Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Gabriel Kakelugnar – Hantverk med både traditionell och modern design.

Fördelen med en kakelugn är just lagringsvärmen. De är synnerligen effektiva i och med att man tar tillvara på all värme i rökgaserna innan de släpps ut. En braskamin blir varm väldigt fort men svalnar lika fort, medan en kakelugn ger en behaglig värme under en mycket lång tid, upp till ett dygn. I nybyggda välisolerade villor är en kakelugn, med dess tyngd, en perfekt eldstad tack vare den lugna sköna värmen som enkelt kan köras parallellt med husets övriga värmekälla.” /Åke och Lars Burmeister

GABRIEL KAKELUGNAR – Ett hantverk med både traditionell och modern design. 6 november 1767 föddes kakelugnen.

”Vår farfar Gabriel Burmeister var konstnär, grafiker och keramiker. Han var också bland annat tekniskt ledare på Uppsala-Ekeby AB och Bo Fajans i Gävle, men var framför allt en entreprenör och som ville driva något eget.”

Historien bakom Gabriel Kakelugnar börjar med ett skeppsbyggeri och några herrar från Bornholm. När varvet etablerade sig i Timmernabben i Småland i mitten på 1800-talet byggdes grunden till det som senare kom att bli Tillinge Fajansfabrik. När arbetslösheten blev stor på ortens tre skeppsvarv såg man istället möjligheterna i att nyttja sina kontakter som var kvar i danska Bornholm och börja med keramisk tillverkning. Den gamla kvarnen som tidigare drev sågen till skeppsvarvet står ännu kvar mitt i det som idag är Gabriel Kakelugnar.

1925 kom Gabriel till Timmernabben för första gången för att titta på Tillinge Fajansfabrik som efter 1:a världskriget hade gått i konkurs och verksamheten hade upphört. Gabriel Fajans startade upp och hans signum med ett versalt G och en treudd som har följt med honom genom alla hans produktioner och pryder fortfarande fabriken vid vattnet. Han tog med sig tekniken att dekorera kakelugnar från Uppsala-Ekeby och applicerade den på nytto- och prydnadsgods. Från sluten 70-tal har vi producerat kakel till andra kakelugnstillverkare och när lönsamheten minskade på nyttogodssidan i början på 90-talet, växte tankarna fram att tillverka egna kompletta kakelugnar.

– På så sätt var cirkeln sluten nu när vi kom tillbaka till kakelugnar igen med dekorationen, skrattar Lars Burmeister, som är vd sedan 1996. Bröderna Åke och Lars Burmeister driver, tillsammans med sin kunniga personal, företaget vidare i den anda som deras farfar byggde upp. 

”Hantverket ligger i att allt görs här. Kaklet har många moment som kräver stor kunskap, pressas, putsat, målas, brännas, kontrolleras. Leran är ett levande material tills den är slutbränd, liksom glasyren lever och ugnsatmosfären i själva brännugnarna. Därför måste man hela tiden ha full kontroll på produktionen från start till slut.”

ALL TILLVERKNING SKER I TIMMERNABBEN.

Här gjuts stommen, här görs kaklet från grunden och montering av kassetten, och allt skickas sedan till kunden. Det är en unik styrka att ha den kvalitetskontroll genom processen som finns här.

– Det tar sin tid att göra en kakelugn, berättar Åke. Upp till tre veckor i torktider och ledtider. Hur många gånger som varje kakelbit hanteras manuellt genom tillverkningen är fascinerande. Allt för att säkerställa att de har rätt form och att glasyren får rätt nyans. Det är som att få följa när ett konstverk växer fram när man går genom produktionen. Den kunskap som sitter i väggarna och den hantverkskänslan som finns hos alla imponerar och fängslar. Här kan kunden själv välja färg, dekormålning och olika glasyrer. Många byggnadsvårds projekt efterfrågar gamla glasyrer. Ibland kommer inspirationen från äldre kakelugnar när nya modeller tas fram, men det finns också en Studio-serie framtagen på senare tid med en stram och stilren design, för att passa med den funktionella arkitekturen, men med samma fina förbränningsteknik och värmelagring som de mer klassiska modellerna.

Flexibiliteten är stor och det är lätt att anpassa höjden på kakelugnen till taket om man t ex vill gömma undan skorstenen.

”De traditionella runda varianterna Karl-Johan och Kungsholm är de som säljer mest, men Top of the Line är ju vår röda Studio, som sticker ut och värmer bara man tittar på den, säger Åke samtidigt som han visar det röda kaklet.”

”Studio är ett modernare och stilrenare segment, där vi har frångått den traditionella kakelugnens formspråk och valt rostfria detaljer i stället. Studio har blivit ett populärt alternativ till braskaminer i nybyggda villor och finns i många olika färger.

– Du kan alltså få en kakelugn som passar in i vilken arkitektonisk stil som helst, berättar Åke och Lars, och samtidigt slår ett slag för att kakelugnen väldigt väl kompletterar nybyggda villors uppvärmningssystem.”

FRAMTIDENS KAKELUGN HAR SIN NATURLIGA PLATS.

Den är en vacker möbel samtidigt som den är en effektiv vedsnål värmekälla. Vid strömbortfall är de med kakelugn inte lika känsliga hemma. Gabriels kakelugnar är, enligt SP Sveriges tekniska Forskningsinstitut, den mest effektiva eldstaden som finns på marknaden, trots att tekniken uppfanns för över 250 år sedan. Provtagningarna hos dem visade 93% verkningsgrad, vilket är långt över alla andra typer av eldstäder som finns på marknaden idag. Därmed uppfyller kakelugnarna alla de miljökrav som ställs idag och likaså de nya EkoDesign kraven som kommer att införas om några år, avrundar Lars, samtidigt som det är dags att gå tillbaka till produktionen igen för att kontrollera att kaklen håller våra höga kvalitetskrav.

”Ofta när vi möter människor som ser våra kakelugnar ser de lite vördnadsfullt på dem med lyster i ögonen. Det är kul att vara med och tillse att detta kulturarv lever vidare, säger Åke och ler.”

 

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.