Facebook tag Hoppa till innehåll

Frågor & svar

  Braskamin

  • Gammal braskamin

   Jag har en braskamin från 1981. Vad ”tjänar” jag på att byta ut den mot en ny? Eller hur länge håller den gamla?

   Tveklöst så ska du byta ut din gamla kamin. En kamin går sällan sönder dvs. den håller nästan i evigheter om den sköts på rätt sätt. Men däremot så sker en ständig utveckling av både design men framför allt de viktigare aspekterna som förbränning och utsläpp. En modern kamin med ”Clear burn” – teknik ger ca 90 % mindre partikelutsläpp än din gamla kamin. Dessutom är verkningsgraden ca 60% bättre i en ny kamin.  En familj kan enkelt spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny.

   Läs mer »
  • Spräcka glaset

   Kan glaset spricka vid eldning?

   Om du följer manualens rekommendation avseende vedmängd och kontroll av värmen så spricker inte glaset. Men risken finns vid ovarsam eldning  som generera för höga temperaturer eller vid mycket kraftig yttre påverkan.

   Läs mer »
  • Hur mycket ved

   Hur mycket ved kan man lägga in i kaminen?

   Det står angivet i manualen till din kamin, det är olika från kamin till kamin. Men mer än 3 kg ved per timme ska undvikas.

   Läs mer »
  • Modern kamin

   Finns det fler fördelar med att byta till en ny och modern kamin förutom design?

   Absolut! En gammal kamin är inte bra för miljön, den släpper ut ca 80 % mer farliga ämnen än en modern. Utöver det så är verkningsgraden långt bättre i en ny kamin. Exempelvis en äldre öppen spis, har bara en verkningsgrad på 5-10 procent medan en modern eldstad når uppemot 80 procent! I ett flertal länder i Europa är det inte tillåtet att elda i äldre eldstäder pga. av negativ påverkan på miljön.

   Läs mer »
  • Återvinning

   Vad händer med vår gamla kamin, tar ni med den när ni installerar en ny?

   Byter du din nuvarande eldstad mot en ny från oss tar vi med din gamla eldstad och ser till att den tas om hand på ett miljövänligt sätt. För oss är det viktigt att visa respekt för dig och ditt hem och självklart städar vi efter oss.

   Läs mer »
  • Svart brännkammare

   Kan man få svarta stenar i kaminen istället för dom gula?

   Det är inga stenar, det är vermiculite och finns inte i någon annan färg än gul. Så tyvärr kan du inte få den med svart inrede. Men vi har kaminer som har chamotte istället för vermiculite och de kan du i vissa fall få i svart.

   Läs mer »
  • Varm kamin

   Hur varm blir kaminen när man eldar?

   Kaminen blir väldigt varm när den eldas. Barn kan bränna sig och om man vill känna sig säker kan en skyddsgrind monteras runt kaminen. Dessa finns att köpa i våra butiker.

   Läs mer »
  • Montera kamin

   Vi behöver hjälp att montera vår planerade kamin, gör ni det också?

   Ja, det kan vi. Vi installerar både kamin och skorsten åt våra kunder. De flesta av våra kunder vill ha hjälp med just detta och även med övriga delar som bygganmälan etc.

   Läs mer »
  • Måla täljstenen

   Vi har en gammal täljstenskamin och undrar om det är möjligt att måla täljstenen?

   Nej, vi har inte den möjligheten på Eldabutiken. Ibland kan dock våra leverantörer få fram speciallösningar (färger), så det är alltid värt att fråga i din Eldabutik.

   Läs mer »
  • Fler eldstäder till en skorsten

   Kan jag installera flera eldstäder till min skorsten? Vi har en kamin i gillestugan och vill nu ansluta ytterligare en på markplanet.

   Ofta går det alldeles utmärkt. Men det beror på konstruktion och dimensionering av befintlig skorsten i förhållande till de anslutna eldstäderna. Det bästa är att låta personal från Eldabutiken utföra en kontroll av skorstenen för att därefter ta rätt beslut.

   Läs mer »
  • Installation skorsten

    Installerar ni bara kaminer eller även skorsten?

   Vi installerar både eldstäder och skorstenar. Skorstenar kan fås både murade och i stål och vi utför även skorstensrenovering och monterar taksäkerhet. Hos Eldabutiken får du hjälp av fackfolk, både montörer och butikspersonal. Vi hjälper dig att göra en trygg och säker installation.

   Läs mer »
  • ROT installation

    Kan jag utnyttja ROT-avdraget när jag köper en kamin med installation?

   ROT gäller enbart på den del av en köpt tjänst som är själva arbetet. Du kan nyttja ROT-avdraget på installationen av kaminen men inte för kostnaden av kaminen. ROT-avdraget görs enligt fakturamodellen. Det innebär att du som köpare bara betalar halva arbetskostnaden inklusive moms. Du får alltså din preliminära skattereduktion direkt. Den resterande arbetskostnaden skickar Skatteverket till oss när du har betalat fakturan.

   Läs mer »