Facebook tag Hoppa till innehåll

Scanspis 87 – vinnare av Red Dot Design Award 2022.

Som så många gånger förr var det slumpen (läs intervjun med Jesper Svensson, Gabriel Kakelugnar) som gjorde att det blev som det blev. Niels Kjeldsen utbildade sig till smed, men ville helst av allt bli arkitekt. Men i stället för att rita hus blev det till att designa skördetröskor och kylskåp. Att han senare ersatte kyla med värme var också något av en tillfällighet, när ”någon”, så vitt Niels känner till, ”rekommenderade honom”. Låter det lite luddigt? Vi tar det från början.

Från smed till industridesigner.

Niels Kjeldsen hade som sagt utbildat sig till smed. Han hade hört att om man kunde ett hantverk så skulle man bli en mycket bättre arkitekt. Och kanske ansåg även lärarna på Designskolen detta, för av 800 sökande till Kunstakademiets Designskole, officiellt Det Kongelige Danske Kunsakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, blev han antagen tillsammans med 15 andra talanger.

Designern Niels Kjeldsen tillsammans med Scanspis 87, utnämnd till ”bästa produktdesign” i Red Dot Design Award 2022.

Om det var slumpen som var på hans sida förtäljer inte historien, men i stället för att inleda karriären som arkitekt blev det på en av Danmarks största designbyråer för industridesign. Här fick Niels erfara betydelsen av att design och funktion behöver gå hand i hand.

Början på ett långt samarbete.

Samarbetet med Scanspis och Scanspis 87 började med en rekommendation. Det är i alla fall så Niels tror att de fick kontakt med varandra. Oavsett hur det hela startade så har samarbetet varit riktigt bra och de för redan en dialog om utveckling av framtida produkter. Niels har dessutom haft nytta av sina grundläggande kunskaper inom metall och stål, som han lärde sig under sin utbildning till smed.

Arbetsprocessen är ganska lika i många designuppgifter, men det finns givetvis produkter som det finns speciella utmaningar med, säger Niels Kjeldsen.

– Jag tror också att det hjälpte mycket i processen att jag sedan tidigare kan så mycket om metall och stål, att jag kunde prata med människorna i produktionen gällande mycket tekniska lösningar. Det gav upphov till en slags ömsesidig respekt, säger Niels och kliar sig i skägget.

En riktigt stor braskamin.

Från start till färdig produkt tog projektet med Scanspis 87 cirka två år, men designprocessen pågick under cirka åtta månader. Det största utmaningen var kaminens fysiska storlek. Scanspis 87 är en väldigt stor braskamin. I och med dess storlek gav den också från sig väldigt mycket värme som gav Niels en hel del huvudbry.

– En fråga jag brottades med var hur jag skulle designa ett handtag som inte blev för varmt vid beröring, säger Niels och drar samtidigt några snabba streck på ett papper.

”Den allra första tanken med Scanspis 87 var att den skulle vända sig till människor som verkligen söker efter bra design och förstklassig kvalitet. Jag är därför väldigt stolt över att den faktisk vunnit Red Dot Design Award för bästa produktdesign.”

Niels Kjeldsen, Designer

Arbetsprocessen är ganska lika i många designuppgifter, men det finns givetvis produkter som det finns speciella utmaningar med. Med designen av en kamin måste man ta hänsyn till handtagets värme, men när man designar en termos måste man också designa produkten så att användaren inte riskerar skållning vid upphällning av kaffe i koppen, förklarar Niels.

Nydanande förbränningsteknik.

Scanspis 87 är som att kliva in i en varm omfamning. Förutom att det är en riktigt stor braskamin med ett gediget intryck så avger den ren, naturlig värme. Hemligheten ligger i förbränningen. När veden blir varm frigörs gaser och partiklar som finns lagrade i vedträna. Gamla kaminer släpper ut dem rakt upp i skorstenen, tillsammans med värmen, och ger en verkningsgrad på bara 40 procent, medan ”Clean Burn Technology” ser till att även dessa gaser och partiklar förbränns. Det ger minimala utsläpp genom skorstenen, samtidigt som det ger dubbelt så hög verkningsgrad och mer värme i rummet. Principen är att dessa kaminer är bättre isolerade, vilket ger en högre temperatur i förbränningskammaren.

Scanspis 87 är som att kliva in i en varm omfamning. Förutom att det är en riktigt stor braskamin med ett gediget intryck så avger den ren, naturlig värme. Hemligheten ligger i förbränningen.

Handtagets placering skapar symmetri.

Niels berättar att han i början arbetade väldigt övergripande med kaminen och dess linjer för att med hjälp av kaminens design utveckla en stor, men samtidigt elegant och modern braskamin. Niels pekar på skissen på pappret framför sig på bordet. Detta var två viktiga skiljelinjer. De tekniska lösningarna, som hur luckan ska öppnas, tog Scanspis egna tekniska team mestadels hand om. Samtidigt arbetade Niels stenhårt med lösningen av handtaget. Visionen var att skapa en symmetri och harmoni i utformningen av kaminen där handtaget skulle placeras mitt i braskaminen, något som Niels ansåg avgörande för att kaminen skulle upplevas elegant trots sin storlek.

Scanspis 87 finns även att få som vägghängd modell.

– Den allra första tanken med Scanspis 87 var att den skulle vända sig till människor som verkligen söker efter bra design och förstklassig kvalitet. Jag är därför väldigt stolt över att den faktisk vunnit Red Dot Design Award för bästa produktdesign, avslutar Niels.

Se alla Scanspis braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.