Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Exodraft – Bättre drag ger mer ”hygge”

När skorstenen är kall är det svårt att få ett bra drag, vilket gör att onödig rök kommer ut från eldstaden, både utomhus och inomhus. En rökgasfläkt kan enkelt lösa problemet. Dessutom ger den många andra fördelar.

Draget i skorstenen uppstår när den heta röken dras upp mot den svalare luften utomhus. När skorstenen är kall är det svårt att få ett bra drag, vilket gör att det bildas onödigt sot och partiklar som släpps ut i utomhusluften och inne i ditt hem om skorstenen inte är dimensionerad för eldstaden, vilket är ganska vanligt. Med en rökgasfläkt slipper du problemet. Eftersom elden snabbt får mer syre läcker färre partiklar ut, vilket är väldigt bra för både miljön och dig.

Exodraft är en dansk firma som tillverkar rökgasfläktar av hög kvalitet sedan 1957. Företagets vd Jörgen Andersen berättar om några av fördelarna.

– Rökgasfläktarna från Exodraft skapar ett bättre drag så att man slipper få partiklar ut i sitt hem, genom att det skapas ett undertryck i skorstenen. Därigenom, och i kombination med fläktens partikelfilter, reduceras partikelutsläppen med rökgasfläkten med 20 % till den externa miljön och partikelutsläppen i hemmet med upp till 80 %. En rökgasfläkt har också en positiv påverkan på förbränningen, eftersom den går snabbare i början, och därmed blir bränsleekonomin bättre.

Exodrafts fläktar kan enkelt monteras på skorstenen antingen när man installerar sin eldstad eller i efterhand, och sköts med en fjärrkontroll, så att du kan luta dig tillbaka i soffan medan du kontrollerar den. Fläkten är mekanisk, temperaturbeständig och mycket hållbar.

– Nästan lite väl hållbar! säger Jörgen Andersen och skrattar. Räkna med att den har en livslängd på 20-30 år.

Med en rökgasfläkt blir uppvärmningen också mer klimatvänlig, eftersom utsläppen minskar och effektiviteten ökar. Jörgen Andersen berättar att Exodraft jobbar för att bidra till att uppfylla de av FN:s globala mål som de berörs av.

– Vi jobbar framför allt med två av målen: God hälsa och välbefinnande, där vårt partikelfilter har en stor betydelse, och Hållbar energi för alla, genom bättre effekt och även värmeåtervinning. Vårt mål är att hjälpa till att skapa en renare och sundare värld 2030, som också är FN:s mål, så att man kan fortsätta använda sin kamin och elda med ved med gott samvete. 

Det finns väl knappast något som ger en sådan känsla av danskt ”hygge” som en levande eld. Jörgen Andersen brukar själv koppla av framför brasan. – Den bästa stunden vid brasan är med ett glas rött vin!

Fördelarna med en rökgasfläkt från Exodraft

  • Lättare att tända brasan och styra värmen. 
  • Minskar partiklar med 80% inomhus och 20% utomhus.
  • Mindre sot på eldstadens rutor.
  • Ökar förbränningseffektiviteten: du behöver 15% mindre ved.
  • Enkel att installera och använda.
  • Ger optimalt drag oavsett väder och vind.
  • Ingen rök eller lukt inne i ditt hus.
  • Förhindrar kondens i skorstenen.
  • Minskar risken för skorstensbränder markant.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.