produkter, tillverkade på et miljövänligt sätt, säger René.

Se och lyssna till försäljningschef René Christensén berätta om Clean Burning-tekniken.

Se alla Jøtuls braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.