Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

ÅRETS VINNARE I UTMANA OSS!

Familjen Viklunds har Sveriges mest otillgängliga stuga 2020

Mitt ute i forsen finns familjens Viklunds drömstuga på en liten ö. Läget är helt underbart – men också riktigt otillgängligt. Åbyälven forsar runt stugan och enda sättet att ta sig ut är via en smal träbro.Det blev den ultimata utmaningen för Eldabutikernas tävling ”Sveriges mest avlägsna stuga” som Sandra Viklund vann. Priset anlände med helikopter och den nya kaminen är nu installerad.– Helt otroligt, vilket lyft för hela stugan, säger Sandra nöjt.

Av totalt 270 000 kaminer sedan Eldabutikernas start för 18 år sedan, har ingen varit för svår att installera. Elda ville göra skäl för devisen ”Vi är med hela vägen” och bjöd därför in till en tävling i sociala medier där det mest otillgängliga huset skulle vinna en kamin. Hundratals bidrag kom in, det ena mer svårt än det andra.– Det var allt från hus på bergstoppar till naturskyddsområden, på öar och i fjäll. Sandras stuga var tidigt ett av de bidrag som väckte vårt intresse och slutligen också det vinnande bidraget, säger Jessica Salsbring, Eldabutiken Skellefteå.

LÄGET ÄR UNDERBART – OCH OMÖJLIGT Stugan har ett otroligt läge, med  rasande fors bara meter utanför farstukvisten. Utedasset är fastspänt med linor för att inte åka med om vattennivån höjs och familjen har ingen fast elförsörjning
– en skarvsladd hängs på pinnar över forsen och måste plockas bort mellan säsongerna.

– Vi har det ganska spartanskt, men vi gillar det. Innan jag såg tävlingen hade vi funderat på att installera en kamin. Den gamla öppna spisen värmde aldrig upp hela stugan och krävde ständig tillsyn, men det har känts omöjligt, säger Sandra.

Eldabutiken tog sig an utmaningen och kom tillsammans med Sandra fram till att en Keddy SK2002 kassett skulle vara bästa alternativet. På grund av stugans läge behövdes en helikopter för att frakta kassetten till ön. Att vänta in rätt väderläge för att lägga över träbron som förenar fastlandet med ön hör till vanligheterna för Sandra. Men att bära över en tung kassett över bron på en dag då SMHI varnat för höga vattenflöden fanns inte på kartan. 
– Det här hade vi aldrig fixat själva. Elda tog ett helhetsansvar; från att välja rätt eldstad och fixa med pappersjobb, till själva installationen. Den här dagen bevisade verkligen att det inte hade gått att göra på något annat sätt, berättar Sandra.

Att bedöma vidden av utmaningen kändes till en början svårt enligt Jessica och efter hembesöket bekräftades att installationen inte skulle bli av den lättare sorten. Samtidigt var det detta som motiverade.
– Det här är ett praktexempel på vår devis. Vi ser inga problem, bara möjligheter och Sandras stuga blev en häftig upplevelse, säger Jessica.

-Sandra bär in veden och tänder nöjt första brasan.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.