Facebook tag Hoppa till innehåll
Taksäkerhet

Taksäkerhet minimerar olyckorna

Vilka krav på takskyddsanordningar som kan ställas på en fastighet utgörs av Boverkets byggregler, BBR 8:24, och dess föregångare. Sammanfattat krävs en hög taksäkerhet på alla fastigheter med tak som på något sätt beträds – vilket alltså innebär att man ska kunna ta sig upp och arbeta på taket utan risk för olycksfall. Taksäkerheten är viktig både för den som befinner sig på taket och den som rör sig på marken nedanför.

Vid nyinstallation av kamin och/eller skorsten så ingår översyn av taksäkerhet i princip alltid i offerten från Eldabutiken. Med hjälp av moderna metoder kan vi på Eldabutiken fackmannamässigt trygga säkerheten på ditt tak.

Välkommen in för att veta mer!

Hitta närmaste butik

Varför är det viktigt med taksäkerhet?

Att arbeta på tak innebär många risker. Boverkets taksäkerhetsregler finns till för att förebygga risker för olycksfall när någon behöver ta sig upp på taket, förflyttar sig på taket eller arbetar på taket. Det gäller alltså att ha säkerhetsanordningar som är monterade för att motverka olyckor samt se till att de anordningar som finns är underhållna.

När du exempelvis anlitar en sotare för att se efter din skorsten måste sotaren ha möjlighet att säkra sig både på vägen upp och på vägen ner från taket.

Säkerhet på tak

För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. Det ska finnas stegar eller takbryggor på taket. Ett glidskydd ska finnas vid takfoten för att stegen från marken ska kunna stå stadigt. Stegarna och takbryggorna ska vara av metall. Mer information finns på Taksäkerhetskommitténs hemsida www.taksakerhet.se.

Vad erbjuder Eldabutiken?

Eldabutiken säljer ett stort sortiment av säkerhetsanordningar för alla takmaterial – nockräcken, snöglidhinder, skyddsräcker, gångbryggor, snörasskydd, takstegar, taksteg och glidskydd.

Vi erbjuder också komplett installation och montering samt löpande underhåll för bästa taksäkerhet.

Läs mer om vår leverantör CW Lundberg.

Vill du veta mer?

Kontakta din närmaste butik för att få veta mer om taksäkerhet och vad det kan innebära för just dig. Välkommen in!

Hitta närmaste butik

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.