Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

ME – Norska kaminer från Nordpeis med djärvt designkoncept

”Under utvecklingen av ME (ME = mig) så kom namnet till mig under en natt. Jag vaknade till och tänkte att ME är namnet. Jag fick skriva ned det medan jag kom ihåg det. Det är min eldstad. Det är mitt hem, min familj. Nu har vi haft så mycket Jag, men nu är det dags för ME, det är mej det handlar om. Det är en produkt som är så personlig”

Stian Varre, VD Nordpeis

Projektet ME kom från att jag var på ett gym och såg upp i taket. Där satt en rund fläkt, och jag blev så fascinerad av den. Den inspirerade mig så mycket. Jag såg möjligheterna med hur rökgaserna skulle fungera i toppen, en naturlig plats för en asklåda i botten och sidoglas. Jag såg att den runda formen var egentligen helt perfekt att göra en brännkammare av. Så det var helt otroligt spännande. När jag kom hem till min familj och berättade om idén trodde de att jag var helt galen, men när jag tog med mig idén till vår designer, behövde hon lite tid för att tänka på idén som sedan växte fram. Så detta har varit lite av min baby, berättar Stian samtidigt som han lyriskt ritar den runda formen i luften med händerna.

Kunderna vill gärna se flammorna så mycket som möjligt, så vi jobbar mycket på vårt laboratorium med att hitta en ren förbränning samtidigt som vi vill tillfredsställa det visuella för kunden. I ME såg vi i efterhand att det runda är en perfekt form för förbränning och hur du upplever flammorna på ett unikt sätt. Jag sitter här och tecknar den runda formen hela tiden, men det är verkligen något som fungerar väldigt bra. Vi jobbar mer och mer med det visuella i alla Nordpeis eldstäder. Att se elden är mer och mer viktig, till och med före värmen ibland.

”Vi tog fram några crazy stommar till Me med glasfot och takhängt exempel som Stian gillade. Vi ville utmana branschen lite och dra den mot arkitektur eller möbeldesign som är lite mer vågat”

Karoline Sandnes Bommen/ Designer Montaag AS

Vi ville utmana branschen lite och dra den mot arkitektur eller möbeldesign som är lite mer vågat.
Vi ville få brännkammaren att flyta och få all uppmärksamhet, medan basen skulle få smälta in i omgivningen.

Veden kan få bli ett dekorativt element. ME Glas blir därmed är den första vedeldstad i världen som vilar på en glassockel. Den takhängda ME ville vi skulle få sväva fritt i rummet likt ny arkitektur som är lätt, luftig och stilren, berättar Karoline om designen och tankarna bakom.

I Box har vi utgått från en brännkammare vi redan har, och tagit ett steg in i möbelindustrin. Jag menar att vi kan ta en del från möbelindustrin till vår bransch. Folk läger mycket pengar på sina hem nu, och genom att skapa en större eldstadsmöbel, som man kan kombinera och bygga ihop så skapas helt nya möjligheter, förklarar Karoline Sandnes Bommen.

Trenden idag är att kunderna vill ha eldstäder som inte ger för mycket värme, men samtidigt ska kunna göra det, fortsätter Stian Varre. En annan entydig trend är att man vill ha enkla och rena produkter. Detta stämmer väl med den dna Nordpeis haft under många år. Vi har länge haft väldigt stränga miljökrav i Norge och detta har varit mycket drivande för oss. Vi skall ligga i framkant när det gäller miljö. Vårt team har hittat hur vi kan producera mindre brännkammare med mycket hög förbränning. Vi har i ME satt dubbla sidoglas som ger elden en hög temperatur i brännkammaren och behåller värmen längre, och ger en hög förbränning på över 80 %. Detta ger samtidigt rena glas. Reglaget styr temperaturen under eldningen väldigt bra. Det gör att du kan få ut en hög värme från eldstaden, men du kan också myselda med en hög förbränning med väldigt lite ved.

Nu kommer vi snart till den kalla vintern här i Skandinavien, och då kunna tända i spisen och känna den sköna värmen sprida sig, som är en unik värme, det är stor glädje för mig. En skidtur först till exempel, och sedan sitta framför eldstaden är helt fantastiskt – som en riktig norrman. Jag tycker det är något av glädjen i att vi går mörkare tider nu till mötes, avrundar Stian och skrattar med längtande blick.

 

Gratis hembesök
av rådgivare

Vi bjuder på ett första hembesök där vi rätar ut alla frågetecken och ger dig tips och råd vid val av rum, plats och modell. Du får också en offert på lämplig modell och installationsarbetet.

#eldastilguide

Rätt eldstad till
rätt hus och stil

Idag finns det många olika trender, produkter och inredningsstilar att välja mellan för den som vill skaffa en eldstad. Tillsammans med Eldabutikernas rådgivare och Eldas Stilguide är det enklare att få en eldstad som passar just er bostad och stil. Vi har 6 olika inredningsstilar med bra stilkombinationer med olika eldstäder.

Gör stilguiden för att hitta din kamin

Sveriges bredaste sortiment

Contura logotyp
Gabriel Kakelugnar logotyp
Josef Davidsson logotyp
Jötul logotyp
Keddy logotyp
Nordpeis logotyp
Scanspis logotyp
Terma tech logotyp
Brunner logotyp
DRU logotyp
Planika logotyp
CWL logotyp
Premodul logotyp
BVI logotyp
Exodraft logotyp
NVI logotyp
Schiedel logotyp
Rais logotyp
Westerbo logotyp

Stärkelsefabriken - ett unikt husprojekt

Läs om hur Gustav förvandlar stärkelsefabriken till sitt drömhem

Läs mer

Villa Bolin

Inredningsarkitekten Hanna Bolin skapade en eldstad som är hemmets mittpunkt med vackra material som tål att nötas. Läs om Hanna och hennes erfarenheter av att anlita Elda.

Läs mer
Play ikon

Gabriel kakelugnar

Vi besöker Gabriel Kakelugnar - ett hantverk med både traditionell och modern design.

Se filmen

DRU

Med trygghet och hållbarhet i fokus. DRU:s exportchef Joost Aldus berättar om fördelarna med gaseldstäder.

Läs mer

@eldabutiken

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.