Facebook tag Hoppa till innehåll
#LEVERANTÖR I FOKUS

Eldabutiken besöker giganten Contura i småländska Markaryd.

I över 50 år har här tillverkats kaminer som är utvecklade för våra svenska förhållanden. Med rundvandring i ett av Europas modernaste produktionsanläggningar i branschen finns ett stort engagemang för att i alla led hållbart tillverka miljöriktiga kaminer, insatser och murspisar med hög förbränning.

Utifrån vårt klimat, de miljökrav som finns och med en stor kunskap om hur de används hemma är idag Contura den största aktören på den svenska marknaden. Vi strävar alltid efter att vilja vara lite bättre och leverera det bästa. Det har drivit oss framåt i över 50 år. –Vi jobbar med ärlighet, långsiktighet och kontinuitet, berättar Niklas Gunnarsson, ansvarig på Contura.

”En Contura har idag en väldigt hög förbränningsteknik och vi ligger långt före de kommande EcoDesign kraven som införs 2022. Jag tänker att i framtiden ska vi ta ytterligare ett steg och verkligen minska utsläppen. Vår ambition och mission är Zero-emission där är vi inte idag men det är siktet i framtiden”. Niklas Gunnarsson – Ansvarig Contura

HJÄRTAT I MARKARYD

Det finns en stor trygghet i att vi har hela tillverkningen här i Markaryd i Småland, och naturligtvis att vi i ryggen har NIBE-koncernen bakom oss som ger en trygghet av att vi kommer finnas kvar länge framöver, berättar Catharina Björkman, marknadsansvarig i bolaget. Vår styrka är att du kan känna dig trygg som kund med att vi hjälper till även efter köpet när det behövs.

När Contura 500-serien togs fram 2003 var den banbrytande på marknaden på sin tid. Med sin runda form och nätta storlek var den lätt att passa in i de flesta hem. Med ett plattformstänk att utifrån en brännkammare kunna dressa om den och lägga på olika kostymer och omklädnader då skapa den stora variationsmöjligheten för kunderna blev uppskattat. Det är ett modulkoncept som Contura var väldigt tidiga med. Samtidigt introducerades sidoglas som gav än mer insyn till den vackra elden. Detta var något helt nytt på marknaden då. 500-serien blev en jättesuccé och stilbildare, och satte ett stort avtryck i branschen även internationellt. Sedan dess har den kommit i flera uppgraderade versioner.

DESIGN OCH RENARE FÖRBRÄNNING
En utmaning när Contura ser framåt och tar fram nya eldstäder är naturligtvis utseendet, då man ofta ställer eldstaden i det finaste rummet på den finaste platsen. Samtidigt ska designen kombineras med en bra förbränningsteknik och så att glasen hålls så rena som möjligt vid eldning. I grunden är ju kaminen en ganska enkel konstruktion och detta ska ju vara så, det finns ju en trygghet i att den ska fungera utan behov av något annat t ex el om det blir strömlöst, men visst kommer vi kanske se en och annan teknisk innovation framöver.

Men vår största utmaning nu är att göra eldstäderna ännu bättre och få en ännu renare förbränning än vad vi har idag och ta bort ännu mer av emissionerna. Sänka utsläppen och förbättra verkningsgraden – Jag skulle vilja se en Zero-emission – där man verkligen tar ner utsläppen till en väldigt låg nivå. Detta är vad vi arbetar med inom Contura och det kommer nog att ta ett tag till, men det är vår absoluta målsättning att ligga ännu längre fram och göra det ännu bättre, berättar Niklas

Inom NIBE-koncernen är hållbarhet ett av de viktigaste ledorden och Conturas produktionsanläggning i Markaryd är bland de modernaste fabrikerna i branschen. Med högteknologisk effektivitet och stora krav på att tillverkningen ska ske på ett så miljöriktigt sätt som möjligt ställs också samma höga krav på underleverantörerna. Samtidigt utvecklas kaminerna och murspisarna till att elda allt renare, ge snabb värme och vara effektiva genom att det går åt en mindre mängd ved, något som också sparar pengar. Detta har ju förbättrats jättemycket under de senaste 10 åren redan, och den utvecklingen fortsätter.

DESIGNPRIS Contura 300 vann IF Design Award i Tyskland i sin produktkategori och detta tack vare sin tilltalande design med sin fyrkantiga och enkla look tillsammans med alla de bra egenskaper som kamin betraktat som juryn föll för.

– Den brinner fantastiskt bra med väldigt stor eld på en liten yta. Här kan manelda med 50 cm vedklabbar i en relativt liten kamin, vilket är jättespännande, berättar Catharina glatt. Projektet började med att komplettera det runda och ellipsformade sortimentet och det blev en kassett med raka linjer. Därifrån växte en egen stramare kamin fram med liggande lucka som kontrast till det runda sortimentet. 2018 vann modellen det prestigefyllda priset.

Vi vill hjälpa till att skapa känslan när man mår bra, det är viktigt för oss, summerar Catharina.

Självklart använder man sin eldstad hemma för att få värme och få det snabbt. Samtidigt är det en livsstil och många relaterar en mysig brasa till något att koppla av framför och ta det lugnt och koppla ner sig en stund från iPads och mobiler för att få vara i nuet. Många vill ju ha den där myskänslan hemma och det kan ju vi verkligen ge med våra produkter, säger Catharina och fortsätter:

– Elden och värmen har ju alltid varit en trygghet hos människan även på stenåldern, och det finns ju kvar i oss även idag. Vi är mer uppkopplade än någonsin, våra hem blir mer och mer uppkopplade, något som också gör oss mer sårbara för har vi ingen el så har vi inte längre någon värme, vatten eller ingenting. Men med en kamin så vet du att du kan hålla värme och till och med kunna värma lite mat. Det borde alltid finnas med i tankarna när man bygger ett hus idag för både säker värmekälla och naturligtvis myset. Om man har en bakansluten skorsten kan man ha en kokplatta på många av Conturas modeller och det finns även en värmehylla som tillval.

– Myskunskap handlar egentligen mycket om vad man kan göra framför sin kamin och hur man kan få livet mysigare. Det är tips på vad man kan göra när man har en brasa tänd, t ex baka 60 sekunders brownies eller koka te, något vi tror på att människor behöver idag. Att få komma undan det här lite röriga som vi har omkring oss. Vi vill hjälpa till att skapa känslan när man mår bra, det är viktigt för oss, summerar Catharina.

Gratis hembesök
av rådgivare

Vi bjuder på ett första hembesök där vi rätar ut alla frågetecken och ger dig tips och råd vid val av rum, plats och modell. Du får också en offert på lämplig modell och installationsarbetet.

#eldastilguide

Rätt eldstad till
rätt hus och stil

Idag finns det många olika trender, produkter och inredningsstilar att välja mellan för den som vill skaffa en eldstad. Tillsammans med Eldabutikernas rådgivare och Eldas Stilguide är det enklare att få en eldstad som passar just er bostad och stil. Vi har 6 olika inredningsstilar med bra stilkombinationer med olika eldstäder.

Gör stilguiden för att hitta din kamin

Sveriges bredaste sortiment

Contura logotyp
Gabriel Kakelugnar logotyp
Josef Davidsson logotyp
Jötul logotyp
Keddy logotyp
Nordpeis logotyp
Scanspis logotyp
Terma tech logotyp
Brunner logotyp
DRU logotyp
Planika logotyp
CWL logotyp
Premodul logotyp
BVI logotyp
Exodraft logotyp
NVI logotyp
Schiedel logotyp

Stärkelsefabriken - ett unikt husprojekt

Läs om hur Gustav förvandlar stärkelsefabriken till sitt drömhem

Läs mer

Villa Bolin

Inredningsarkitekten Hanna Bolin skapade en eldstad som är hemmets mittpunkt med vackra material som tål att nötas. Läs om Hanna och hennes erfarenheter av att anlita Elda.

Läs mer
Play ikon

Gabriel kakelugnar

Vi besöker Gabriel Kakelugnar - ett hantverk med både traditionell och modern design.

Se filmen

DRU

Med trygghet och hållbarhet i fokus. DRU:s exportchef Joost Aldus berättar om fördelarna med gaseldstäder.

Läs mer

@eldabutiken

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.