Facebook tag Hoppa till innehåll

Helgjuten 50 åring i toppform

Samtidigt som Keddy firar 50 år i branschen i år presenteras nya tillskottet K900T. Den cylinderformade braskaminen K900 kom förra året med snygga detaljer i svart eller brunt läderhandtag och borstad rostfri list runt det generösa panoramaglaset. Nu har Keddy tagit fram den täljstensklädd, och vi hittar matchande spisverktyg och vedförvaring i samma läder som handtaget. Tillsamman ger det en praktisk och snygg helhet vid eldstaden. Gjutjärnet och lädret är i en snygg kombination som förstärker känslan av naturen som inredning.

Svenska Keddy har sitt ursprung i att tillverka spiskassetter i gjutjärn. När produktionen startade 1969 ville man göra de öppna eldstäderna mer effektiva genom att sätta in kassetter som tog vara på värmen och ökade förbränningen. Den svenska gjutjärnstraditionen har över ett halvt millennium år bakom sig, och för Keddy var det en självklarhet att stöpa sina eldstäder i gjutjärnet, ett material som är anpassat för att tåla extrema temperaturväxlingar utan att förändras. Det är mycket precision i en eldstad som ska hålla för uppvärmning och avsvalning många gånger, mekanismer som ska fungera och passa ihop under många år utan att kärva eller slitas. ’Bara rejäla material och människor som vet vad som krävs för att prestera i det karga nordiska klimatet’ är Keddys kärna, och än idag, 50 år senare, gör de bland de mest effektiva eldstäderna på marknaden.

Spiskassetterna är gjorda för att sänka våra värmekostnader med upp till 60 %* mot när man eldar i en öppen spis. Detta för att kall luft sugs in utifrån och kyler ned rummet när den varma luften stiger direkt upp i skorstenen vid en öppen eldstad. Och vi eldar ju mest under de kallare dagarna på året då denna effekt ökar och elpriset oftast är högst. En öppen spis har en verkningsgrad på mellan 5–10 %, medan Keddys spiskassetter har motsvarande 83 %, dvs mängden tillförd energi och den utvunna energin som i praktiken visar hur mycket värme du får ut av varje vedträ.

Numera hittar vi braskaminer, spiskassetter, murspisar och kakelugnar från Keddy. Alla med ett genuint hantverk och modern teknik. Vi ser att under åren har glasrutorna fått ett större fokus för att visa de vackra lågorna, man har jobbat med material och linjer för att lyfta fram former och detaljer samtidigt som man varit noga med att behålla eldstäderna som en effektiv värmekälla. Med det stora engagemang och kunskap som finns för en hållbar miljö och förbränningsteknik i företaget ser vi fram emot en gjuten framtid även kommande 50 år med Keddy.

Se alla Keddy braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.