Välj din butik

Olika typer av eldstäder

Oavsett om har en tydlig bild av vilken typ av kamin du letar efter, eller om du just nu är öppen för olika, tänkbara lösningar så är det viktigt att säkerställa att eldstaden kommer att uppfylla dina krav och förväntningar på inredning, uppvärmning, värmelagring, hållbarhet och nivå på investering. Här är det viktigt att tänka på att eldstaden bara är en del av investeringen – till den kommer ju även installation och taksäkerhet. 

Danska Scanspis erbjuder kaminer med fokus på design, innovation och användarvänlighet. Enbart danska designers anlitas och kaminerna kännetecknas av stilren skandinavisk design, vilket resulterat i flertalet designpriser.

Det finns en braskamin för alla smaker

Braskaminer är ett samlingsbegrepp för fristående, lätta kaminer. De passar utmärkt som både trivselhöjare och värmekälla. Braskaminen är en vidareutveckling av kakelugnen och är idag den vanligaste eldstaden. Den finns i en oändlig massa varianter –olika storlekar, material och utformningar. De flesta braskaminer är förberedda för att direktansluta brasan till uteluft och kan också förses med en fläkt för att forcera varmluftscirkulationen. De kan i regel placeras på ett träbjälklag och endast 10 cm från en vanlig trävägg. Eftersom många hus idag inte har skorsten, finns det färdiga paket i byggsats med allt från golvplåt till skorsten.

Braskaminer tillverkas i stålplåt, gjutjärn eller täljsten och kännetecknas av att de i princip alltid har inbyggd konvektion (luftvärme). En braskamin i plåt får snabbt upp värmen, men svalnar också snabbare. Plåt ger ofta ett designmässigt smäckert och stilrent intryck, medan gjutjärn ger ett mer rustikt och gediget intryck. Gjutjärn är ett robust, tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga.

En täljstenskamin tar längre tid att värmas upp, men håller värmen längre. Täljsten består av stora mängder talk och klorit samt har en hög vikt. Den drar snabbt åt sig värme, men lämnar ifrån sig den väldigt långsamt – till skillnad från många andra material. Det blir alltså inte varmare i rummet med en täljstenskamin, men värmen stannar kvar längre i rummet. Förenklat kan man säga att du sprider ut värmen under längre tid. Även om en täljstenskamin väger mer än en kamin i plåt, är det inte mer än att den kan placeras på ett vanligt träbjälklag.

Keddy står för klassisk formgivning, innovativ teknik och svensk gjutjärnstradition. Keddys spiskassetter tillhör de mest effektiva och gedigna på marknaden och är idag de mest sålda på marknaden.

Spiskassetten gör den öppna spisen effektiv

Den traditionella, öppna spisen har funnits i Sverige sedan medeltiden och lever kvar än idag, om än i mindre omfattning. Från början hade den många funktioner: den skulle värma, ge ljus och används vid matlagning. Eftersom matlagning ofta kräver yta för att samtidigt kunna koka, steka och värma mat och dryck, så var spisen relativt utrymmeskrävande. Dessutom hörde ofta en murad bakugn till. Spisen var därför nästan alltid placerad i ett hörn.

Trots att en av den öppna spisens funktioner var att värma upp bostaden, var det bara ett tiotal % av värmen stannade kvar i huset. Här gjorde spiskassetten sitt intåg på marknaden. Med en spiskassett av gjutjärn, monterad i den öppna spisen, får eldstaden en verkningsgrad på över 80 %, vilket innebär att mer än åttio av energiinnehållet i veden tillförs rummet i form av värme. Om du har en befintlig öppen spis, men vill att den ska bidra till att mer effektivt värma upp huset, så är en spiskassett att rekommendera. Med en spiskassett kan du sänka dina värmekostnader med upp till 60 % mot när du eldar i en öppen spis, vilket i sin tur minskar behovet av att använda el till uppvärmning. Spiskassetten bidrar med att ge hemmet värme och harmoni och genom att den befintliga, öppna spisen behålls, bevaras också traditionen och husets tidsenliga stil. Ett hållbart sätt att se på eld som inredning.

Nordpeis är kända för enkelhet, funktionalitet och minimalism och murspisserien Davos är inget undantag. Med sinne för detaljer, miljömedvetenhet och kvalitet utvecklar dom eldstäder med ett stilrent nordiskt utseende.

Murspisen är både tidlös och effektiv

För dig som söker efter den traditionella eldstadens upplevelse och charm, men saknar en befintlig, öppen spis är en murspis ett tänkbart val. En murspis ger liknande upplevelse som en klassisk, öppen spis, men tack vare den inmurade spiskassetten behåller och lagrar den värmen och ger behaglig värme till hemmet. 

Murspisen kan bestå av naturstensmaterial, plåt, betong, leca- eller prefabblock som limmas eller muras ihop och för att sedan putsas. Putsen kan sedan målas i valfri kulör. Ofta är murspisen så lätt att den kan monteras på ett vanligt träbjälklag.

Familjeföretaget Brunner är tysk precision ut i fingerspetsarna. Tilllverkningen är med fokus på högsta kvalitet och innovativ teknik där hantverkstraditionen förenas med beredskapen att ständigt vidareutveckla produkterna.

Kakelugnen förenar tradition och modern teknik

Kakelugnen är en svensk uppfinning från 1700-talet. Det existerar en del handel med gamla kakelugnar, men de flesta som installeras är nytillverkade. Dagens kakelugnar har såväl förbättrad förbränning, som högre verkningsgrad och värmelagring. Detta gör dem till en av de mest effektiva värmekällorna. 

Många moderna kakelugnar en inbyggd varmluftskassett, uteluftsanslutning och fläkt, som gör att värmen snabbt kommer ut i rummet så fort brasan tänds. En kakelugn kan bidra med en stor del av bostadens värmebehov – året om. Den finns att få både i klassiskt utförande och med moderna, strama linjer. Du kan också välja mellan olika färger och målade kakelplattor.

Vedspisen värnar om matlagningstraditioner

År 1780 uppfann Thomas Robinson den första vedeldade kokspisen i järn. Under 1800-talets mitt var det främst välbärgade familjer i städerna som använde vedeldade spisar och de som hade det mindre gott ställt fortsatte att laga mat i öppna spisar. 

Danska Morsøs hantverkstraditioner och kvalitetsdesign sträcker sig tillbaka till 1853 och idag kombinerar moderna, visionära design- och materialval. 1915 tilldelades man den eftertraktade titeln Kunglig Hovleverantör.

Idag fungerar vedspisen ofta som en härlig, kompletterande stämningshöjare till den vanliga spisen, även om den självfallet bör användas för matlagning. Den är dessutom en extra trygghet om elen skulle sluta att fungera. Vedspisen finns både som fristående modeller och för inbyggnad, med utföranden för både det moderna köket och den mer traditionella, lantliga stilen.

Alla insatser från Spartherm har keramiskt glas som har finpolerats för att dra åt sig mindre sot, skapa mindre spegeleffekt och ge glaset en längre livslängd. Insatserna har en mekanisk konstruktion där handtag och luckram elegant glider ner i en skåra när luckan är stängd.

En platsbyggd insats blir en del av rummet

Att själv designa och bygga en eldstad på plats i stället för att installera en färdig kamin blir allt vanligare och är inte alls så komplicerat som det kanske verkar. Utgå bara från en spisinsats i lämplig storlek. Du behöver inte kompromissa, varken med utseende eller storlek, utan kan få eldstaden precis som du vill ha den. Raka linjer eller välvda. Trappformad eller från golv till tak. 

I vårt sortiment hittar du spisinsatser av absolut högsta klass gällande design, prestanda och säkerhet. Våra spisinsatser finns med glasöppning åt en, två eller tre sidor, som hörn eller varför inte välja en kamin som rumsavdelare med genomsyn? Du väljer själv material, ytfinish, form och storlek. Eldstaden kan putsas slät eller grovt, målas eller kläs med kakel, natursten, metall, betong, tegel eller annat material.

Planika ligger i framkant när det kommer till eldstäder som drivs på bioetanol och gas.

Bioetanolkaminen inreder hem utan skorsten

Du vet väl att du kan inreda med en eldstad även om huset eller lägenheten inte har skorsten? Hos oss kan du idag finna en brett sortiment eldstäder som med stilsäker formgivning och hög användarvänlighet kombinerar form och funktion – med bioetanol som bränsle. Elda har valt att satsa på Planika, som är världsledande på bioetanoleldstäder. 

En stor fördel är att en bioetanolkamin varken behöver skorsten eller rökkanaler och just därför är den ett bra val för lägenheten. Kaminerna avger värme, har inte så hög verkningsgrad, men ger behaglig värme till ett rum på 20–30 kvm.

 

DRU är marknadsledande i Europa på moderna gasolkaminer.

Gaskaminen är både praktisk och hållbar

Gaskaminer precis som bioetanolkaminer en stor marknad i Europa och har blivit alltmer populära på den svenska marknaden. Fördelarna är många. En gaskamin är både miljövänlig och enkel att använda. Vid förbränning av gas bildas endast koldioxid som biprodukt, som med fossila bränslen. Gas är ett fossilt bränsle, men innehåller färre kolatomer än olja, vilket gör att utsläppen av koldioxid blir betydligt lägre. Gaskaminer kräver en skorsten vid användning inomhus, men i uterum med bra ventilation och högt tak är en skorsten inte nödvändig. Gaskaminer är generellt sett lite dyrare än bioetanolkaminer, men driftkostnaden är desto lägre. Man kan enkelt säga att gaskaminer har en driftkostnad som är 50 % lägre än bioetanolkaminer.

I det stora utbudet av gaskaminer avgör design och funktion ofta valet av modell, då dessa faktorer är mer prioriterade än den värme kaminen ger. Det finns kaminer som placeras på golv, de kan vara vägghängda inbyggda, och stilarna går från klassiska till futuristiska. En fördel är att de flesta gaseldstäder styrs via en fjärrkontroll eller en app i mobilen.

Väljer du mellan en gas- och en bioetanolkamin, handlar det i stort sett om hur mycket du kommer att använda kaminen. Tänker du använda den några gånger i veckan eller i månaden rekommenderar vi en bioetanolkamin. Har du en verksamhet, som t.ex. ett hotell eller en restaurang, där eldstaden används frekvent blir det mer ekonomiskt med en gaskamin.

Planering