Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Med naturens element i fokus

Dimman ligger tjock över havet utanför Krokvik i Åsa, där Teresa och hennes man Anders Woodall håller på att bygga sitt nya hus. Den svarta fasaden sträcker sig upp mot himlen och smälter samtidigt in ibland de karga klipporna på ett självklart sätt. Det har också varit en ambition med hela deras byggprojekt. Att gifta samman ute och inne, för att skapa ett boende där de naturliga elementen är i fokus.

Att eldstaden skulle ha en central plats i Teresa och Anders nya hem var bestämt redan från början. Vardagsrum, kök och matplats möts i husets mitt med stora panoramafönster längs hela den ena långsidan.

”Vi gjorde plats för en kamin redan på ritbordet.” säger Teresa som också var den som fick bestämma färgsättningen på både eldstaden och rummet. ”Jag kände att vitt skulle bli för skarpt mot himlen och ville hitta en grå ton som kunde skapa en mjuk, flytande övergång mellan havet, himlen och väggarna.”

VALET AV ELDSTAD föll på Nordpeis nya modell Davos och tack vare modulsystemet kunde den platsbyggas och anpassas efter rummets takhöjd. Idag fungerar den både som en rumsavdelare och fokuspunkt, på samma gång.

 

HUSET ÄR RITAT AV DEO ARKITEKTER i Helsingborg som paret fick tips om via gemensamma bekanta. De hade också ritat många hus i Torekov som hade en liknande stil och känsla som Teresa och Anders var ute efter. Den svarta huskroppens placering är anpassad efter tomten för att ta vara på nivåskillnader, väderstreck och förutsättningar på ett optimalt sätt.

Att kunna se lågorna dansa är en del av trivselfaktorn och stämningen. Det första man slås av när man kommer in hallen är den vidsträckta utsikten mot vattnet, men på husets baksida finns även ett vackert skogsparti som paret också har använt som en inspirationskälla och ett genomgående tema i de material som syns på insidan. Taket och köket är klätt i trä och betonggolvet lirar vackert mot grå klipporna på andra sidan fönsterpartiet. Oavsett var i det stora rummet man befinner sig kan man se elden, himlen och vattnet samtidigt.

TERESA OCH ANDERS KÖPTE TOMTEN REDAN 2018 men lät det äldre huset som fanns där stå kvar ett år så att de kunde bo in sig och känna av platsen innan de satte spaden i jorden och påbörjade bygget. Det är också Teresas bästa tips till andra som står i färd med att bygga något nytt. Låt planeringen ta lite tid och känn in vad som är viktigt för dig och din familj.

”Vi har ingen teve som konkurrerar om uppmärksamheten i det här rummet. Det här är vårt sociala centrum där umgänget ska vara i fokus. En eldstad kan bidra med både lugn och energi på en sådan plats”.

Med tanke på det, fundera på hur högt du vill placera insatsen alltså var du vill ha eldens lågor i förhållande till dina sittplatser och välj gärna ett ställe där du kan se den från flera håll och siktlinjer samtidigt. Teresa uppskattar också Nordpeis Davos anpassningsbara värmelagring eftersom det gör att man inte behöver pyrelda i spisen för att undvika värmen de dagar då man bara vill ha eldstaden för stämningens skull. ”En levande eld är ju både dekoration och funktion, i ett.”

HÄR BOR: Teresa 48 år, Anders 47 år, barnen 15 och 20 år. – Yrke: Teresa Regionschef på Nutida (omsorgsbolag) och Anders fastighetschef på Lansa –Eldstad: Nordpeis Davos – Instagramkonto: @nytthusmedutsikt

ELDSTADSTIPS:

  • Funktion
  • Dekoration
  • Placering
  • Sittplatser och siktvinklar
  • Insida vs utsida (kan du göra eldstaden synlig från båda håll?)
  • Avstånd runtomkring. Tänk på att insatsen kan bli varm, så du inte behöver placera möbler nära.
  • Behöver du gnistskydd? Teresa och Anders har betonggolv men om du har trägolv räkna med att du kommer behöva ett gnistskydd i sten, glas eller plåt.

NORDPEIS

Davos är utvecklad av våra duktiga produktutvecklare och designers. Målsättningen med Davos var att skapa en elegant produktserie av mur-spisar med en stor insats. Stora glasytor var viktigt. För att behålla en hög förbränningstemperatur i brännkammaren fick Davos dubbla glas. Vi ville också skapa en så placeringsvänlig murspis som möjligt. I många moderna hus med öppna planlösningar blir wow-effekten stor när sidoglasen gör att du ser elden från flera sidor.
Stian Varre VD NORDPEIS

DAVOS P HIGH

– Byggs i värmelagrande betong – Termit – Isolerande, eldfast betong
– Powerstone – ShapeStone – lätt, tålig mot teknisk stress, dvs t.ex. stora temperaturskillnader på kort tid, t.ex. i en fritidsstuga. Levereras med en slät putsad betongyta. Går att måla – 8 olika grundvarianter 30kWh värme – Insats N-29 med dubbla glas och IR glas på insidan. Höjd 1425 mm – Bredd 722 mm – Djup 511 mm – Vikt inkl insats 160 kg – Nominell effekt 8,9 kW – Vedlängd 50 cm – Skorstensdimension 150 mm Uteluftanslutning Ja – Verkningsgrad 82 %

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.