Facebook tag Hoppa till innehåll

Nordpeis Salzburg – ännu bättre värmelagring med värmeförvarande eldstäder.

I en vanlig bostad står uppvärmning för cirka 60 procent av energikostnaderna. I många bostäder är el huvudkällan till värme. När elpriset går upp är det många som börjar titta efter andra källor till uppvärmning. Vedeldning är ett bra alternativ till el, och väljer du en värmelagrande murspis eller braskamin minskar du den totala elförbrukningen ytterligare.

Mer värme per krona.

Till skillnad från en traditionell spis eller insats är värmelagrande eldstäder utformade för att hålla värmen. På så sätt utnyttjar de värmeenergin maximalt och avger behaglig värme även långt efter att elden är släckt.

Olika typer av värmelagring.

Det finns olika typer av värmelagrande eldstäder på marknaden: braskaminer, insatser och murspisar. Det går även att använda PowerStone som kan placeras i flera av våra vanligaste kaminer. Vill du ha en eldstad som avger jämn värme under lång tid kan det vara en bra investering. PowerStone är ett värmelagrande betongmaterial som enkelt kan formpassas. Stenen har en större värmelagrande effekt än traditionell täljsten, ett material som är ett vanligt för värmelagring.

Ännu bättre värmelagring med Salzburg-serien.

För dig som vill ha ännu bättre värmelagring har Nordpeis utvecklat serien Salzburg. Dessa murspisar är speciellt designade för att bevara och sprida en behaglig värme under lång tid. Här leds den varma röken från brasan genom ett kanalsystem inuti kaminen, vars väggar är gjorda av värmeabsorberande PowerStone.

Värmen från röken absorberas och lagras i kaminens väggar. Efter en kort och intensiv eldningsfas laddas eldstaden maximalt och man kan låta brasan slockna. Kärnan i eldstaden avger då en jämn och behaglig värme under lång tid. Med rätt eldning och maximal ”laddning” avger Salzburg värme dygnet runt om man eldar en eller två gånger. Exempelvis ger Salzburg M under den tid den avger värme (12–15 timmar) en genomsnittlig effekt på 2,5 kW.

Så fungerar Nordpeis Salzburg.

Värmelagrande kaminer har ett kanalsystem där värmen lagras så att den kan avges under en längre tid. Vanliga eldstäder avger stark värme under eldning med väldigt begränsad avsvalningstid. Nordpeis Salzburg är däremot baserad på ett långt rökkanalsystem för att lagra optimalt med värme i kärnan och vilket sedan avges över tid.

Efter en upptändning, som normalt varar i tio till femton minuter, stängs upptändningsspjället. Därefter behövs det ett antal vedinlägg, cirka fem, på sammanlagt två kilo ved för att värma upp den värmelagrande PowerStone-kärnan. Salzburg lagrar sedan värmen genom att cirkulera röken runt i invändiga kanaler. När elden har slocknat (efter 4–5 timmar), stängs rökspjället för att behålla värmen så länge som möjligt och sedan avge den över tid. Innan röken når skorstenen är temperaturen reducerad till lite över 100 grader Celsius.

Se alla Nordpeis braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.