Facebook tag Hoppa till innehåll

Konsten att elda

Att köpa ved …

Det är inga problem att köpa ved, dagligen finns det annonser i dagstidningar och på nätet om vedförsäljning. Det du ska tänka på när du köper färdigkluven ved är att den är torr. Annars måste du lagra den en längre tid innan du kan elda med den. Ved erbjuds i både säckar och i större partier. Eldar du kontinuerligt i din braskamin och har möjlighet att lagra några kubikmeter är det betydligt billigare än att köpa veden säckvis.

 …eller hugga själv.

Hugger du veden själv bör du göra det under vintern och tidig vår. Kapa och klyv veden så snart du kan och låt den ligga i hög eller stapel över sommaren. Viktigast är att veden ligger luftigt eftersom mycket vatten ska avdunsta.

Vilken ved är bäst?

Till den bästa veden räknas rönn, bok, ask, lönn och björk. Men även gran och tall har högt bränslevärde. Torr ved av lövträd brinner lugnare och glöder längre. Eldar du med barrved ska luckan vara stängd eftersom det uppstår gnistbildning. Oavsett vilken ved du använder är det lämpligt att mellanlagra lite ved ett dygn i inomhustemperatur innan du eldar.

När du tänder.

Tändbriketter är ett enkelt och effektivt hjälpmedel vid braständning. Även björknäver fungerar mycket bra. Lägg två vedträn med litet avstånd emellan. Placera en tändbrikett mellan vedträna och lägg sedan tändveden över vedträna. Tänd och du har garanterat en skön brasa inom ett par minuter.

Tillför luft.

När det brinner i kaminen går luft och rök ut genom skorstenen. Samma mängd luft som försvinner ut måste tillföras rummet, till exempel genom öppna ventiler.

Bra eldning.

Det är viktigt att du vårdar din eldstad. Ett rent glas är oftast ett kvitto på att förbränningen är bra. Färgen på röken ger dig också signaler om förbränningen. När röken är svagt vit och genomskinlig är förbränningen bäst och det kommer nästan bara vattenånga ur skorstenen. Är röken kompakt vit är förbränningen fortfarande acceptabel men veden är fuktig. Mörk rök som luktar illa beror oftast på för dålig lufttillförsel.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.