Facebook tag Hoppa till innehåll
#INSPIRATION

Annelie älskar inredning, bra prestanda och grym kvalitet

Med stor förkärlek till det skadinaviska ljusa och rena har huset renoverats för att passa familjens sätt att leva och trivas. Den befintliga öppna murspisen plockades bort och i husets centrum installerades en ny kamin med stora glasytor, kokplatta och rena linjer, som är mer effektiv och förstärker deras stil.

Annelie Sjölin jobbar som bilsäljare på Porsche Center Göteborg och älskar detaljer, linjer och precision där allt stämmer och stärker upplevelsen vid användandet. Det ska vara vackert och vara där för att det har en funktion. Detta ser vi också när vi träffar henne hemma hos sig. Min sambo och jag flyttade in i vårt hus här i Göteborg i höstas. Det är byggt på 50-talet och hade kvar mycket av stilen från dess. Huset har ju en karaktär och vi vill lyfta in vår, så vi har nästan renoverat sedan inflytten, berättar Annelie och skrattar.

Det är verkligen jättekul att få sätta vår egen prägel på det. Vi har valt att öppna upp lite mer än vad det var när vi flyttade in, och integrera kök och matplats med de övriga gemensamma sociala ytorna. Huset har fått ljusa färger och vi har lekt med olika träslag och material. Vi gillar det skandinaviska ljusa och rena och raka linjer, gärna med naturen som inslag. Det är smakfullt och vackert inrett och möblerat i små grupper som bjuder in till härligt socialt umgänge, och plats för barnlek. Det tidlösa och klassiska kombineras med det omfamnande och mysiga.

Det fanns redan en öppen murspis i huset som var lite speciell, där man eldade väldigt långt in i eldstaden. Vi kände ganska snabbt att vi ville hitta en modernare stil och en mer effektiv för värmens skull i huset. När jag var liten stod jag gärna framför pappas spis hemma och värmde mig, lutade ryggen lite mot och myste, och det var något vi ville få till hemma hos oss nu, så det var självklart för oss att ha en eldstad. Och atmosfären som en eldstad ger är ju helt fantastiskt, det är ju väldigt mysigt. Och med en kamin får vi in naturen i vårt hem.

Vid vårt besök hos Eldabutiken kunde vi titta på olika eldstäder som fanns i utställningen. Min sambo och jag hade ju såklart en idé och tanke om hur vi ville att det skulle bli. Vi hade tagit med oss ritningar och kort på huset till butiken så de kunde se hur planlösningen såg ut och var den befintliga eldstaden och skorstenen fanns, så med deras hjälp kunde vi pinpointa ganska direkt en modell som passade vår stil med rena linjer och stora glasytor.

Vi ville ha med en kokplatta som ger lite extra mys att värma glöggen på vid jul, men också en extra liten trygghet att kunna värma annat på även om strömmen går. Det blev en svart Contura 556 med glastopp och kokplatta. Den stämmer väldigt bra med vår stil i övriga huset och hur vi vill använda den.

-Vi gjorde bygganmälan och skickade in. Efter besöket fick vi en komplett offert på vad det skulle kosta att installera den nya kaminen och göra i ordning den gamla skorstenen med nytt rör och allt. Det kändes tryggt och smidigt. Installatören var jättebra. Han var snabb och förklarade vad han gjorde, och lämnade det rent och snyggt när allt var klart. Vi valde att putsa själva och göra iordning den befintliga murstocken bakom, men det var väldigt skönt att få hjälp med det andra, säger Annelie och visar var de ska lägga sista putsen på murstocken. Det är ju verkligen inte krångligt att byta ut en äldre eldstad till en ny, för med Eldabutiken som tog hand om allt kändes det väldigt tryggt och enkelt. Och vi hade förberett och lagt nytt golv som var klart när de skulle börja installationen, fortsätter Annelie.

När allt var på plats och besiktigat fick vi tips på hur man ska elda. Detta var jättebra för det är ju inte samma som när jag var liten. Nu är det till exempel topptändning som gäller. Det fungerar verkligen bra och ger en ren hög förbränning och håller glasen rena.

Vi använder eldstaden varje dag nu. När man kommer hem från jobbet tänder vi en brasa och på helgmornarna innan frukost är det så skönt att starta dagen med att tända en brasa och känna värmen sprida sig och höra när det sprakar lite när vi sedan sätter oss vid matbordet och dukar upp.

Fråga oss!

Vi har kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Hör av dig till oss med alla dina frågor om kaminer, kakelugnar och installationer.