Facebook tag Hoppa till innehåll

Kaminguiden del 1

av Trendenser/ Frida Ramstedt

Frida Ramstedt Foto Lisa Thanner

Vill du ha en eldstad hemma? Det är inte så svårt eller krångligt att installera som många tror – gör man dessutom planeringen i rätt ordning sparar man både tid och pengar. I samarbete med Elda har jag skrivit en guide i två delar som hjälper dig från start till slut. Innan du går loss och börjar fundera på vilken modell du gillar bör du ha tänkt igenom fem faktorer.

1 PLACERING
Var du kan placera kaminen i ditt hem beror på flera faktorer, några saker som är viktiga att tänka på är bland annat:

– Planlösningen?

Var har du bäst plats och mest sikt mot en eldstad? Tänk på att du behöver hålla ett säkerhetsavstånd med textilier och stoppade möbler på ca 50–100 cm (minst) runtom eldstaden och att du kommer behöva göra plats för ett gnistskydd på golvet en bit ut från eldstaden.

– Takets form?

Var är det lämpligast att dra ett skorstensrör för att skorstenen ska hamna över nock? Är skorstenen närmare nock än 2,5 m ska den vara högsta punkten på annars är det 1 m över takbeläggning som gäller men då måste man noggrant beakta rekommenderad skorstenslängd så den blir tillräckligt lång.

– Takstolarnas placering?

Kan det vara någon bärande takstol i vägen där man behöver såga hål för att dra en skorsten genom tak och eventuella våningsplan?

– Bjälklagets bärighet?

Vilken tyngd håller golvet för? Klarar den av den kamin du tänkt dig eller behöver golvet förstärkas alternativt en annan modell väljas?

2 VÄGG ELLER HÖRN?
Beroende på kaminens möjliga placering kommer du också kunna sålla bort vissa typer av eldstäder. Man skiljer vanligen på:

– Rakväggsinstallation
– Hörninstallation
– Rumsavdelande (dubbelsidig)

3 STORLEK OCH EFFEKT
Ju större eldstad desto större effekt kommer du att få och tvärtom. Beroende på hur många kvadratmeter ditt hus är och hur eldstaden är tänkt att användas (som huvudsaklig värmekälla eller trivselbrasa) är det viktigt att välja en modell som ger den effekt som är bäst för just ditt hus och dina behov. Annars är risken stor att ni kommer besväras av bastuvärme när ni har många gäster hemma och vill tända en brasa, eller att ni inte får den önskade uppvärmning av huset som ni behöver.

4 MODELLER OCH HUSETS ARKITEKTUR
Man får naturligtvis välja precis vilken eldstad man vill till sin bostad men om man vill göra en långsiktig investering är mitt råd att följa husets stilepok och arkitektur och installera en tidstypisk eller stilenlig kamin som harmoniserar med husets linjer snarare än med kortlivade trender.

5 HÖJDEN PÅ BRÄNNKAMMAREN
Att kunna se lågorna dansa är en del av trivselfaktorn och den stämningsfulla upplevelsen för många som drömmer om en egen eldstad. Men hur högt bör man då placera brännkammaren för att man ska kunna göra just det?

-Vid en soffgrupp är en lägre placering oftast bäst, ca 40-50 cm från golvet.
– om du vill kunna se elden från ett matbord är ca 60-70 cm från golvet mer lagom.

Tänk också på att sidoglas gör elden mer tredimensionell. Ett enkelsidigt glas ger en plattare upplevelse jämfört med om du installerar en eldstad som du kan se in i från fler än ett håll.

OBS! Du får inte börja installationen innan du fått ett skriftligt startbesked från plan- och byggnadsnämnden. Normalt krävs inte bygglov för att installera en skorsten eller rökkanal. Däremot kan bygglov krävas om installationen innebär en mindre fasadändring, till exempel när rökkanalen dras utanpå fasaden.


ANNAT ATT TÄNKA PÅ – Skorstenen blir oftast en större del av eldstaden än man tänker på när man väljer mellan olika modeller. En skorsten kan framhäva kaminen och användas som detalj i interiören, eller smälta in och göras så kontrastlös som möjligt. Ibland kan det bli bättre med olika färger på röret på olika våningsplan. Vill man en dag byta kan det vara bra att veta att det finns beklädnad man kan montera utanpå röret, som kan tillverkas i den färg eller det material man önskar.
– Vissa material är värmelagrande och kan förlänga uppvärmningseffekten från elden. Exempelvis kakelugnar och täljstensugnar.
– Storleken på insatsen påverkar hur stora vedklampar du kan elda med (och hur mycket arbete du måste lägga på att klyva och kapa dem i mindre bitar).
– Oavsett vilken sorts trädslag du använder är det lämpligt att mellanlagra lite ved ett dygn i inomhustemperatur innan du eldar. Ett fint sätt att göra plats för veden inomhus är att mura in ett vedfack intill din kassett.

Läs Kaminguiden del 2 där Frida tipsar om olika eldstadsmodeller till olika husstilar på sin blogg Trendenser.se här

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.