Facebook tag Hoppa till innehåll

Låt skorstenen få bli kronan på verket

Till det vackra Jämtländska landskapet med fjäll, sjöar och skog kom den unge plåtslagaren Carl Hallström. När han gick av tåget i Nälden 1914 var det i hopp om att få jobb och kunna flytta ned familjen från Sollefteå. Här såg han möjligheterna och med 15 kr på fickan, en plåtsax, hovtång och en gammal Bertelmaskin kunde han hanka sig fram och startade Hallströms. Hundra år och fyra generationer senare har plåtslageriet som gjorde bland annat tvättbaljor utvecklats till en tekniskt avancerad industri med fokus på ventilationssystem.

NVI – Näldens Värmeindustri startades av Marias energiska farfar, son till ovannämnda Carl, efter en tids rastlös pensionering från Hallströms. Det började med elektriska kupévärmare och varmvattenberedare men övergick till den banbrytande schaktfria lätta modulskorstenen. Han hade ju en lång erfarenhet av att tillverka rör. Detta nya sätt att bygga fristående skorstenar var unikt i Sverige och öppnade för att man nu kunde placera eldstaden var som helst i huset och den var betydligt mer lättmonterad för installatörerna. År 2000 lanserades NVI 2000 – den modulskorsten i rostfri plåt som vi använder än idag, och ersatte de tidigare tunga schaktskorstenarna i cortén.

STORT HJÄRTA FÖR PRODUKTEN, FÖRETAGET OCH ORTEN Maria Hallström är idag vd och delägare och driver familjebolaget – NVI för mig är trygghet, säkerhet, kvalitet och relationer, berättar Maria och tillägger att Nälden är vårt hem för både företaget och familjerna. I byn har NVI och Hallströms byggt både ishall och sporthall för att återinvestera bolagens vinst i orten. Man kan också stoltsera med golfbana som har en av Sveriges vackraste vyer ut över Åreskutan och Storsjön.

Utvecklingen av skorstenen har legat i att förfina skarvar, enkel montering på plats med få moment och hög säkerhet på att den är tät och håller de högsta krav som ställs på skorstenen vad gäller hur varm den får bli på den synliga utsidan och genom brännbart bjälklag till exempel. Man säger ofta att det är insidan som räknas när vi pratar om människor, och samma är det nog här. I skorstensröret finns alla viktiga delar som gör att NVI kan ge 25 års garanti. Här hittar vi det tjockaste innerröret på marknaden idag, som exempel, gummipackning som håller tätt och omlottskarvning av isoleringen. Samtidigt har NVI tagit fasta på Trygg & Snygg och lika viktigt som säkerhet och kvalitet är också att den är snygg att se på.

Skorstenen är oftast en större del av eldstaden än vad många tänker på, och kan lyfta kaminen och förstärkas i interiören, eller smälta in. Med en hel palett av färger kan du välja valfri RAL-kulör att matcha skorstenen med väggen, kombinera med beklädnad i borstat stål, koppar eller mässing och lyfta fram detaljer som lyfter skorstenen till en annan nivå.

– Skorstenar handlar om inredning och design, förklarar Ulrika Ring, marknadsansvarig på NVI i 18 år.

– Svart kan vara snyggt och passar ofta in men ibland kan det bli bättre med rostfritt rör istället eller rött på undervåningen och vitt på övervåningen. Vill man en dag byta färg finns det beklädnad att montera utanpå röret, tillverkad i den kulör eller material som önskas.

– Vi kan vinkla skorstenen efter husets takvinkel och får en snygg sidodragning. Det som kunden behöver tillverkas här för hand i produktionen, förklarar Ulrika.

– Det är en stor tillgång för oss. Våra medarbetare har jobbat här länge och kan hela processen.

Med NVI 2000 Combi är tilluften integrerad i skorstenen och öppnar för ännu friare placeringar fritt i rummet. Samtidigt som vi firar 20-årsjubileum med NVI 2000 ser vi mycket fram emot kommande 10-årsperiod då vi kommer ta täten med våra nyheter, avslöjar Ulrika lite hemlighetsfull. Framtidens skorstenar har ett nytänk som framförallt kommer vara stor skillnad för alla installatörer med bättre arbetsmiljö, och med fortsatt fokus på högsta kvalitet.

– I Jämtland är vi ju inte vana vid varma somrar så här är det verkligen ett måste med en varm brasa att värma sig vid efter ett dopp i juli, skrattar Ulrika.

– Vårt klimat här i Jämtland är optimalt för att testa och utveckla tåliga takhuvar och skorstenar. Här finns en lång tradition av vedeldning, i och med det kyliga klimatet med långa vintrar och kalla somrar som vi gillar såklart.

Näldens Värmeindustri AB

NVI har tillverkat lätta skorstenar sedan 70-talet. Företaget har sitt säte i Nälden, Jämtland och kan i dag kalla sig Skandinaviens ledande tillverkare av stålskorstenar. I Sverige sker försäljningen genom av skorstenar av Jøtul AS.

NVI 2000 – Flexibel – NVI skorstenssystem är marknadens mest flexibla och lättmonterade skorsten. Passar till alla eldstäder från enkla kaminer till stora villapannor. Kvalité – modulerna är tillverkat i rostfritt stål vilket garanterar lång livslängd samt obrännbar stenull av högsta kvalité. Är P- och CE märkt för hela Europa och uppfyller EU: s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

NVI erbjuder ett stort sortiment – finns i flera dimensioner, vinklar samt ett stort urval av tillbehör. Standardfärg är svart, grå eller vit. Går även att få i ett 20-tal andra färger samt mässing koppar och rostfritt. Skorstenssystemet är utvecklat för nordiska förutsättningar och NVI lämnar 25 års garanti på sina skorstenar.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.