Facebook tag Hoppa till innehåll

Frågor & svar

  Skorsten

  • Andra våning

   Vi har ett ½ planshus med allrum på övervåningen. Vi tänkte ha en braskamin på nedre plan. Jag undrar om en skorsten värmer även på andra våningen om skorstenen går genom rummet?

   Nej, du kan inte räkna med någon direkt värmeeffekt från skorstenen på övervåningen. Den delen av skorstenen är isolerad för att man inte ska kunna bränna sig. Det gör att det blir värmestrålning men väldigt lite. Däremot rekommenderar vi att ni installerar en fläkt som fördelar värmen mellan våningarna. Den sätts på en noga utvalt plats mellan bjälklagen och ser till att ni har samma temperatur uppe såväl som nere. Den fläkten kan köpas hos Eldabutiken, Airmove 2.0.

   Läs mer »
  • Ryker in

   Vi har precis köpt ett gammalt hus med en kasset. När vi ska elda så ryker det in. Varför?

   Det beror oftast på att det är för dåligt drag i skorstenen, dvs. luften cirkulerar inte uppåt. Det kan även ha uppstått ett så kallat ”kallras” vilket sker när luften avkyls och faller nedåt i skorstenen. Då bildas ett luftlock som gör att röken stannar i kaminen och läcker ut genom luckan. Det bästa sättet att undvika detta är att först värma upp skorstenen, med t ex papper. Men det är också viktigt att veden är torr, det är alltid viktigt.

   Läs mer »
  • Byta skorsten

    Måste jag byta skorsten när jag köper en ny kamin?

   Nej, det är inte alltid tvunget men många gånger rekommenderar vi detta ändå. Om sotaren har gjort anmärkningar så måste dessa åtgärdas eller byte av skorsten ske. Utöver detta så utnyttjas inte fördelarna i en ny kamin när en gammal skorsten används. Det är lite att jämföra med att köpa en ny bil men behålla det gamla avgassystemet. Vad som händer med en äldre stålskorsten är att den ”tappar” material med åren och blir tunnare, framför allt i den nedre delen närmast kaminen. Till slut kan den bli så tunn att det föreligger en brandrisk. Detta hänger naturligtvis också samman med hur mycket man eldar och hur hårt man eldar.

   Läs mer »
  • Bränna sig på skorsten

   Kan skorstenen placeras mitt i ett rum på övervåningen eller bränner man sig på den?

   På en övervåning är skorstenen alltid s.k. helisolerad och blir inte mer än ljummen. Det finns alltså ingen risk att man bränner sig.

   Läs mer »
  • Höjd på skorstenen

   Vilken höjd krävs på skorstenen dvs. hur högt måste skorstenen ”sticka upp” ovan huset?

   Detta kan skilja från olika fastigheter, taklutning, placering osv. Men generellt kan sägas att skorstenen skall vara minst 1 meter ovanför takgenomföringen och nå över husets nock. Om kaminen och skorstenen placeras vid en yttervägg kan det innebära att skorstenen blir ganska lång på taket men det kan finnas omständigheter som gör det möjligt att ha en kortare skorsten, ex.vis om den står längre än 2,3m ifrån nock eller om man använder rökgasfläkt.

   Läs mer »
  • Skorstensrenovering

   Vi har en gammal skorsten som blev underkänd av sotaren. Gör ni sådana renoveringsarbeten?

    Ja det gör vi. Det är många kunder som vill ha hjälp med renovering av äldre murstockar när en ny modern kamin ska sättas in. Alla våra butiker har en hög kompetens kring detta då det ofta krävs en följsam renovering av äldre hus.

   Läs mer »
  • Fler eldstäder till en skorsten

   Kan jag installera flera eldstäder till min skorsten? Vi har en kamin i gillestugan och vill nu ansluta ytterligare en på markplanet.

   Ofta går det alldeles utmärkt. Men det beror på konstruktion och dimensionering av befintlig skorsten i förhållande till de anslutna eldstäderna. Det bästa är att låta personal från Eldabutiken utföra en kontroll av skorstenen för att därefter ta rätt beslut.

   Läs mer »
  • Installation skorsten

    Installerar ni bara kaminer eller även skorsten?

   Vi installerar både eldstäder och skorstenar. Skorstenar kan fås både murade och i stål och vi utför även skorstensrenovering och monterar taksäkerhet. Hos Eldabutiken får du hjälp av fackfolk, både montörer och butikspersonal. Vi hjälper dig att göra en trygg och säker installation.

   Läs mer »