Bastu för värme och avkoppling

Bastu är inte längre synonymt med de praktiska men desto mindre charmiga skrymslena i 70-talshusens gillestugor. De mörka rummen som mer ofta än sällan förvandlades till förråd är nu ett minne blott.

Istället säger vi på Eldabutiken välkommen till ljusa och trivsamma rum där lyx och avkoppling står i fokus – en fristad från vardagsstressen, helt enkelt.

Eldabutiken har under snart 15 års tid skapat ett etablerat, respekterat och välkänt varumärke inom brasvärme – men ni vet väl att vi även erbjuder skräddarsydda bastulösningar för dig som längtar efter en värmande tillflyktsort under kalla vinterdagar och mörka sommarnätter?

I 5 av våra 45 butiker – Bromma, Gävle, Karlstad, Katrineholm och Västerås, hittar du utställningsmontrar där du enkelt kan inspireras av olika bastulösningar. För dig som inte bor i närheten av dessa 5 orter finns istället vårt stora bibliotek av inspirationsbilder här på Eldabutiken.se. Under det närmsta året kommer ytterligare butiker att tillkomma, så håll ögonen öppna i just din butik. Vi planerar att bli Sveriges största butikskedja även inom bastu.

Välkommen in i värmen hos oss på Eldabutiken!

Hur fungerar det att köpa bastu hos Eldabutiken?

 • 1Besök Eldabutiken online eller i butik och låt dig inspireras av vårt stora utbud av bastuaggregat och bastuinredning.
 • 2Få personlig rådgivning från vår erfarna personal.
 • 3Vi på Eldabutiken tar fram ett förslag på ritning baserat på dina önskemål och mått.
 • 4Bastun levereras direkt hem till dig – du väljer om du vill bygga ihop bastun själv eller om våra skickliga montörer ska bygga ihop den åt dig.
 • 5Njut av bastun i flera år framöver!

Att planera sin bastu

Inför bastuköpet finns det en del parametrar att ta i beaktning. Allas bastudrömmar ser olika ut, därför är det smart att tänka igenom vad du faktiskt letar efter. Vi på Eldabutiken kan hjälpa dig med planeringen av bastun, men vissa saker är bra att fundera igenom innan du kommer till oss!

 • Vilken typ av bastuaggregat önskar du – vedeldat eller elektriskt? Läs mer här nedan vad som skiljer aggregaten åt.
 • Hur stor vill du att bastun ska vara? Ska den bara rymma dig och din käresta eller ska hela kompisgänget få plats?
 • Hur ska bastun se ut? Rustik, modern eller lyxig?

Välj rätt bastuaggregat – vedeldat eller eldrivet?

Vedeldat? Ett gediget, vedeldat bastuaggregat passar bra i en sommarstuga eller i en fristående byggnad. Det vedeldade aggregatets främsta fördelar är att det är miljövänligare, billigare och drivs utan el. Dessutom sprider den sprakande elden en speciell typ av myskänsla.

Elektriskt? Ett lättanvänt, eldrivet bastuaggregat passar dig som vill kunna basta enkelt och spontant. Fördelarna med det eldrivna aggregatet är att det går snabbt och smidigt att värma upp, är enkelt att koppla till husets elsystem samt att det oftast tar mindre plats och kräver mindre skötsel än det vedeldade aggregatet.

Anpassa aggregatet till rummets storlek

För att lättast veta vilken styrka på bastuaggregat som passar bäst hemma hos dig rekommenderar vi att du utgår från din bastus storlek. En tumregel är att det behövs cirka 1 kilowattimme per 1,3 kubikmeter rumsvolym. Mät rummets höjd, bredd och djup och fråga sedan våra experter vilken styrka som krävs i just din bastu!

Ett felanpassat bastuaggregat kan skapa problem för uppvärmning och livslängd. Ett aggregat med för hög effekt skapar en bastu som värms upp för fort, vilket gör att stenarna inte hinner bli tillräckligt varma – resultatet blir dåliga bastubad med för dåligt med ånga. Ett aggregat med för låg effekt å andra sidan medför att bastun värms upp för sakta – aggregatet tvingas då jobba hårdare vilket förkortar dess livslängd.

Ventilation – a och o för rätt värme

Något av det viktigaste i bastun är ventilationen. Felaktigt utförd ventilation kan resultera i sönderbrända väggar och tak samt alldeles för heta golv och lavar. Det är nämligen så att luftmassa som är kallare än den omgivande temperaturen sjunker ner mot golvet – alltså drar sig den rumstempererade luften ned mot golvet om man inte lyckas blanda den med den varmare luften i bastun.

För att undvika detta finns vissa riktlinjer:

 • Bastuaggregatet och bastudörren bör sitta på samma vägg. Detta då dörrens luftcirkulation snabbt ska kunna blandas med varmluften från aggregatet.
 • Inluftsventilen ska alltid placeras direkt under bastuaggregatet.
 • Utluftsventilen ska ligga på maximalt avstånd från inluftsventilen och ska alltid mynna ut i samma utrymme som dörr och inluftsventil.

Det hänger på detaljerna

En bastu är varken mer eller mindre än ett uppvärmt rum utan de rätta tillbehören!

 • Belysning. För att skapa rätt atmosfär i bastun är belysningen viktig. Ett varmt ljus skapar en mer behaglig känsla än starka lampor eller en helt nedsläckt bastu. Idag finns många olika sorters belysning – vanligast är energilampor, halogenlampor, LED-belysning eller ljusfibrer.
 • Lavar. Bastubänkarna får gärna vara i ett kvistfritt trä som inte kådar sig, vanligtvis används ljus asp, al eller cederträ.
 • Panel. Vanligast är fortfarande att välja träpanel för sin bastu – oftast i träslagen gran, furu, cederträ, magnolia, asp, al, ask eller abachi. Men trä är idag inte det enda alternativet, även sten- och glasväggar är populärt.
 • Golv. Precis som för bastulavarna är det viktigt att välja golv med omsorg, det måste helt enkelt vara

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.