Facebook tag Hoppa till innehåll
SCANSPIS

Funktionell dansk design med fokus på detaljer.

Scan A/S bildades i Odense 1978. Från dag ett har fokus varit på att erbjuda kunden de bästa kaminerna på marknaden, med särskilt fokus på design, innovation och användarvänlighet. Kombinationen av dansk design, modiga idéer och fokus på detaljer har gjort Scanspis till ett ledande varumärke inom braskaminer.

Samarbete med danska designers.

Scanspis har valt att samarbeta med externa danska designers som också arbetar med andra stora kända varumärken från Danmark. En av dessa är Niels Kjeldsen, som är specialiserad på varumärkes- och produktdesign. Niels Kjeldsen Design har arbetat med företag som Stelton, Bang & Olufsen, Bosch, Georg Jensen och Carlsberg.

Niels Kjeldsen, Creative Director på Niels Kjeldsen Design.

– Det som inspirerar mig från andra projekt jag jobbar med är materialval som lett till nya spännande lösningar som man kanske inte hade fått till annars. Att se former, material och ny teknik från andra branscher, till exempel bilindustrin, väcker nya idéer som vi jobbat mycket med på de nya modellerna, berättar Niels, som nyligen kammade hem det prestigefyllda designpriset Red Dot Design för Scan 87.

Scan 87 vann det prestigefyllda designpriset Red Dot Design 2022 för bästa produktdesign.

Detaljer som gör skillnad.

Ett exempel som gäller alla eldstäder är handtaget att öppna luckan med. Blir handtaget varmt av utstrålningsvärmen, som naturligt uppstår när man eldar, bränner man sig när man ska fylla på mer ved. Samtidigt strävar de flesta efter att ha en integrerad lösning så att eldstaden upplevs elegant och balanserad att se på för ögat. Handtaget är en naturlig del av designen.

Niels gör ett oräkneligt antal skisser för att komma fram till nya smarta designlösningar.

– Vi är väldigt glada över att ha löst problemet med varma handtag på ett tilltalande sätt. Detta är ett väldigt bra exempel på dansk design, berättar Niels, och skissar upp och visar små unika detaljer som gör stor skillnad.

Vackra och säkra lågor.

En annan viktig designdetalj är hur lågorna beter sig när man öppnar luckan till en stor brännkammare. Har kaminen ett stort panoramaglas med vacker insyn till lågorna, som exempelvis på Scan 85, så ska lågorna inte slå ut när man öppnar luckan för att stoppa in mer ved. Tack vare tekniken som luckan öppnas på skapas ett undertryck i brännkammaren, som samtidigt håller tillbaka aska så att det inte yr ut. Det är ett tydligt exempel på enkel och funktionell design som gör eldningen enklare.

”Det handlar inte bara om värme, utan också om att leverera den vackraste lågan, omringad av en designmedveten möbel som passar i de flesta hem.”

René Christensen, försäljningschef Jøtul Group

– Ett annat exempel är själva luckmekanismen, alltså hur det känns när man öppnar den och när den stänger sig på ett så smidigt sätt att det nästan inte märks. Det är lite som på en exklusivare bil när man öppnar och stänger dörren, fortsätter Niels entusiastiskt.

God funktionell dansk design.

För Scan handlar just en stor del av produktutvecklingen om att förfina och slipa på detaljer. Det är dom tillsynes små skillnaderna som är avgörande för riktigt god funktionell design. En fulländad kamin handlar om att skapa en symmetrisk balans av en säker användarvänlig möbel och vackra dimensioner med genomtänkta linjer.

Scanspis 85 är en stor kamin med perfekta proportioner. Den har en design som förenar form och funktion. Det eleganta handtaget smälter in i den yttre formen. 

– Det som karaktäriserar dansk design är funktionalitet och enkelhet och att man har en stor förståelse för materialens egenskaper. Det skapar användarvänliga produkter med ett tilltalande uttryck. Det lyfter produkten till en ny nivå och skapar en funktion som kanske inte funnits tidigare, förklarar Niels.

Scanspis 80 har en vacker prismaform som ger 180 graders insyn till flammorna. Perfekt för hörninstallation. Enligt äkta dansk tradition så är handtaget elegant integrerat i kaminen för att ge ett rent och vackert intryck.

Moderna rena linjer.

Scan är till för dem som vill ha något lite extra gällande både form och funktion. Den som fastnar för en kamin från Scan har ofta har ett stort intresse i inredning och gör tydliga designval för att skapa den rätta atmosfären hemma, ofta en skandinavisk ljus stil med moderna och rena linjer.

– Att få en stor insyn till eldens lågor lockar människan. De stora glasytorna omfamnar de dansande lågorna och ger oss ro. Det har vi i oss sedan begynnelsen, och är en viktig egenskap hos moderna eldstäder, avslutar Niels.

Se alla Scanspis braskaminer

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.