Facebook tag Hoppa till innehåll

Nutidens brasvärme ger billigare uppvärmning

Höga el- och oljepriser gör inomhusbrasan till ett ekonomiskt mycket intressant alternativ. Till exempel visar undersökningar att gruppen villor med lokaleldstad förbrukar mindre energi än villor utan lokaleldstad. Men för att vi inte ska elda för kråkorna krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad. En modern anläggning har en verkningsgrad på uppemot 80 % att jämföra med gamla öppna spisar som bara har en verkningsgrad på 5-10 procent. Den som vill hålla nere sina uppvärmningskostnader med hjälp av braskaminen ska också elda med torr ved och självfallet ägna en tanke åt var och hur veden införskaffas och lagras.

Värmeinnehåll i olika träslag

Det viktigaste att tänka på när man eldar med ved är att veden är torr, 15-20% fuktighet. Den ska ha torkat i minst ett halvt år – gärna ett år innan eldning. Träslaget kan variera. I tabellen finns en uppställning över hur mycket kW/h träslagen ger per kilo träd.

 

Trädslag

Värmevärde
kWh/kg

Lönn 4,1
Björk
4,3
Ek 4,0
Al 4,2
Ask 4,1
Gran 4,2
Tall 4,4
Lärk 4,4

 

1 S 6 Uppskattning av vedförbrukning i braskaminer, Slutrapport till Energimyndigheten, SLB analys 3:2004

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.