Facebook tag Hoppa till innehåll

Planika – inred med eld utan skorsten.

Att elda med bioetanol har många fördelar. En bioetanolkamin är det moderna valet utan varken rök, sotiga glas eller frustrationen att inte få igång brasan. Kaminerna kräver inte skorsten, är inte så tunga och är därmed enkla att installera och kan placeras i stort sett varsomhelst. En bioetanolkamin passar därför utmärkt i lägenheten, i hus utan skorsten, på kontoret, på restaurangen eller i hotellobbyn. Med ett enkelt knapptryck ger flammorna rummet liv.

För dig som drömmer om att inreda med eld, men som av olika anledningar inte ser alternativet i en vedeldad eldstad, så är en etanolkamin ett mycket bra val. Med minimalt underhåll och enkel installationsprocess kan drömmen snart bli verklighet. Etanoleldstäder finns i många olika format. De kan både vara integrerade, fristående och vägghängda och de finns i en bred variation av storlekar. Dessutom är det ett miljömässigt bra alternativ.

Bioetanolkaminen Rock från Planika är en av årets nyheter som går att få med olika utvändiga material, mönster och färger.

Vad är egentligen bioetanol?

Bioetanol är en förnybar energikälla som i huvudsak produceras av potatis, rödbetssocker och majs. Enkelt sagt är det en typ av stark alkohol. Ett bra bränsle till etanolkaminer rekommenderas innehålla 96,6 % alkohol för optimal förbränning. När kaminen brinner med bioetanol släpper den ut lika lite koldioxid som ett stearinljus och den avger varken sot eller aska. De enda biprodukterna från förbränningen är alltså värme, vattenånga och en obetydlig mängd koldioxid.

Så här fungerar en etanolkamin.

En bioetanolkamin har en helt annan teknisk lösning än vad en traditionell vedkamin har. I den skorstenfria kaminen finns det en behållare där bioetanol fylls på och som utgör kaminens bränsle. En brännare som rymmer två liter ger cirka fem timmar av charmerande och naturligt fladdrande bärnstensflammor. Ju mindre flamman är desto mindre bioetanol konsumeras, vilket också leder till en längre brinntid. Även kvaliteten på bioetanolen har betydelse på hur länge lågan hålls levande.

I kaminen finns det en behållare där bioetanol fylls på och som utgör kaminens bränsle. En brännare som rymmer två liter ger cirka fem timmar av eld.

Etanolkaminen sprider behaglig värme.

Till skillnad från en vedeldad spis sprider en bioetanolkamin inte värme genom skorstenen utan värmen kommer från själva kaminen. Det betyder att värmen stannar i rummet där kaminen befinner sig. Är kaminen placerad på väggen eller på ett bord går det inte heller att räkna med någon större värmande effekt. För att få ut maximal värme från en etanolkamin behövs istället att den antingen står på golvet eller är insats i en befintlig öppen spis. En kamin som drivs på bioetanol ger utan problem behaglig värme till ett rum på 20 – 30 kvadratmeter.

Ett riktigt hållbart val.

Bioetanoleldstäder drivs med den förnybara energikällan bioetanol som är tillverkad av grödor och släpper inte ut koldioxid i någon större mängd, rök, sot, aska eller andra farliga gaser. Många etanolkaminer har teknologi som säkerställer att endast etanolånga förbränns vilket gör processen mer effektiv. Bioetanolkaminer behöver ingen skorsten, rökkanal eller några hårda anslutningar vilket även ger låga installationskostnader. Flera etanolkaminer är dessutom kompatibla med byggnader med värmeåtervinningsventilation.

Bioetanolkaminen Scandi från Planika är designad för att passa in i skandinaviska hem.

Brasan kan vara ett knapptryck bort.

Bioetanolkaminen är utrustad med en eller flera brännare som används för att kontrollera flamman. Här skiljer det sig mycket mellan enklare och mer avancerade kaminer. På enklare varianter får du själv vrida till för att skapa flamman, medan de mer avancerade kontrolleras av en knapp, fjärrkontroll eller mobilapplikation. Släckning av en automatisk brännare är simpel. Man trycker på den medföljande fjärrkontrollen eller knappen på brännaren. Med en wifi-uppkopplad brasa går det enkelt att styra tändning, storlek på lågorna och släckning av flamman. Och du slipper tänka på ved, eldningsteknik, rök, sot och skorstensproblem. Däremot bör du läsa manualen noga och iaktta försiktighet.

Planika Laurent Fireplace är en exklusiv eldstad som drivs på bioetanol. Med en linje av naturlig eld inreds rummet med eld utan behov av en skorsten eller andra installationer.

Elda med försiktighet och sunt förnuft.

Det inte helt ofarligt att antända en kamin som drivs med bioetanol. Man får inte glömma bort att bioetanol är ett brandfarligt ämne som ska hanteras varsamt. Så snart en låga vidrör etanolet börjar det brinna. Har du råkat spilla etanol utanför brännaren kan det därför uppstå brandfara. Därför vill vi understryka hur viktigt det är att ha rätt utrustning till din etanolkamin. Brandfaran med bioetanol ska man inte undervärdera. Just därför har flera modeller absorption och antispillfunktion som ser till att all etanol används så att det inte sker några olyckor på grund av överflödigt bränsle.

Så här undviker du risken för brand:

  • Köp bioetanol av god kvalitet med 96,6 % alkohol, lägre alkoholhalt kan leda till fel förbränning.
  • Förvara inte brännbart material vid sidan av eller i närheten av kaminen.
  • Fyll aldrig på kaminen när den är varm, vänta istället ca 30 minuter så att brännaren hinner kylas ner.
  • Fyll aldrig på kaminen när den är igång, det kan ske en explosiv förbränning.
  • Överfyll aldrig brännarens tank, endast till max-nivå.
  • Använd en lång säkerhetständare eller långa tändstickor när du antänder kaminen då bioetanol antänds extremt snabbt.
  • Torka bort all spilld etanol innan antändning.
  • Placera inte dekoration som ved och sten över elden.

Modern design i alla dess former.

Bioetanolkaminer finns i en mängd olika utseenden och just formgivningen är kanske det som mest utmärker en skorstensfri kamin. De kan vara integrerade, fristående eller vägghängda. De kan vara klassiskt formgivna i tidlös design eller futuristiska i stål och glas. Det här gör etanolkaminen till ett mycket intressant val för alla typer av hem och inredningsstilar. Det man däremot ska tänka på är det viktigt att de installeras på ett säkert sätt. Exempelvis behöver de vägghängda bioetanolkaminerna monteras på en värmetålig och isolerad platta som skyddar väggen från värme och de fristående kaminerna får inte placeras nära brännbart material som riskerar att antändas.

Bubble Wall & Floor är en bioetanolkamin från Planikas Senso-linje som är något utöver den vanliga, traditionella visionen av en braskamin.

Marknadsledaren Planika gör intåg i Sverige.

Det hela började med en enkel brasa i hjärtat av den australiensiska kontinenten, under den röda Ayers Rock. Två turister, Alfred Weilandt och Jerry Dabrowski satt vid elden, långt in på natten och lyssnade på aboriginernas berättelser om en mytisk drömepok. Atmosfären som skapades av lågorna inspirerade de två att hitta ett enkelt sätt att ha samma eld i moderna interiörer. De hade för avsikt att övervinna de befintliga svårigheterna i form av sot, aska och behovet av en skorsten, som de förknippade med en kamin. Dagens livsstil ställer krav på god design säkerhet och användarvänlighet. Svaret blev bioetanol vilket la grunden till Planikas verksamhet. Idag finns Planika representerade i över 100 länder i Europa, USA och Asien. I Sverige är marknaden än så länge ganska begränsad, men intresset ökar och numera är det ganska vanligt att kunna njuta av en bioetanoleldstad i hotellobbyn. Planika är marknadsledande med den senaste BEV-tekniken och erbjuder bioetanoleldstäder för både inomhus- och utomhusmiljöer.

Med Planika Forma Tunnel kan elden njutas av från två håll genom en exklusiv rumsavdelare.

Fördelarna med bioetanol är många.

Under de senaste åren har bioetanol blivit allt mer populärt som drivmedel för eldstäder. Fördelarna med att kunna elda utan skorsten och på så vis slippa besväret med rök och sot är säkert en del av förklaringen, men också att tekniken utvecklats med möjlighet till wifi-uppkoppling, naturliga eldsflammor och miljövänlig förbränning som resultat. Genom att en bioetanolkamin inte är begränsad av en skorsten finns det också en rad spännande designlösningar på marknaden som gör eldstaden till en ännu större och mer betydande del av inredningen.

Se alla Planikas eldstäder

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.