Facebook tag Hoppa till innehåll

Frågor & svar

  Elda

  • Hushållsavfall

   Får man elda med mjölkkartonger?

   Nej det får man inte! Man får inte elda hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke etc. Det påverkar miljön negativt (det skapas saltsyra och tungmetaller) och störande rök, lukt framkallas.

   Läs mer »
  • Elda rätt

   Hur vet jag att jag eldar rätt?

   Det är en bra ställd fråga som också belyser det ansvar som du har när du eldar. Din omgivning påverkas om du eldar fel, så kontrollera att du eldar på rätt sätt. Ett tips är att om röken är nästan osynlig vid varmt väder och vitaktig i kallt väder så eldar du på rätt sätt. Du kan också ställa dig i vindriktningen och lukta på röken. Om eldningen fungerar som den ska luktar röken svagt och friskt utan att irritera.

   Läs mer »
  • Hur mycket ved

   Hur mycket ved kan man lägga in i kaminen?

   Det står angivet i manualen till din kamin, det är olika från kamin till kamin. Men mer än 3 kg ved per timme ska undvikas.

   Läs mer »
  • Vad göra av askan

   Vad gör vi av askan?

   Lägg alltid askan i en plåthink/behållare. Asksug och behållare etc. finns att köpa hos din Eldabutik. Därefter kan askan användas som gödningsmedel under buskar och på gräsmattan. Alternativt går alltid bra att lämna det på en återvinningsstation.

   Läs mer »
  • Sot på glasluckorna

   Våra glasluckor är riktigt sotiga. Hur får vi bort sotet? Det sitter fast ordentligt.

   Vi säljer en produkt i våra butiker speciellt för detta ändamål, kallat glasrent. Kom också ihåg att rengöra glaset med jämna mellanrum, då är det lättare att få dem rena.

   Läs mer »
  • Svart brännkammare

   Kan man få svarta stenar i kaminen istället för dom gula?

   Det är inga stenar, det är vermiculite och finns inte i någon annan färg än gul. Så tyvärr kan du inte få den med svart inrede. Men vi har kaminer som har chamotte istället för vermiculite och de kan du i vissa fall få i svart.

   Läs mer »
  • Varm kamin

   Hur varm blir kaminen när man eldar?

   Kaminen blir väldigt varm när den eldas. Barn kan bränna sig och om man vill känna sig säker kan en skyddsgrind monteras runt kaminen. Dessa finns att köpa i våra butiker.

   Läs mer »
  • Rökgasfläkt

   Vi har problem med rök, behöver vi en rökgasfläkt? 

   En rökgasfläkt behöver du när du har för dåligt drag i skorstenen. Fläkten skapar ett snabbt drag och på så sätt undvikes sotfläckar och rökläckage och det blir enklare och säkrare att tända en brasa. Rökgasfläktar finns i olika varianter och storlekar och med en mängd tillbehör som fjärrstyrning etc.

   Läs mer »
  • Fördelning av värme

    När vi eldar blir det varmt på nedervåningen men fortfarande lika kallt på övervåningen. Hur kan man få den varma luften att fördela sig bättre i hela huset?

   Vi säljer en produkt som heter Airmove 2.0 som enkelt och smidigt ser till att sprida värmen i husets alla plan. Den skapar en jämn värme i huset, såväl på sommar som på vinter och oavsett om du eldar eller ej. Vi installerar ofta Airmove i samband med installation av en eldstad men naturligtvis går det bra att installera denna även i efterhand.

   Läs mer »