Facebook tag Hoppa till innehåll

Effektiva frånluftsfläktar som monteras på skorstenen för alla typer av skorstenar.

Om du har problem med att tända elden kan det bero på att du antingen har fel sorts ved eller att det inte finns något skorstensdrag.
Skillnaden mellan den höga skorstenstemperaturen och den kalla utomhustemperaturen skapar draget. Det kan vara svårt att tända elden om skorstenen fortfarande är kall. Draget blir därmed begränsat.

Skorstensdraget kan vara dåligt om rök kommer ut från eldstaden. Om du har ett välisolerat hus, speciellt om det finns en spiskåpa eller ett ventilationssystem, så kan skorstensdraget bli för dåligt.
En annan anledning till att rök kommer ut från eldstaden är på grund av en obalans mellan eldstadens och skorstenens storlek. Det är viktigt att veta att naturligt drag kan variera beroende på den årliga utomhustemperaturen och att den påverkas av vädret.
 
Faktorer som skorstenens höjd jämfört med stora byggnader eller liknande som finns i närheten kan också påverka det naturliga draget negativt. Det kan även skapa ett neddrag, som leder till rök i vardagsrummet. När dörren på den vedeldade spisen blir sotig och du kan lukta rök, är problemet dålig förbränning. Problemet kan uppstå om du använder blöt ved, om du inte justerat luftvalvet på rätt sätt, eller om du inte har tillräckligt med skorstensdrag.
 

En god förbränning.

Om du ser en lågor helt tills det bara är aska kvar, och att lucka och eldfasta stenar ska vara fria från sot har du en bra förbränning i din eldstad. Glaset på luckan kan vara klart eller matt, men inte bli svart. Röken som kommer ut från skorstenen ska vara lätt vit eller ingen synlig rök alls. Effektiv förbränning kräver höga temperaturer och tillräckligt med luft. Om du minskar lufttillförseln för snabbt, kommer icke brända gaser och partiklar att sota ner och avge en illaluktande rök. Ett skorstensfläktssystem från Exodraft kan ge dig kontroll över din rökkanal.
 
Exodraft Skorstensfläktsystem
Skorstensfläkten installeras uppe på skorstenen och skapar ett vakuum, som ser till att rökgaserna släpps ut genom skorstenen och inte in i vardagsrummet. Tack vare styrningen kan du kontrollera rökkanalen enligt behov, så att du kan njuta av elden i eldstaden eller den vedeldade spisen utan några problem. Eftersom skorstensfläkten monteras uppe på skorstenen så skapas ett vakuum i rökkanalen och skorstenen. Skorstensfläkten kan användas för alla sorters bränsle men är framför allt lämpad för hårda bränslepannor, eldstäder och spisar.
 
Enheten måste kopplas till en Exodraft kontroll.
Exodraft RSV skorstensfläktar är utformade för att motstå temperaturer på upp till 250 ° C med kontinuerlig drift.
Skorstensfläkten är gjord av gjuten aluminium; alla skruvar och bultar är gjorda av rostfritt stål. Motorn är en sluten värmetålig asynkron motor med kontinuerligt smorda kullager, som är skyddad från rökgaserna. Ett särskilt nedkylande skovelhjul och nedkylande lufthål garanterar säkert att motorn ständigt är nedkyld. Allt detta gör att skorstensfläkten har en hög driftsäkerhet samt en lång livslängd. Skorstensfläkten är ledad vilket gör att sotaren lätt kan komma åt att sota skorstenen.
Ett skyddande rostfritt stålgaller är monterat för att förhindra direkt kontakt och även fåglar från att komma in i skorstenen.
 
Paketen kan monteras på både stålskorsten och murad skorsten, samt för sluten eldstad eller öppen spis.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.