Välj din butik

Bygga nytt

Går du i tankarna att bygga hus? Det är bra om du tidigt i byggprocessen har klart för dig vilken roll du ser att eldstaden ska ha i ditt framtida hem. Ska den starkt bidra till att värma upp hela huset eller är det mest myset av en eld du är ute efter? Möjligheterna är sannolikt betydligt mycket större än du först kände till.

Nöj dig inte med det begränsade urval av kaminer som du får som förslag från din husleverantör. Hos oss finner du marknadens mest kompletta sortiment av eldstäder.

Var vill du kunna njuta av kaminen?

De allra flesta väljer att placera eldstaden på en central plats i hemmet. I en öppen planlösning kan du t.ex. välja att placera kaminen så att du kan njuta av den från flera rum. Det finns även några viktiga saker du behöver tänka på. Skorstenen måste enligt dagens regelverk mynna över taknocken vilket gör det fördelaktigt att placera kaminen så nära nocken som möjligt. Om huset är tänkt att ha ett klassiskt sadeltak kan det bli problematiskt att placera kaminen mot ytterväggen där taket är som lägst, eftersom det i så fall skulle innebära en väldigt hög skorsten. Om du planerar att ha en ovanvåning måste du också ta hänsyn till var var på golvet röret mynnar ut. Det bästa är om det hamnar i en klädkammare eller mot en vägg.

Se filmen där Michael Wistrand, från Eldabutiken i Örebro, kortfattat berättar om skorstenen.

Storlek, material, värmeeffekt och värmelagring

Ta dig en rejäl funderare kring vilken typ av eldstad du vill ha, hur stor eller liten eldstad du kan tänka dig och vilka material du föredrar. Eldstadens yta är betydelsefull för det intryck den förmedlar. Materialet har även avgörande betydelse för eldstadens värmeeffekt och värmelagring. En kamin i plåt ger inte enbart ett annat intryck än en täljstenskamin, den håller inte heller värmen lika länge, vilket gör täljstenskaminen till en betydligt effektivare värmekälla. Täljstenen har nämligen en unik förmåga att lagra värme vilket gör att den behåller värmen långt efter det att elden slocknat. Ju högre vikt den har desto längre lagrar den också värme. Vissa täljstenskaminer går att placera direkt på ett träbjälklag, men de riktigt stora, massivt tunga täljstenskaminerna kräver ett förstärkt träbjälklag eller placering på betonggrund. Detta gäller även kakelugnar som väger mellan 1 300 och 2 000 kg.

Vedspis

Bioetanolkamin

Murspis

Att använda kaminen som värmekälla

Alla typer av kaminer och öppna spisar är avsedda att sprida värme via strålning och luftkonvektion. Dessa eldstäder värmer i huvudsak de rum som är öppet förbundna med värmekällan och från ett uppvärmningsperspektiv kan man betrakta dessa som sekundära värmekällor för en bostad. Förr användes en eldstaden primärt för att värma upp ett hus, men så är det sällan idag. Skälet är framför allt att det numera finns mer effektiva värmekällor. Ska kaminen primärt användas till uppvärmning bör du tänka på hur stort utrymme som ska värmas upp. En modern braskamin värmer upp cirka 10 kvm per kilowatt. En braskamin på 5 kW kan därför värma upp ett utrymme upp till 50 kvadratmeter. Därefter ska du ta hänsyn till var braskaminen ska placeras i ditt hem.

Täljstenskaminen Contura i51T har en effekt på 8 KW och en värmeförmåga på hela 150 kvm. Komplettera med Powerstone under höljet så håller sig värmen extra länge.

Det är inte alltid kaminen med högst effekt som är bäst lämpad för ditt nya hem. Nybyggda, moderna hus är lufttäta och energieffektiva och en eldstad med hög effekt kan lätt göra att rummet blir alldeles för varmt. Då är det i stället en kamin med lägre effekt – som får brinna länge – ett bättre val för att ge rummet behaglig värme Moderna bostäder klarar sig med en angiven värmeeffekt på endast 20 watt per kvadratmeter medan ett äldre hus behöver 50–80 watt per kvadratmeter. Stirra dig därför inte blind på antalet kilowatt.

Lohberger är vedspisarnas vedspisar.

Kaminen som stödvärme

En kamin kan hålla ett hus varmt när behovet uppstår, som stödvärme under köldknäppar eller som enda värmekälla om strömmen tillfälligt försvinner. Räddningsverket räknar med att cirka 45 000 hushåll blir strömlösa under någon period varje år och läget blir snabbt kritiskt när temperaturen i bostaden sjunker och spisen inte fungerar. I vårt sortiment av kaminer kan många modeller fås med kokplatta, vilket innebär en extra trygghet om strömmen skulle gå. Här hittar du också ett gediget sortiment av vedkaminer, både i modern och lantlig stil. Vedspisen är ett perfekt komplement till den vanliga spisen vid matlagning och den är även en stor trygghet vid strömavbrott.

Serien Salzburg avger behaglig värme i upp till 20 timmar efter att du lagt in den sista veden, samtidigt som välbeprövad teknik i kombination med en katalysator ger minskade utsläpp.

Värmelagrande kaminer

Kakelugnar är byggda för att vara primära värmekällor som ska värma större delen av en byggnad. Dessa brukar gå under benämningen värmelagrande, tröga eldstäder, som håller värmen långt efter att elden slocknat. Den traditionella kakelugnen, skapad i mitten av 1700-talet, står sig fortfarande mycket bra gällande både verkningsgrad och miljöprestanda. Idag finns det även vattenmantlade kakelugnar som värmer både radiator- och tappvarmvatten. Trots detta är det få hushåll som använder kakelugnen som sin primära värmekälla. Numera finns det även andra alternativ med exceptionellt bra värmelagring. Letar du efter en effektiv, miljövänlig eldstad som avger värme under lång tid, men vill inte satsa på en kakelugn? Norska Nordpeis har utvecklat en serie murspisar under namnet Salzburg. Den värmelagrande kärnan avger en behaglig värme i upp till 20 timmar efter att du lagt in den sista veden, samtidigt som välbeprövad teknik i kombination med en katalysator ger minskade utsläpp.

Planering