Facebook tag Hoppa till innehåll
NORDPEIS

ME – norska kaminer med djärvt designkoncept.

Vi ville utmana branschen lite och dra den mot arkitektur eller möbeldesign som är lite mer vågat. Vi ville få brännkammaren att flyta och få all uppmärksamhet, medan basen skulle få smälta in i omgivningen.

Dags att gå från ”jag” till ”ME”.

Projektet ME kom från att jag var på ett gym och såg upp i taket. Där satt en rund fläkt, och jag blev så fascinerad av den. Den inspirerade mig så mycket. Jag såg möjligheterna med hur rökgaserna skulle fungera i toppen, en naturlig plats för en asklåda i botten och sidoglas. Jag såg att den runda formen var egentligen helt perfekt att göra en brännkammare av. Så det var helt otroligt spännande. När jag kom hem till min familj och berättade om idén trodde de att jag var helt galen, men när jag tog med mig idén till vår designer, behövde hon lite tid för att tänka på idén som sedan växte fram. Så detta har varit lite av min baby, berättar Stian samtidigt som han lyriskt ritar den runda formen i luften med händerna.

”Under utvecklingen av ME (= mig) så kom namnet till mig under en natt. Jag vaknade till och tänkte att ME är namnet. Jag fick skriva ned det medan jag kom ihåg det. Det är min eldstad. Det är mitt hem, min familj. Nu har vi haft så mycket Jag, men nu är det dags för ME, det är mej det handlar om. Det är en produkt som är så personlig.”

Stian Varre, VD Nordpeis

Att se elden – allt mer viktigt.

Kunderna vill gärna se flammorna så mycket som möjligt, så vi jobbar mycket på vårt laboratorium med att hitta en ren förbränning samtidigt som vi vill tillfredsställa det visuella för kunden. I ME såg vi i efterhand att det runda är en perfekt form för förbränning och hur du upplever flammorna på ett unikt sätt. Jag sitter här och tecknar den runda formen hela tiden, men det är verkligen något som fungerar väldigt bra. Vi jobbar mer och mer med det visuella i alla Nordpeis eldstäder. Att se elden är mer och mer viktig, till och med före värmen ibland.

”Vi tog fram några crazy stommar till Me med glasfot och takhängt exempel som Stian gillade. Vi ville utmana branschen lite och dra den mot arkitektur eller möbeldesign som är lite mer vågat.”

Karoline Sandnes Bommen, Designer Montaag AS

ME kan sväva eller vila på glas.

Veden kan få bli ett dekorativt element. ME Glas blir därmed är den första vedeldstad i världen som vilar på en glassockel. Den takhängda ME ville vi skulle få sväva fritt i rummet likt ny arkitektur som är lätt, luftig och stilren, berättar Karoline om designen och tankarna bakom.

 Nordpeis ME Glass är den första vedeldstad i världen som vilar på en glassockel.
 Nordpeis Me Ceiling kan hänga som ett smycke mitt i rummet.

Riktigt hög förbränning.

Vi har i ME satt dubbla sidoglas som ger elden en hög temperatur i brännkammaren och behåller värmen längre, och ger en hög förbränning på över 80 %. Detta ger samtidigt rena glas. Reglaget styr temperaturen under eldningen väldigt bra. Det gör att du kan få ut en hög värme från eldstaden, men du kan också myselda med en hög förbränning med väldigt lite ved.

Nordpeis Me Steel är designversionen, formgiven med ett mer utmanande uttryck.

Box – en smart byggsats.

I Box har vi utgått från en brännkammare vi redan har, och tagit ett steg in i möbelindustrin. Jag menar att vi kan ta en del från möbelindustrin till vår bransch. Folk läger mycket pengar på sina hem nu, och genom att skapa en större eldstadsmöbel, som man kan kombinera och bygga ihop så skapas helt nya möjligheter, förklarar Karoline Sandnes Bommen.

Nordpeis BOX är ett lekfullt och praktiskt modulsystem som uppfyller alla tekniska och estetiska krav som ställs på en eldstad.

Trenden är enkelhet, renhet och inte för mycket värme.

Trenden idag är att kunderna vill ha eldstäder som inte ger för mycket värme, men samtidigt ska kunna göra det, fortsätter Stian Varre. En annan entydig trend är att man vill ha enkla och rena produkter. Detta stämmer väl med den dna Nordpeis haft under många år. Vi har länge haft väldigt stränga miljökrav i Norge och detta har varit mycket drivande för oss. Vi skall ligga i framkant när det gäller miljö. Vårt team har hittat hur vi kan producera mindre brännkammare med mycket hög förbränning.

Nordpeis  Me Wall är en vägghängd eldstad och kan köpas med eller utan brandvägg och med eller utan sidoglas.

När vi sedan kommer till de kalla vintrarna som vi har här i Skandinavien, ska vi kunna tända i spisen och känna den sköna värmen sprida sig. Det är som är en unik värme och det är stor glädje för mig. En skidtur först till exempel, och sedan sitta framför eldstaden är helt fantastiskt – som en riktig norrman. Jag tycker det är något av glädjen i att vi går mörkare tider nu till mötes, avrundar Stian och skrattar med längtande blick.

Se och hör Stian Varre, VD på Nordpeis, med egna ord berätta om hur ME-serien kom till.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.