Facebook tag Hoppa till innehåll
CONTURA

Giganten med hjärtat i Markaryd

I över 50 år har det tillverkats kaminer i småländska Markaryd utvecklade för våra svenska förhållanden och de miljökrav som finns. Produktionsanläggningen är en av Europas modernaste i branschen och det finns ett stort engagemang för att i alla led hållbart tillverka miljöriktiga kaminer, insatser och murspisar med hög förbränning.

– Vi strävar alltid efter att vilja vara lite bättre och leverera det bästa. Det har drivit oss framåt under alla år. Vi jobbar med ärlighet, långsiktighet och kontinuitet, berättar Niklas Gunnarsson, ansvarig på Contura.

Niklas Gunnarsson, affärsområdeschef på Nibe Stoves.

”En Contura har idag en väldigt hög förbränningsteknik och vi ligger långt före ecodesignkraven som infördes i år. I framtiden ska vi ta ytterligare ett steg och verkligen minska utsläppen. Vår ambition och mission är Zero-emission där är vi inte idag men det är siktet i framtiden”.

Niklas Gunnarsson

Med hjärtat i Markaryd

Det finns en stor trygghet i att vi har hela tillverkningen här i Markaryd i Småland, och naturligtvis att vi i ryggen har NIBE-koncernen bakom oss som ger en trygghet av att vi kommer finnas kvar länge framöver, berättar Catharina Björkman, marknadsansvarig i bolaget. Vår styrka är att du kan känna dig trygg som kund med att vi hjälper till även efter köpet när det behövs.

Catharina Björkman, marknadsansvarig på Nibe.

Inom NIBE-koncernen är hållbarhet ett av de viktigaste ledorden och Conturas produktionsanläggning i Markaryd är bland de modernaste fabrikerna i branschen. Med högteknologisk effektivitet och stora krav på att tillverkningen ska ske på ett så miljöriktigt sätt som möjligt ställs också samma höga krav på underleverantörerna. Samtidigt utvecklas kaminerna och murspisarna till att elda allt renare, ge snabb värme och vara effektiva genom att det går åt en mindre mängd ved, något som också sparar pengar. Detta har ju förbättrats jättemycket under de senaste 10 åren redan, och den utvecklingen fortsätter.

Populära Contura 500-serien

När Contura 500-serien togs fram 2003 var den banbrytande på marknaden på sin tid. Med sin runda form och nätta storlek var den lätt att passa in i de flesta hem. Med ett plattformstänk att utifrån en brännkammare kunna dressa om den och lägga på olika kostymer och omklädnader då skapa den stora variationsmöjligheten för kunderna blev uppskattat. Det är ett modulkoncept som Contura var väldigt tidiga med. Samtidigt introducerades sidoglas som gav än mer insyn till den vackra elden. Detta var något helt nytt på marknaden då. 500-serien blev en jättesuccé och stilbildare, och satte ett stort avtryck i branschen även internationellt. Sedan dess har den kommit i flera uppgraderade versioner.

Contura 596 Style en av de mest älskade braskaminerna från Contura, vilket inte är så konstigt. Kaminen har flera smarta funktioner, sidoljus som visar mycket eld och möjlighet till extra värmemagasin i Powerstone.

Design och renare förbränning

En utmaning när Contura ser framåt och tar fram nya eldstäder är naturligtvis utseendet, då man ofta ställer eldstaden i det finaste rummet på den finaste platsen. Samtidigt ska designen kombineras med en bra förbränningsteknik och så att glasen hålls så rena som möjligt vid eldning. I grunden är ju kaminen en ganska enkel konstruktion och detta ska ju vara så, det finns ju en trygghet i att den ska fungera utan behov av något annat t ex el om det blir strömlöst, men visst kommer vi kanske se en och annan teknisk innovation framöver.

Med generösa glas på tre sidor och en rymlig brännkammare är Contura i51 verkligen en insats för det moderna hemmet.

Men vår största utmaning nu är att göra eldstäderna ännu bättre och få en ännu renare förbränning än vad vi har idag och ta bort ännu mer av emissionerna. Sänka utsläppen och förbättra verkningsgraden – Jag skulle vilja se en Zero-emission – där man verkligen tar ner utsläppen till en väldigt låg nivå. Detta är vad vi arbetar med inom Contura och det kommer nog att ta ett tag till, men det är vår absoluta målsättning att ligga ännu längre fram och göra det ännu bättre, berättar Niklas.

Prisvinnande kaminer

Contura 300 vann IF Design Award i Tyskland i sin produktkategori och detta tack vare sin tilltalande design med sin fyrkantiga och enkla look tillsammans med alla de bra egenskaper som kamin betraktat som juryn föll för.

Contura 320T – vinnare av iF Design Award 2019.

– Den brinner fantastiskt bra med väldigt stor eld på en liten yta. Här kan man elda med 50 cm vedklabbar i en relativt liten kamin, vilket är jättespännande, berättar Catharina glatt. Projektet började med att komplettera det runda och ellipsformade sortimentet och det blev en kassett med raka linjer. Därifrån växte en egen stramare kamin fram med liggande lucka som kontrast till det runda sortimentet. 2018 vann modellen det prestigefyllda priset.

Funktion, inredning och trivsel

Självklart använder man sin eldstad hemma för att få värme och få det snabbt. Samtidigt är det en livsstil och många relaterar en mysig brasa till något att koppla av framför och ta det lugnt och koppla ner sig en stund från iPads och mobiler för att få vara i nuet. Många vill ju ha den där myskänslan hemma och det kan ju vi verkligen ge med våra produkter, säger Catharina och fortsätter:

– Elden och värmen har ju alltid varit en trygghet hos människan även på stenåldern, och det finns ju kvar i oss även idag. Vi är mer uppkopplade än någonsin, våra hem blir mer och mer uppkopplade, något som också gör oss mer sårbara för har vi ingen el så har vi inte längre någon värme, vatten eller ingenting. Men med en kamin så vet du att du kan hålla värme och till och med kunna värma lite mat. Det borde alltid finnas med i tankarna när man bygger ett hus idag för både säker värmekälla och naturligtvis myset. Om man har en bakansluten skorsten kan man ha en kokplatta på många av Conturas modeller och det finns även en värmehylla som tillval.

Contura 896G Style finns i flera olika färger och varianter.

– Myskunskap handlar egentligen mycket om vad man kan göra framför sin kamin och hur man kan få livet mysigare. Det är tips på vad man kan göra när man har en brasa tänd, t ex baka 60 sekunders brownies eller koka te, något vi tror på att människor behöver idag. Att få komma undan det här lite röriga som vi har omkring oss. Vi vill hjälpa till att skapa känslan när man mår bra, det är viktigt för oss, summerar Catharina.

Se filmen om Contura:

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.