Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Från stärkelsefabrik till Gustavs drömhem

När Gustav Ovland gick runt i ruinerna efter det som tidigare varit en fabrik för stärkelsetillverkning växte kärleken. Han såg det unika i möjligheten att få bygga och skapa ett hem och en miljö med precis rätt karaktär. Det var dags att investera i sig själv. Utmana och förverkliga sina idéer. Den gamla fabriken  i Härnestad är ett annorlunda husprojekt som väcker stor uppmärksamhet och beundran.

Stärkelsefabriken i Härnestad blev snabbt ett av de mest visade objekten på Hemnet när det kom ut på nätet. Många kom på visning men avskräcktes av jobbet. När Gustav Ovland gick runt i ruinerna efter det som tidigare varit en fabrik för stärkelsetillverkning växte kärleken och han såg snabbt det unika i möjligheten att få återbygga och skapa ett hem med precis rätt karaktär här. Det handlar om att ta vara på fabrikskänslan och alla gamla bortglömda detaljer, men ändå få den moderna och sociala platsen som han vill ha runt sig.

ETT HALVT ÅR TOG DET ATT STÄDA UPP och allt efter som bilden  växte fram hur det ska se ut i september när planen för inflyttning är satt. Tillsammans med sin kompanjon italienska mastiffen Boris ger sig Gustav på bit för bit. Ena dagen plockas delar av den gamla skorstenen  ner, och Gustav visar mig de gamla järnringarna som sedan ska bli naven i belysningen i uteträdgården. Nästa stund knackar han rent de gamla vackra kalkstenarna och staplar den i en fin hög för att återanvända senare. Han visar stolt på nytillverkade smidesskor som den lokala smeden gjort efter en som satt kvar i det gamla bjälklaget. Samtidigt som Gustav tar vara på detaljer och viktiga drag för att behålla karaktären, byter han plats på fönster och dörrar för att öppna upp till den gamla fabriken som varsamt förvandlas till uteträdgård.

Gustav öppnar även upp mot vattnet framför matplatsen för att ljuset ska komma in. Nya trädörrar beställs med samma karaktär som de gamla fabriksfönstren som blir kvar i uteträdgården, allt ska hänga ihop och skapa en enhet. På en ren vägg på husets gavel blir en öppen eldstad. Med Brunners Urfeuer kommer Gustav få den äkta upplevelsen av elden. Sprakandet, en behaglig värme och ett centrum i rummet att samlas framför eller koppla av intill är vad han vill hitta. – Det är elden som ska få vara sig själv, som en tavla, berättar Gustav. Han visar entusiastiskt med händerna hur han ska möblera framför. Fördelen är ju såklart att huset ännu är ett skal så det är lätt att dra in tilluftsrör innan golvet gjuts och göra plats för skorsten. Det är lätt att tänka sig de sköna höst-och vinterdagar när kylan och mörkret kommit att det är hit man kommer hamna, lite av husets hjärta under denna tid på året. Tillsammans med Brunner och vår Eldabutik i Sölvesborg kommer installationen komma på plats.

MÅNGA HAR VALT ATT FÖLJA GUSTAVS PROJEKT PÅ INSTAGRAM. Nere vid den lilla hamnen framför huset blir en sittplats med grilleldstad, i uteträdgården blir ett större utekök med grill och köksträdgård och några av de gamla träden som växt upp när taket på den övergivna fabriken rasade in för över 70 år sedan får stå kvar och bli en del av uteplatsen. Känslan är att här kommer det lagas mycket gott och inramningen från fabriksväggarna ger en ombonad och skyddad plats där elden kommer värma och ge många sena kvällar ute. – Här kommer jag att trivas, skrattar Gustav.

På instagramkontot @starkelsefabrikenh kan ni följa Gustavs jobb för att skapa sitt drömhem.


Boende Gustav Ovland Entreprenör född 1982. Drivs av att skapa, utveckla, utmanas och utmana. Boris Italiensk mastiff. Trivs bäst i huset i Vinsobres Frankrike Fastighet Stärkelsefabriken i Härnestad Byggår Sent 1800 & 1932 Bostadsyta 135 kvm 1 och 1/2 plans med Balkong/terrass 30 kvm Fabriksdel 200 kvm Byggstart Juni 2020 Inflyttning September 2021 Eldstäder Brunner Urfeuer inomhus, samt uteeldstäder i trädgården och vid marinan.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.